Επιλογή Σελίδας

Αγαπημένα παιδικά βιβλία που ξεχωρίσαμε από τις νέες κυκλοφορίες με ποικιλία θεμάτων, ηλικιών, υπέροχων νοημάτων αλλά και εικονογραφήσεων απόλυτης τέχνης.

Για λίγο είχαν όλα παγώσει. Οι μηχανές παραγωγής  βρίσκονταν σε pause mode. Τα βιβλιοπωλεία με κατεβασμένα τα ρολά τους. Και όλες οι νέες ιστορίες έμεναν κλειδωμένες στα συρτάρια των εκδοτών. Τη στιγμή όμως που δόθηκε το σύνθημα όλα μοιάζουν να πήραν πάλι χρώμα. Νέες ιστορίες έφθασαν στα χέρια των μικρών αναγνωστών σαν ταξιδιάρικα καράβια έτοιμα να σαλπάρουν. Εδώ σήμερα επιλέξαμε μερικά μόνο από τα αγαπημένα παιδικά βιβλία που διαβάσαμε γιατί είναι πολλά ακόμα που θέλουμε να μοιραστούμε. Ποικιλία θεμάτων, ηλικιών αλλά υπέροχων νοημάτων και εικονογραφήσεων απόλυτης τέχνης.

Η Βαλίτσα της Νίνας – Εκδόσεις Μεταίχμιο
Για παιδιά 5+

Ο Μίμης ο ταχυδρόμος που είναι και ποιητής και μουσικός και ποδηλάτης φοβερός φτάνει καταϊδρωμένος στην πολυκατοικία της οδού Ρωμαίου και Ιουλιέτας 33, κουβαλώντας μια παράξενη βαλίτσα από δέρμα καφετί. Όμως δεν αναγράφει το όνομα του παραλήπτη και έτσι είναι αναγκασμένος να χτυπήσει όλα τα κουδούνια. Η πολυκατοικία βρίσκεται τότε σχεδόν σε συναγερμό: όλοι κατεβαίνουν με την ελπίδα πως τους ανήκει. 6 ένοικοι ξεδιπλώνουν την προσωπικότητά τους με τις άκρως ιδιαίτερες περιγραφές για το περιεχόμενο που φαντάζονται πως έχει η βαλίτσα και πως τους ανήκει. Πουκάμισα μεταξωτά, παπούτσια και διαμαντικά, βελόνες πλεκτικής ή και βιβλία κηπουρικής, καλλυντικά, φρου φρου αλλά και γιατί όχι, ίσως κονσέρβες για γάτες και κινητά.

Αλλά κανείς μα κανείς δεν μπορεί να τη σηκώσει. Μέχρι που φτάνει και η τελευταία ένοικος της πολυκατοικίας, η Νίνα. Μόνο η Νίνα με τα πράσινα μαλλιά που μιλά με τις πεταλούδες και ξέρει όλα τα μυστικά των χελιδονιών θυμάται και σχολιάζει όλα όσα χωράει μέσα της αυτή η μοναδική βαλίτσα και είναι η μόνη που μπορεί να τη σηκώσει στη στιγμή σχεδόν με το ένα της δαχτυλάκι.

Μια χιουμοριστική και συνάμα βαθιά ποιητική ιστορία για τη ζωή, για όλα εκείνα που έχουν ουσία, όλα εκείνα, τα μικρά ή μεγάλα που γεννούν την ευτυχία και που διαφέρουν για τον καθένα μας.

Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

H μαμά είναι σαν σπίτι – Εκδόσεις Κόκκινο
Για παιδιά 4+

Τι άραγε σημαίνει μαμά στα μάτια ενός μικρού παιδιού; Ποιες οι σκέψεις που πλημμυρίζουν το μικρό μυαλό του στο άγγιγμα, στο κοίταγμα της μαμάς του. H μαμά ανάλογα με την περίσταση, τη στιγμή, την ανάγκη να μεταμορφώνεται στα μάτια του σε κάτι άλλοτε χρήσιμο, άλλοτε διασκεδαστικό, άλλοτε σωτήριο και καταπραϋντικό και άλλοτε μια αίσθησή πληρότητας και επιστροφής.

