Επιλογή Σελίδας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2020 – ΒΑΣΕΙΣ 2020: Τελειώνει η αγωνία των χιλιάδων υποψήφιων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020, καθώς με τη συμπλήρωση και του Μηχανογραφικού, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την ανακοίνωση των Βάσεων 2020.

Το newsit.gr, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Διακρότημα, δίνει το “στίγμα” των φετινών Βάσεων. Δείτε αναλυτικά τις εκτιμήσεις των ειδικών.

“Εν αναμονή της ανακοίνωσης των βαθμολογίων, ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των υποψηφίων αναφορικά με την πορεία των φετινών βάσεων. Λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για μια χρονιά με πολλές ιδιαιτερότητες θα πρέπει να συνυπολογίσουμε πως φέτος υπάρχουν πέντε βασικοί παράγοντες οι οποίοι διαφοροποιούν τα φετινά δεδομένα:

1. Τη φετινή χρονιά οι υποψήφιοι θα περιορίσουν τις επιλογές τους σε ένα επιστημονικό πεδίο επικεντρώνοντας φυσικά τις προτιμήσεις τους αντίστοιχα στο πεδίο που «ανοίγουν» περιορίζοντας τη διασπορά.

2. Καταργούνται οι συντελεστές αυξημένης βαρύτητας έπειτα από αρκετά χρόνια, δεδομένο το οποίο με βάση και την κλιμάκωση των βαθμολογίων αναμένεται να αναδειχθεί ως ο παράγοντας Χ στη διαμόρφωση των βάσεων.

3. Οι προτιμήσεις των υποψηφίων όσον αφορά τα κεντρικά ΑΕΙ αναμένεται λόγω της πανδημίας να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο καθώς πολλές οικογένειες δε θα τολμήσουν τη φοίτησή σε περιφερειακά ιδρύματα φοβούμενες την οικονομική αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας ή ενός νέου lockdown.

4. Ο παράγοντας «νέες» μετεγγραφές όπου επίσης διαχωρίζει τα παραδοσιακά πανεπιστημιακά τμήματα π.χ. των Μαθηματικών, Χημείας κ.λπ. έναντι των νέων συναφών τμημάτων και πρακτικά δεν επιτρέπει την κινητικότητα μεταξύ τους, θα περιορίσει επίσης τις προτιμήσεις ορισμένων υποψηφίων.

5. Η σύγχυση που επικρατεί ακόμη με τα νέα προγράμματα σπουδών που δημιουργηθήκαν την περσινή χρονιά όπου για πολλούς υποψηφίους η εικόνα ακόμη είναι θολή. Κατά συνέπεια αρκετοί είναι οι υποψήφιοι που θα κινηθούν σε πιο παραδοσιακές επιλογές.

Όσον αφορά πάντως την αρχική εικόνα που διαφαίνεται λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των βαθμολογιών, στο 1ο επιστημονικό πεδίο αναμένονται σημαντικές αυξομειώσεις με βάση την πόλη και τα τμήματα, με τις υψηλόβαθμες σχολές να κρατάνε δυνάμεις. Το 2ο επιστημονικό πεδίο δείχνει να καταγράφει σημαντικές πτωτικές τάσεις στα περιφερικά ΑΕΙ ενώ στο 3ο επιστημονικό πεδίο, οι Ιατρικές που οδηγούν την κούρσα, λόγω Χημείας, μάλλον θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα. Τέλος, στο 4ο επιστημονικό πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής διαφαίνεται μια ανοδική τάση καθώς κατά κοινή ομολογία τα θέματα χαρακτηρίστηκαν βατά φέτος.

Φέτος, τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που εξετάστηκε για πρώτη φορά (κοινό μάθημα για όλα τα επιστημονικά πεδία) και της Χημείας που δυσκόλεψε ιδιαίτερα όπως και πέρυσι τους υποψηφίους, φαίνεται ότι θα είναι οι «ρυθμιστές» των πανελλαδικών εξετάσεων. Η καραντίνα ίσως «ωφέλησε» τους καλούς μαθητές ενώ κάποιοι άλλοι μαθητές χαλάρωσαν.

Πηγή: newsit