Βάσεις 2020: Πτωτική η τάση των επιδόσεων στα πρώτα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Βάσεις 2020: Πτωτική είναι η τάση των επιδόσεων των μαθητών που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, όπως φαίνεται από τα μαθήματα της πρώτης εβδομάδας.
Συγκεκριμένα, ο βαθμός δυσκολίας Μαθηματικών και Βιολογίας ήταν υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι, ενώ και το θέμα της Έκθεσης δυσκόλεψε τους υποψηφίους σύμφωνα με βαθμολογητές που μίλησαν στην εφημερίδα Καθημερινή, ενώ κρίνεται πως η αναστολή λειτουργίας των σχολείων λόγω κορωνοϊού επηρέασε τους μαθητές.
Έκθεση
Φέτος, 82.159 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων ξεκίνησαν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις με τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας, στο οποίο έχει ενταχθεί η «παραδοσιακή» Έκθεση. Από το σύνολο των μαθητών 74.346 εξετάζονται με το φετινό σύστημα και 7.813, απόφοιτοι προηγούμενων ετών, επέλεξαν να εξεταστούν με το προηγούμενο σύστημα.
Ήταν η πρώτη φορά που η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων ζήτησε από τους υποψηφίους να εκφράσουν προσωπικές απόψεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή η ΚΕΕ επικρίνεται διότι υπέδειξε στους υποψηφίους να συνδέσουν την απάντησή τους με τα δύο κείμενα, ενώ έστειλε οδηγίες στα βαθμολογικά κέντρα ορίζοντας ότι οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να μιλήσουν για το πώς η ανάγνωση βοηθά στην εσωτερική απομόνωση, αποτελεί κίνητρο για δημιουργική αξιοποίηση χρόνου, δίνει ερεθίσματα για κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο και οικοδόμηση κοσμοθεωρίας.
«Η βαθμολόγηση στην Έκθεση κάθε χρόνο κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα με το 40% των μαθητών να συγκεντρώνουν βαθμολογίες 12-15 με άριστα το 20. Στα φετινά θέματα υπεισέρχεται αναπόφευκτα υποκειμενικότητα στην αξιολόγηση, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει τελικά μεγάλη διαφοροποίηση στην κλιμάκωση της βαθμολογίας», σημειώνει η κ. Ηρώ Μαρκάκη από το φροντιστήριο «Μεθοδικό».
Αρχαία, Μαθηματικά Προσανατολισμού, Κοινωνιολογία
Σε ότι αφορά τα Αρχαία, διδαγμένο και αδίδακτο κείμενο, χαρακτηρίστηκαν από τους φιλολόγους σαφή ως προς τη διατύπωση και μέτριας δυσκολίας με ουσιαστικές ερωτήσεις και δεν αναμένονται σημαντικές βαθμολογικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι.
Αντίθετα τα θέματα στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι από τις Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών και Οικονομίας-Πληροφορικής, κρίθηκαν δυσκολότερα σε σχέση με πέρυσι. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να μειώσει τον αριθμό των άριστων γραπτών, όμως θα αυξηθούν τα γραπτά κάτω από τη βάση, καθώς τα δύο πρώτα θέματα, που βαθμολογούνται συνολικά με 10 μονάδες στις 20, ήταν εύκολα.
Η Κοινωνιολογία που εξετάστηκε φέτος για πρώτη φορά αντικαθιστώντας τα Λατινικά, δεν δυσκόλεψε τους υποψηφίους των σχολών ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.
Χωρίς συντελεστές βαρύτητας
Ένα από τα σημαντικά νέα στοιχεία των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας. «Πρόκειται για μεγάλο λάθος, που συνειδητοποίησαν γρήγορα στο υπουργείο Παιδείας και θα το αλλάξουν από του χρόνου με την επαναφορά τους. Οι επιπτώσεις της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας είναι σοβαρές», ο μαθηματικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης.
«Αυτό σημαίνει ότι, αν οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν ίδιες με πέρυσι, οι χαμηλόβαθμοι υποψήφιοι θα συγκέντρωναν περισσότερα μόρια, με αποτέλεσμα την άνοδο των βάσεων των χαμηλόβαθμων τμημάτων. Φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ποιες θα είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων», παρατηρεί.
Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων θα επιστρέψουν στα εξεταστικά κέντρα αύριο, ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού, για τη Φυσική, την Ιστορία και την Πληροφορική.
Πηγή: foititikanea