Η μαμά είναι σαν σπίτι.
Η μαμά είναι σαν σίφουνας.
Η μαμά είναι σαν καθρέφτης.
Έκπληξη: To κάλυμμα του εξωφύλλου ξετυλίγεται και γίνεται μια όμορφη αφίσα.

Συγγραφέας: Aurore Petit

Ξεκίνα με μία λέξη – Εκδόσεις Μεταίχμιο
Για παιδιά 7+

Aυτό είναι ένα ακόμα ιδιαίτερο βιβλίο από τον μπεστσελερίστα συγγραφέα των βιβλίων «Η τελεία» και «Πες κάτι!» Πίτερ Ρέινολντς, με μοναδική πρόθεση να σε παρασύρει σε ένα δημιουργικό ταξίδι αναζήτησης των λέξεων που εκφράζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια όσα έχεις στον νου και στην καρδιά σου. Μπορεί να είσαι ένας εκκολαπτόμενος συγγραφέας και να μην το γνωρίζεις ακόμα ή ένας πεπειραμένος μαέστρος των λέξεων, το βιβλίο αυτό σε κάθε του σελίδα θα του σπείρει τη διάθεση για συλλογή νέων λέξεων, καινούργιων συνδυασμών. Και τότε θα διαπιστώσεις πως μπορούν σε αυτό το γαιτανάκι σκέψεων να γεννηθούν νέες ιδέες, χαρακτήρες και ιστορίες.

Συγγραφέας: Peter Reynolds

Η Κόκκινη και η πόλη – Εκδόσεις Ίκαρος
Για παιδιά 4+

Η Κόκκινη ξεκινάει με τον πιστό της σκύλο, τον Γούντι, για να επισκεφτούν τη Γιαγιά που ζει στην πόλη. Εκείνη, με τη μαμά της ζουν πέρα από την πόλη. Η μαμά της λίγο πριν την αναχώρησή της τονίζει τη σημασία που έχει να ακολουθεί τη διαδρομή που είναι σπαρμένη με λουλούδια και καρδούλες. Ωστόσο, στη διαδρομή εντυπωσιασμένη από όλα τα νέα και υπέροχα στα μάτια της πράγματα που συμβαίνουν στην πόλη, χάθηκε μέσα στους δρόμους, ζαλίστηκε κι ένιωσε να την καταπίνει.

Ένα τρυφερό βιβλίο γεμάτο συμβολισμούς και πολυεπίπεδα νοήματα που αποδίδονται εύστοχα με την καταπληκτική εικονογράφησή του, προσεγγίζει με σύγχρονο τρόπο την κλασική και αγαπημένη, από όλες τις ηλικίες, ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας.
Όπως όλοι μας, έτσι κι η Κόκκινη, θα χρειαστεί να αναζητήσει το δικό της μονοπάτι, ανάμεσα στους πολλούς δρόμους και τις πολλές επιλογές που ανοίγονται μπροστά της, για να ανακαλύψει αυτό που πραγματικά έχει σημασία, αυτό που πραγματικά λαχταρά η ζωή της μακριά από ψεύτικες μικροχαρές που σε θαμπώνουν.

Συγγραφέας: Marie Voigt
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Ο Ιππότης που είπε ΟΧΙ – Εκδόσεις Μικρή Σελήνη
Για παιδιά 4+

Ο Νεντ είναι ένας μικρός ιππότης χαριτωμένος που μένει στο κάστρο μαζί με τους γονείς του. Είναι καλός και ευγενικός, βοηθάει πάντα όταν του το ζητάνε και ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που του δίνουν, χωρίς ποτέ να γκρινιάζει. Πάντα λεει ΝΑΙ. Είναι πρόθυμος και γενναιόδωρος. Ώσπου μια μέρα θα εμφανιστεί μια κόκκινη δράκαινα και θα σκορπίσει τον πανικό στο κάστρο. Και μαζί με τη δράκαινα σταδιακά παρακολουθούμε και τον Νεντ. Η αγαπημένη του λέξη πλέον είναι το ΟΧΙ. Τι θα συμβεί όμως όταν νιώσει τη φιλία της δράκαινας να τον αγκαλιάζει;

Μια τρυφερή ιστορία που καταπιάνεται με έξυπνο τρόπο με ένα άκρως σοβαρό στη διαχείριση θέμα: εκείνο του θυμού. Ο Νέντ είναι θυμωμένος βαθιά μέσα του δίχως να το αντιλαμβάνεται γιατί δεν έχει φίλους. Όλοι όσοι τον συναναστρέφονται έιναι ενήλικες. Στα μάτια της δράκαινας θα δει έναν νέο φίλο έτοιμο να του συμπαρασταθεί και μαζί να συμπλεύσουν.

