Επιλογή Σελίδας

Με τους μισούς μαθητές σε κάθε τάξη, απόσταση 1,5 μέτρου, αντισηπτικά στις αίθουσες, προαιρετική χρήση μάσκας και ξεχωριστά διαλείμματα επαναλειτούργησαν χθες γυμνάσιο και Α΄ και Β΄ Λυκείου.

Πρώτο κουδούνι την Δευτέρα 18 Μαΐου και για την ιδιότυπη επιστροφή στα σχολικά θρανία και στα φροντιστήρια των μαθητών του γυμνασίου και της Α΄ και Β΄ Λυκείου. Το τεστ της προσέλευσης κρίθηκε επιτυχημένο, καθώς έφθασε κατά περίπτωση έως και το 85%. Την ίδια στιγμή, οι ομοσπονδίες καθηγητών και δασκάλων διαμαρτύρονται ακόμη και για την προαιρετική και υπό αυστηρούς όρους μετάδοση των μαθημάτων από την τάξη και σήμερα στη 1 μ.μ. έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο από τα Προπύλαια. Από την άλλη, πάντως, γονείς ζητούν να γίνουν μαθήματα εξ αποστάσεως για τους μαθητές που απουσιάζουν.

Ειδικότερα, μετά τη Γ΄ Λυκείου που επέστρεψε την περασμένη Δευτέρα, χθες επαναλειτούργησε η υπόλοιπη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τους μισούς μαθητές σε κάθε τάξη (για την τήρηση των προληπτικών μέτρων, τα τμήματα έσπασαν σε δύο βάρδιες με έως 15 μαθητές ανά αίθουσα – η δεύτερη ξεκινάει σήμερα), με απόσταση 1,5 μέτρου, αντισηπτικά στις αίθουσες, προαιρετική χρήση μάσκας και ξεχωριστά διαλείμματα.

«Περάσατε όλοι με άριστα τις εξετάσεις υπευθυνότητας», δήλωσε προς μαθητές και εκπαιδευτικούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το 7ο Γυμνάσιο Αθηνών συνοδευόμενος από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και την αρμόδια υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη. «Είναι σημαντικό ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη χρονιά όσο καλύτερα μπορούμε και με τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε προσδιορίσει, γιατί επιμένω πολύ όχι μόνο στο μαθησιακό, το οποίο είναι το προφανές, αλλά και στην κανονικότητα της κοινωνικής ζωής του σχολείου. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν τα παιδιά μένουν πολύ στο σπίτι, δεν διαχειριζόμαστε μόνο το υγειονομικό πρόβλημα, υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν τον ψυχικό τους κόσμο. Τα παιδιά νομίζω ότι είναι πάντα καλύτερα και ισορροπημένα όταν έχουν πρόγραμμα, και αυτό ακολουθείται μέσα από την κανονικότητα του σχολείου. Οπότε, όσο θα περνούν οι μέρες και θα βλέπουν και οι γονείς ότι τα πράγματα στα σχολεία λειτουργούν καλά, πιστεύω ότι θα αυξηθεί και η προσέλευση. Αν και, καταλαβαίνω απόλυτα, υπάρχουν γονείς που μπορεί να έχουν ειδικούς λόγους που δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο. Και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό και ενδεχομένως σε περιπτώσεις επιβεβλημένο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Προχωρούμε βήμα βήμα, πάντα στη βάση των οδηγιών των ειδικών», πρόσθεσε η κ. Κεραμέως, με την επόμενη απόφαση να αφορά τα δημοτικά σχολεία.

Ταυτόχρονα, κατά τη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ήταν από τις πολύ ευχάριστες εκπλήξεις ότι κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των σχολείων η εκπαιδευτική κοινότητα οργανώθηκε μέσα από την τηλεκπαίδευση, ώστε να προσφερθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στους μαθητές».

Βέβαια, το θέμα της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Μέσα στο Σαββατοκύριακο το υπουργείο εξέδωσε την απόφαση για τις λεπτομέρειες μετάδοσης, με δύο κρίσιμα στοιχεία: η μετάδοση δεν είναι υποχρεωτική και η κάμερα θα δείχνει μόνο τον εκπαιδευτικό. Για το θέμα χθες η ΔΟΕ ζήτησε τη μελέτη αντικτύπου στην εκπαιδευτική κοινότητα της απόφασης για μετάδοση των μαθημάτων.

Από την άλλη, υπάρχουν γονείς οι οποίοι, καθώς έκαναν υπεύθυνη δήλωση πως τα παιδιά τους θα απουσιάσουν για προληπτικούς λόγους υγείας, ζητούν να λειτουργεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να το κάνουν, εφόσον διδάσκουν διά ζώσης.
Τέλος, η ΟΛΜΕ ζητεί νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν οι γονείς των μαθητών για σχολικές εκδρομές που τελικά ματαιώθηκαν.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