Επιλογή Σελίδας

ROBERT McCABE – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ «Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ»

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Kατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου
 
Από την Τετάρτη 13 Μαΐου 2020 και κατά τη διάρκεια της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των μουσείων, το κοινό μπορεί να έχει μια εμπειρία της έκθεσης μέσα από μοναδικές λήψεις των έργων και του εκθεσιακού χώρου στον ιστότοπο του Μουσείου Μπενάκη στη σελίδα benaki.org/Strofades.
 
Από το άνοιγμα των μουσείων και έως τις 13 Σεπτεμβρίου η έκθεση θα περιμένει το κοινό της στην Αίθουσα Σ. & Ε. Κωστοπούλου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Αθανασίου, ιστορικός τέχνης
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Αλέξης Βερούκας
 
13.05.2020
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 13.05 – 13.09.2020

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ «ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ» 
 
«Μουσεία για την Ισότητα. Ποικιλομορφία και κοινωνική συνοχή» είναι το θέμα που όρισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020 #IMD2020, εστιάζοντας στην κοινωνική αξία των μουσείων που συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες.
 
Λόγω της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των μουσείων, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 θα διεξαχθεί ψηφιακά!
 
Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει με το πρόγραμμα «Βλέποντας με τις Αισθήσεις», ένα πρωτότυπο πρόγραμμα του μουσείου για τυφλούς ή μερικώς βλέποντες επισκέπτες.
Με θέμα «Το Καλοκαίρι Αυτό. Τρεις Εικόνες για τις Αποσκευές μας» απευθύνεται σε όλους με μία online συνάντηση!
Με εφόδια τη μνήμη, τον ήχο και την ποίηση θα προσεγγίσουμε ένα από τα κυρίαρχα θέματα της Πινακοθήκης Γκίκα, αυτό του ελληνικού τοπίου, ξεχωρίζοντας τρεις εικόνες που το αποδίδουν με τη διαύγεια και τον κορεσμό του καλοκαιρινού φωτός.
 
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν μια μνήμη ενός ιδιαίτερου γι’ αυτούς καλοκαιρινού τοπίου.
 
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί online.
Δηλώσεις συμμετοχής στο education@benaki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ του έβδομου BAZAAR βιβλίων,
αποκλειστικά online στη διεύθυνση bazaar.benaki.org. 
240 τίτλοι βιβλίων
με έκπτωση 50%, 70% και για πρώτη φορά 80%

ΕΩΣ 10.05.2020

ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Εικονική περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη και ταυτόχρονα ηχητική ξενάγηση στα πιο σημαντικά εκθέματα σε 6 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ρωσικά και κινέζικα).
 
Αυτή την εβδομάδα σας προτείνουμε μία επίσκεψη στην αίθουσα 12 του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού με εικόνες που χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 17ο αι. 

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

H Γέννηση του Xριστού, ενυπόγραφη δημιουργία του Pεθύμνιου ζωγράφου Hλία Mόσκου,
με χρονολογία 1658. Λεπτομέρεια.
 
Εξερευνήστε τις συλλογές του Μουσείου,  ανακαλύψτε τη συλλογή Βυζαντινής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, η οποία, χωρίς να καλύπτει όλες τις τάσεις και τα ρεύματα που αναπτύχθηκαν στη χιλιόχρονη πορεία του Βυζαντίου, διαθέτει εξαιρετική ποικιλία και χωρίζεται σε δύο ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει έργα μικροτεχνίας, χάλκινα και αργυρά σκεύη εκκλησιαστικής ή καθημερινής χρήσης, μοναδικά για την τέχνη και την ποιότητα της κατασκευής τους, ενώ τη δεύτερη ενότητα απαρτίζουν οι γνωστές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες.

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Σειρά σύντομων ταινιών με θεματικές από την προϊστορία έως τον 20ό αιώνα με αφετηρία τις συλλογές του Μουσείου.
Επιλέξαμε για εσάς το «Μεσοβυζαντινή περίοδος: Αυτοκράτορες του Βυζαντίου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Μουσείο Μπενάκη

Το ετήσιο περιοδικό Μουσείο Μπενάκη δημοσιεύει πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες
με θέμα ή σημείο αφετηρίας τις συλλογές του.
Σας προτείνουμε να διαβάσετε τον 3o τόμο του περιοδικού Μουσείου Μπενάκη.