Εξαιρετική η εικονογράφηση της Kate Ηindley με το κόκκινο χρώμα και τα γεωμετρικά σχήματα κυρίαρχα στην εικόνα.

Συγγραφέας: Lucy Rowland
Εικονογράφος: Kate Ηindley
Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου

Το σπίτι μου – Εκδόσεις Κόκκινο
Για παιδιά 3+

Το αχτύπητο δίδυμο Astrid Desbordes και Pauline Martin κάνει μια νέα τρυφερή εμφάνιση παραμένοντας πιστό στην υπέροχη διαδρομή τους που μόνο αγάπη και αποδοχή μυρίζει.

Στο νέο τους βιβλίο παρακολουθούμε ένα μικρό παιδί με όλη τη σοφία που περικλείει αυτά τα νεαρά πλάσματα να μας μιλάει για το σπίτι του. Να μας περιγράφει τις απλές αλλά συνάμα ουσιαστικές σκέψεις προσπαθώντας να μας δώσει τον ορισμό του σπιτιού. Όχι απαραίτητά εκείνο με τους 4 τοίχους αλλά εκείνο μέσα στο οποίο ξεκίνησε για πρώτη φορά να χτυπάει η καρδιά του, στην κοιλιά της μαμάς, και μετά σε εκείνο που έκανε τα πρώτα του βήματα, αλλά και εκείνο που μεγαλώνοντας, ένιωσε να τον καταπίνει και να θέλει να ξεφύγει.

Ένα τετράγωνο βιβλίο που μόνο λογική δεν συνεπάγεται. Αγάπη, και μόνο αγάπη κρύβει στις σελίδες τους για ότι νιώθει ο καθένας μας πως μοιάζει σαν στο σπίτι. Γιατί σπίτι είναι εκεί που νιώθουμε ασφάλεια και φροντίδα. Είτε είναι μεγάλο είτε είναι μικρό.

Κείμενο: Astrid Desbordes
Εικονογράφηση: Pauline Martin
Μετάφραση: Θανάσης Πέτρου

Όλες μου οι ρίγες – Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Για παιδιά 6+

Ο Ζέιν είναι μια νεαρή ζέβρα που κάθε ημέρα επιστρέφει στο σπίτι του στενοχωρημένος που κανείς δεν μπορεί να τον καταλάβει και αγωνιά που συχνά τα απλά για κάποιους συμμαθητές του γεγονότα για αυτόν είναι τεράστια και καταστροφικά: o συναγερμός που κατά λάθος θα χτυπήσει, η προσπάθειά του να ξεκινήσει μια κουβέντα γνωριμίας, η αντίληψη και κατανόηση κάποιων εκφράσεων. Ο Ζέιν είναι μια ζέβρα που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Και η μητέρα του με υπομονή, κατανόηση και κυρίως ενθάρρυνση θα του μάθει πόσο υπερήφανος πρέπει να είναι για όλα τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του.

Μια απλά και κυρίως κατανοητή ιστορία που εμπεριέχει οδηγό ανάγνωσης με πρόσθετες πληροφορίες για τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) για να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο ενός παιδιού με ΔΑΦ. Με δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση, αισθητηριακές δυσκολίες, κυριολεκτική αντίληψη και κυρίως ιδιαίτερα ταλέντα. Ένα ξεχωριστό βιβλίο που μας διδάσκει να αποδεχόμαστε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους ανθρώπους γύρω μας που είναι εξαιρετικά διαφορετικοί χάρη στις «υπέροχες χρωματιστές ρίγες τους».

Ένα βιβλίο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας (APA).

Συγγραφέας: Shaina Rudolph και Danielle Royer
Εικονογράφος: Jennifer Zivoin

Πηγή: elculture