Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης καλωσορίζει και πάλι το κοινό του, ενώ έως τις 15 Ιουλίου μπορείτε να το επισκεφτείτε δωρεάν.
Το ΕΜΣΤ επισκέφτηκε σήμερα το πρωί η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να ενημερωθεί για τα υγειονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια τόσο των επισκεπτών του Μουσείου, όσο και των εργαζόμενων. Συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, η Υπουργός περιηγήθηκε τους χώρους του Μουσείου διαπιστώνοντας ότι είναι εντελώς ασφαλείς για να υποδεχθούν τους επισκέπτες του.
«Η αλήθεια είναι», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη «ότι το ΕΜΣΤ «αδικήθηκε» περισσότερο από τα άλλα Μουσεία, γιατί μόλις τρεις εβδομάδες από την επιτυχημένη έναρξη της λειτουργίας του, προκαλώντας το ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών, αναγκάστηκε να «κλείσει» τις πόρτες του εξαιτίας του covid-19. Πιστεύω ότι το ΕΜΣΤ προσφέρει ασφάλεια -γιατί η ασφάλεια έρχεται πρώτη!- όχι μόνον γιατί τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι εξαιρετικά αυστηρά, αλλά και γιατί οι μεγάλοι κοινόχρηστοι χώροι του, όπως και οι μεγάλες αίθουσες του, προσφέρουν την άνεση στον επισκέπτη να απολαύσει τα σπουδαία εκθέματά του». Ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα, καθώς και το προσωπικό του ΕΜΣΤ όχι μόνον για τη σημαντική δουλειά, που έκαναν, αλλά και γιατί ο σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας προσαρμόστηκε και από σχεδιαστική άποψη στο πνεύμα του σύγχρονου μουσείου.
Σημειώνεται ότι «τρέχει» η προκήρυξη του ΕΜΣΤ για την πρόσληψη 13 υπαλλήλων διαφόρων ιδιοτήτων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων στις 22 Ιουνίου. Τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει το καφέ, στο ισόγειο, ενώ θα ετοιμαστεί και το εστιατόριο με τη μοναδική θέα της Ακρόπολης. Η είσοδος στο ΕΜΣΤ ως τις 15 Ιουλίου είναι δωρεάν.
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000. Μόνιμη στέγη του μουσείου είναι το πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ στη Λεωφόρο Συγγρού, η ανακατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014. Το κτήριο καταλαμβάνει 18.142 τμ. σε οικόπεδο επιφανείας 3.123 τμ.
Η συλλογή του μουσείου συγκροτείται γύρω από έναν σημαντικό πυρήνα έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, όπως ο Στήβεν Αντωνάκος, o Μπιλ Βιόλα, ο Ντίκος Βυζάντιος, η Έμιλυ Ζασίρ, o Ίλια και η Εμίλια Καμπακόφ, ο Βλάσης Κανιάρης, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Γιάννης Κουνέλλης, η Σιρίν Νεσάτ, ο Λουκάς Σαμαράς, ο Κώστας Τσόκλης, η Μόνα Χατούμ, ο Γκάρυ Χιλλ, η Χρύσα, κ.ά., και συνεχώς εμπλουτίζεται.
Aπό το 2003 μέχρι το 2008 το ΕΜΣΤ παρουσίασε εκθέσεις και δράσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην ΑΣΚΤ και στο δημόσιο χώρο, ενώ από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2008 φιλοξενήθηκε σε τμήμα του κτηρίου του Ωδείου Αθηνών.
Τον Μάιο του 2015 το μουσείο εγκαταστάθηκε στη μόνιμη στέγη του, ενώ από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2019 λειτούργησε τους χώρους των περιοδικών του εκθέσεων, τους χώρους των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, την Αίθουσα Προβολών και το Πωλητήριο, παρουσιάζοντας ένα σημαντικό αριθμό εκθέσεων αλλά και δράσεων, όπως συνέδρια, παρουσιάσεις εκδόσεων, χορευτικών και μουσικών παραστάσεων, προβολών, μεταξύ άλλων.
Η έκθεση Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα, μια συνέργεια με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας Μ ΗΚΑ το 2016, εγκαινίασε τους χώρους των περιοδικών του εκθέσεων τον Οκτώβριο του 2016 και αποτέλεσε την εναρκτήρια έκθεση της σειράς Το ΕΜΣΤ στον κόσμο. Η δεύτερη έκθεση της ίδιας σειράς πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του ΕΜΣΤ με την documenta 14 και διήρκεσε από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι δύο οργανισμοί συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του τίτλου εργασίας της documenta 14 «μαθαίνοντας από την Αθήνα», υλοποιώντας την πρόθεση του ΕΜΣΤ για εξωστρέφεια και παρουσίαση της συλλογής του στο κοινό. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας ήταν μια διπλή μετατόπιση: η πρώην ζυθοποιία FIX έγινε ο κύριος εκθεσιακός χώρος της documenta 14 στην Αθήνα και το Fridericianum έγινε το προσωρινό σπίτι, τμήματος της συλλογής του ΕΜΣΤ στο Κάσελ. Στην έκθεση με τίτλο ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ.
Η συλλογή του ΕΜΣΤ, παρουσιάστηκαν πάνω από 220 έργα, τμήμα από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου που πρόκειται να εκτεθεί στην Αθήνα. Το επόμενο βήμα της σειράς Το ΕΜΣΤ στον κόσμο ήταν η συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea, με τη παρουσίαση ενός μοναδικού πρότζεκτ με τίτλο La veritá é sempre un’ altra (Η αλήθεια είναι πάντα μια άλλη). Η έκθεση περιλάμβανε περισσότερα από 20 έργα από τη Συλλογή του ΕΜΣΤ που φιλοξενήθηκαν από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου 2018 μέσα στην έκθεση Time is Out of Joint, που αποτελεί την τρέχουσα παρουσίαση της μόνιμης συλλογής στην Galleria Nazionale.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας και μετά την έκθεση ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ XIEYI: Αριστουργήματα από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας (NAMOC) που παρουσιάστηκε στο ΕΜΣΤ το 2017, πραγματοποιήθηκε έκθεση με έργα από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου στο NAMOC στο Πεκίνο, από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019.
Η καθοριστική για τη συνέχιση της δυναμικής πορείας του ΕΜΣΤ έγκριση της δωρεάς των 3.000.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) τον Ιούλιο του 2018, επέτρεψε την εκτέλεση των εργασιών για την ολοκλήρωση του κύριου στρατηγικού στόχου του Μουσείου, δηλαδή την πλήρη λειτουργία του. Η δωρεά αφορά στην εφαρμογή των εγκεκριμένων μελετών για την εγκατάσταση της μόνιμης συλλογής του στους τρεις τελευταίους ορόφους, καθώς και την προμήθεια εξοπλισμού για την ολοκλήρωση των κλειστών και υπαίθριων χώρων προβολών, της αίθουσας συνεδρίων, της βιβλιοθήκης, του εργαστηρίου συντήρησης, του media lounge και λοιπών λειτουργικών χώρων.
Πηγή: culturenow