THECOMUSEUM.ORG

Πώς μπορεί ένα Πωλητήριο μουσείου να λειτουργήσει ως πύλη για τους δημιουργούς και τους τεχνίτες που ενδιαφέρονται να μπουν στο μουσείο, να γνωρίσουν τις συλλογές του, να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν και τελικά να πουλήσουν αντικείμενα για το μέλλον, ξεκινώντας από το παρελθόν;
Τα Πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη δεν είναι απλώς μαγαζιά, αλλά μια κοινότητα ανθρώπων, ιδιοτήτων και εφαρμογών, ένας δυναμικός χώρος που προβάλει και επιμελείται όλο το φάσμα των εφαρμοσμένων τεχνών και του design στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 
Δείτε τη συζήτηση με τίτλο «Υπεραξία στα χέρια των δημιουργών»
Συντονιστής:  Κίμων Φραγκάκης, δημοσιογράφος και ιδρυτής της Sophisticated Media.
Συμμετείχαν οι:
Δέσποινα Γερουλάνου, Μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, ομάδα Anticlastics, Ερατώ Κουλουμπή και Νίκη Στυλιανού, συν-ιδρύτριες του Athens Jewelry Week, ομάδα Me Τoo Communication Design, Αλίκη Κακουλίδου και Δήμητρα Βασιλάκου, Άκης Γκούμας, Δημιουργός Κοσμημάτων και η Ειρήνη Παπαγεωργίου, Επιμελήτρια των Προϊστορικών, Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών του Μουσείου Μπενάκη.
 
Συνέδριο «Το Μουσείο Μου. Το Μουσείο ως Σημείο Συνάντησης», Νοέμβριος 2019, Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Όσο το Mουσείο παραμένει κλειστό,
τα #BenaKids από το σπίτι ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα μυστικά του!
Γνωρίζατε άραγε ότι υπάρχουν 7 διαφορετικά Μουσεία Μπενάκη;
 
Βολευτείτε λοιπόν άνετα, πάρτε χαρτί και μολύβι, αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας και ελάτε να επισκεφτούμε μαζί τρια από αυτά τα μοναδικά κτήρια:
το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, την Πινακοθήκη Γκίκα και το Εργαστήριο Γιάννη Παππά.
 
Επιλέξτε το κτήριο που σας ενδιαφέρει και κατεβάστε το αντίστοιχο εκπαιδευτικό έντυπο.
Καλή βόλτα!
 
Ο παραδεισένιος κόσμος του ισλαμικού πολιτισμού. Για παιδιά 12+

Μια φορά και έναν καιρό στην Ανατολή. Για παιδιά 7+

Στον κήπο με τ’ αγάλματα… Για παιδιά 8+

Στην…κουζίνα με τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Για παιδιά 8+

BENAKISHOP.GR

Από τη χώρα του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Θησαυροί της αρχαίας Κολχίδας
Τι κρύβεται πίσω από τον μύθο του Χρυσόμαλλου Δέρατος; Τι γνωρίζουμε για τη ζωή, τα έθιμα, την τέχνη και τη λατρεία του τόπου από τον οποίο καταγόταν η Μήδεια; Ο καλαίσθητος και άψογα τεκμηριωμένος κατάλογος της ομότιτλης έκθεσης που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (21 Ιανουαρίου-6 Απριλίου 2009), μετάφραση του αγγλικού “Wine, Worship, and Sacrifice: The Golden Graves of Ancient Vani”, παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα συναρπαστικό ταξίδι σ’ έναν τόπο που μνημειώθηκε στο σύνορο του μύθου και της ιστορίας. Μετάφραση: Μαρία Σαρρή.

Σταύρος Μπαλτογιάννης. Χωρίς μοντέλο
Ο κατάλογος της ομότιτλης έκθεσης, η οποία παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2009. Στην έκδοση, εκτός από τα εκτιθέμενα έργα (γυμνά, πορτρέτα, τοπία, κ.λ.π.), περιλαμβάνονται κείμενα και συνεντεύξεις του καλλιτέχνη, καθώς και αποσπάσματα κριτικών για το έργο του.

 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΩΝ: benaki.org/support & σε όλα τα κτήρια του Μουσείου