Επιλογή Σελίδας

Την έναρξη πιλοτικής εφαρμογής της μαθησιακής πλατφόρμας για την ελληνική γλώσσα StaEllinika, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε επιλεγμένα σχολεία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το ΙΣΝ Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Simon Fraser, και με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ), ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών. Η πιλοτική αυτή εφαρμογή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα πραγματοποιηθεί σε επιλεγμένα σχολεία των ΗΠΑ, σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια, η Πενσυλβάνια, η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ, υπό την επίβλεψη του Δρ Αναστάσιου Κουλαρμάνη, διευθυντή του Τμήματος Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η πλατφόρμα StaEllinika υιοθετήθηκε πρόσφατα ως το επίσημο εργαλείο της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού για την εκμάθηση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της μυθολογίας και στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού στην ελληνική διασπορά. Η δοκιμαστική έκδοση της πλατφόρμας η οποία δόθηκε σε κυκλοφορία στο τέλος Απριλίου, στοχεύοντας σε μεμονωμένους μαθητές και σήμερα, σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, έχει ξεπεράσει τον εντυπωσιακό αριθμό των 7.000 εγγεγραμμένων μαθητών, από 106 κράτη, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. Επισημαίνει επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αγκάλιασε την προσπάθεια, εξασφαλίζοντας την πλήρη εναρμόνιση της πλατφόρμας με την επίσημη γραμμή και τις στρατηγικές που ακολουθούνται από την ελληνική πολιτεία.

Περαιτέρω τονίζεται ότι η σειρά εκπαιδευτικών εφαρμογών αποτελεί καρπό συνεργασίας της γενικής γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού υπό τον επικεφαλής της Ιωάννη Χρυσουλάκη με διεπιστημονική ομάδα υπό τη διεύθυνση μελών του Εργαστηρίου Νέων Μέσων στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser. Εξάλλου σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μελών της ομάδας είναι ταλαντούχοι νέοι, που ζουν στην Ελλάδα, στους οποίους το πρόγραμμα προσέφερε την ευκαιρία να εργαστούν και να μείνουν στον τόπο τους.

Η πιλοτική εφαρμογή προβλέπει επιπλέον να παράσχει επιπλέον διδακτικούς πόρους και υποστήριξη σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δουλεύουν σε αποκλειστικά διαδικτυακό περιβάλλον. Το αναλυτικό πρόγραμμα, που έχει αναπτυχθεί και ακολουθείται μέσω της παρούσας συνεργασίας, θα είναι απολύτως συμβατό με τις νέες σχολικές συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί από τα νέα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας λόγω του COVID-19, προετοιμάζοντας τις κοινότητές μας για μια ενδεχόμενη νέα αναζωπύρωση της πανδημίας το φθινόπωρο του 2020, ξεκαθαρίζεται.

Έχοντας λάβει υπόψη τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής που ξεκινάει άμεσα, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η τελική μορφή της πλατφόρμας θα είναι διαθέσιμη το φθινόπωρο του 2020, ώστε να υποστηρίξει κοινότητες, σχολεία και μεμονωμένους μαθητές σε όλη την ελληνική διασπορά, χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος “, που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη των εφαρμογών από το ΙΣΝ Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών».

Την ικανοποίησή του για την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής εκφράζει ο αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό υφυπουργός Κώστας Βλάσης. «Το υπουργείο Εξωτερικών, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, ώστε να καταστούν σύντομα προσβάσιμες πολλές από τις συγκεκριμένες εφαρμογές της πλατφόρμας www.staellinika.com. Σήμερα, με ιδιαίτερη ικανοποίηση παραδίδουμε πλέον την πλατφόρμα για πιλοτική εφαρμογή και στα σχολεία της ομογένειας μας στην Αμερική. Η ελληνική γλώσσα αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία που ενώνουν τον οικουμενικό ελληνισμό και η εν λόγω πλατφόρμα θα αποτελέσει μια σημαντική επένδυση για τη διατήρηση, τη διάδοση και την προώθησή της» δήλωσε ο κ. Βλάσης.

Στη σημασία του εγχειρήματος αυτού για τις νέες γενιές της ομογένειας αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. «Τεχνολογικές λύσεις όπως αυτή θα συμβάλουν στην προσπάθεια που κάνουμε ως Αρχιεπισκοπή Αμερικής στην αναγέννηση των Ελληνικών γραμμάτων και της διάδοσης της Ελληνικής γλώσσας στις νέες γενιές» τόνισε και δήλωσε σίγουρος ότι «οι μικροί μας φίλοι θα αγαπήσουν την καινοτόμο αυτή εφαρμογή, με την οποία θα μπορούν να έχουν επαφή με την ωραία μας γλώσσα με ένα ευχάριστο τρόπο».

Σημαντική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής. «Οι δεσμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Απόδημο Ελληνισμό ήταν και παραμένουν ιδιαίτερα στενοί. Υποστηρίζονται συστηματικά και διαχρονικά δίνοντας μας έμπνευση να εξερευνούμε συνεχώς νέους τρόπους ενδυνάμωσής τους. Η πλατφόρμα “StaEllinika” είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, εν μέσω πανδημίας, που υποστηρίζει την προβολή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας ευρύτερα στα σχολεία της ομογένειας. Αποτελεί σημαντικό σταθμό για τις δράσεις που θα αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον με σκοπό την διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» ανέφερε η κ. Ζαχαράκη σε δήλωσή της και ευχαρίστησε τη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και το υπουργείο Εξωτερικών για την πρωτοβουλία αυτή.

Ο Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης, διευθυντής του Τμήματος Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δηλώνει «ενθουσιασμένος με αυτή την καινοτόμο δράση για την υποστήριξη των ελληνικών σχολείων στη διασπορά, ιδιαίτερα κάτω από τις παρούσες δύσκολες συνθήκες» και εκφράζει θερμές ευχαριστίες στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», τη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και το ΙΣΝ Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Simon Fraser γι’ αυτή τους την πρωτοβουλία και εύχεται μέσω αυτής της συνεργασίας να προκύψουν νέες ευκαιρίες διεύρυνσης τέτοιων δράσεων στο μέλλον.

Τέλος, ο διευθυντής του ΙΣΝ Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Simon Fraser, Δρ Δημήτρης Κράλλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι «χάρη στη γενναιοδωρία του ΙΣΝ, το προϊόν δύο ετών εντατικής εργασίας από μια πραγματικά ταλαντούχο ομάδα θα βρει το φυσικό του κοινό, τα νέα παιδιά της ελληνικής διασποράς». Χαρακτήρισε τιμή για το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών να συνεργαστεί στο πλαίσιο «ενός πραγματικά αποκεντρωμένου εργασιακού μοντέλου – προσαρμοσμένου εκ των προτέρων στις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης της παρούσας στιγμής – με ταλαντούχους Έλληνες από την Ελλάδα και τον κόσμο» και υπογράμμισε: «Μία κατά κάποιον τρόπο διεσπαρμένη – θα έλεγε κανείς διασπορική – ομάδα συγκροτήθηκε και έβαλε το μεράκι της, το μυαλό, και την ψυχή της σε μια πρωτοβουλία που επιχειρεί να ενώσει τις κοινότητες της διασποράς δια μέσου της γλώσσας».

Πηγή: amna.gr – Δημήτρης Μάνωλης