Το Βρετανικό Μουσείο αποφάσισε να παρουσιάσει την έκθεση σαν να πρόκειται για μια ιδιωτική προβολή – ξενάγηση με εκπληκτικά στοιχεία για τον πλούτο και τις ανέσεις της Πομπηίας τη στιγμή πριν από την καταστροφή
Κείμενο: Αργυρώ Μποζώνη
Email: abozoni@elculture.gr
Το Βρετανικό Μουσείο παρουσιάζει στις 20 Μαΐου δωρεάν και online την έκθεση “Life and death in Pompeii and Herculaneum“, μια μεγάλη επιτυχία του μουσείου, μια έκθεση του 2013 για την Πομπηία.
Το Βρετανικό Μουσείο αποφάσισε να παρουσιάσει την έκθεση σαν να πρόκειται για μια ιδιωτική προβολή – ξενάγηση με εκπληκτικά στοιχεία για τον πλούτο και τις ανέσεις της Πομπηίας τη στιγμή πριν από την καταστροφή. Τοιχογραφίες και γλυπτά από κρεβατοκάμαρες, τραπεζαρίες και κήποι αποκαλύπτουν το στιλ και το μεγαλείο των πλούσιων σπιτιών στην Πομπηία. Μαγειρικά σκεύη, θερμάστρες, καναπέδες και λαμπτήρες, καταστήματα και λουτρά ενισχύουν την εικόνα ενός κόσμου που είναι παρόμοιος με τον δικό μας.
Το 79 μ.Χ., μια κοινωνία που πίστευε ότι ήταν σύγχρονη, εξελιγμένη και έλεγχε απολύτως την τύχη της πήρε ένα μάθημα από την ίδια τη φύση. Η έκρηξη του Βεζούβιου κατέπληξε τότε όλη τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Tο Βρετανικό μουσείο σημειώνει τον παραλληλισμό με την πανδημία του κορονοϊού με τις σύγχρονες κοινωνίες να θεωρούν ότι μπορούν να ελέγξουν απολύτως την τύχη τους και να γίνονται «θύματα» μιας θανατηφόρας διασποράς ενός ιού.
Η έκθεση Life and death in Pompeii and Herculaneum (Ζωή και θάνατος στην Πομπηία και το Ηρακουλάνιο) κάνει μια διαδικτυακή διαδρομή στην έκθεση του 2013 προσφέροντας παράλληλα μια ανησυχητική ματιά στον καθρέφτη της ιστορίας.
Wall painting of the baker Terentius Neo and his wife. From the House of Terentius Neo, Pompeii. AD 50 to 79. / Trustees of the British Museum
Όπως οι κάτοικοι της Πομπηίας πριν από εμάς, έχουμε πιαστεί απροετοίμαστοι. Οι άνθρωποι εκεί, όπως και εμείς εδώ και τώρα, δεν είδαμε κανένα σημάδι της φύσης να έρχεται απειλητικά προς το μέρος μας. Ακόμα και σήμερα, που η τεράστια αρχαιολογική περιοχή είναι κλειστή λόγω του κορονοϊού, ακόμα και μια ψηφιακή περιήγηση στον τόπο, μας κάνει να νιώσουμε όχι θαύματα πολιτισμού, αλλά μια καθημερινότητα μέσα στην ευμάρεια, την τέχνη, έτσι ώστε η πόλη και τα ερείπιά της να μας γεννούν νοσταλγία για μια πόλη που φαίνεται οικεία και αναγνωρίσιμη.
Οι κάτοικοι της Πομπηίας δε φαντάστηκαν ποτέ όπως και εμείς σήμερα ότι μια φονική απειλή μπορεί να παραμονεύει. Πίστευαν ότι η τρύπα του Βεζούβιου ήταν η είσοδος στον Άδη, αγνοώντας τα στοιχεία της γεωλογικής δραστηριότητας της περιοχής. Το χώμα του ηφαιστείου φαινόταν ευεργετικό για την καλλιέργεια των αμπελιών τους, μάλιστα ένας πίνακας που βρέθηκε στην Πομπηία απεικονίζει το βουνό καλυμμένο με σταφύλια, ενώ ο θεός του κρασιού Βάκχος στέκεται δίπλα του δίνοντας την ευλογία του. Το βουνό παράγει ακόμα ένα διάσημο κρασί, το Lacryma Christi.
Και αν η Πομπηία έχει ανασκαφεί, μια επίσκεψη στο Ηρακουλάνιο, την πόλη δίπλα στη θάλασσα, είναι αληθινά ενοχλητική με πλήθος σκελετών να υπάρχουν στις περιορισμένες ανασκαφές που έχουν γίνει από ανθρώπους που κατέφυγαν στο λιμάνι προκειμένου να σωθούν από το πυκνό σύννεφο και τη λάβα του Βεζούβιου.
Σήμερα στη σύγχρονη πόλη που είναι χτισμένη στα ερείπια της ρωμαϊκής ζουν σχεδόν 54.000 άτομα. Πώς είναι πιο ασφαλείς από τους αρχαίους από το ηφαίστειο; Όταν δείτε την Πομπηία μη σκεφτείτε μόνο ότι ήταν κάτι μακρινό, που συνέβη και δε θα ξανασυμβεί και κανένας μας δεν κινδυνεύει από καταστροφή. Δείτε την ιστορία τους σαν τη δική μας ιστορία.
Το Pompeii Live του Βρετανικού Μουσείου κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 20 Μαΐου
Πηγή: elculture