Επιλογή Σελίδας

Εκτιμήσεις Βάσεων 2020: Ανατροπή σημειώθηκε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων, καθώς η πλειοψηφία των υποψηφίων έγραψε κάτω από την βάση του 10. Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις φετινές βάσεις.

Έτσι, η πρώτη εκτίμηση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», από τα αποτελέσματα που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο,  δείχνει ότι φέτος η πορεία των Βάσεων θα είναι πτωτική σε όλες τις σχολές του 1ου, του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου, ενώ στο 4ο επιστημονικό πεδίο φαίνεται ότι αναλογα με τη σχολή θα υπάρχουν αυξομειώσεις στην πορεία των μορίων – αλλά και εδώ η γενική πορεία θα είναι πτωτική.

Η πτώση των μορίων αφορά και όλες τις υψηλόβαθμες σχολές των πεδίων ιατρικές, νομικές, οικονομικές, αλλά κυρίως αυτές οι οποίες βρίσκονται στα περιφερειακά πανεπιστήμια.

Οπως τονίζουν στο «Εθνος της Κυριακής» οι εκπαιδευτικοί, από τα στατιστικά στοιχεία φαίνεται ότι η μείωση της ύλης σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δεν βοήθησε ιδιαίτερα τους υποψηφίους προκειμένου να πετύχουν καλύτερες βαθμολογίες φέτος.

Μαλιστα οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι η πανδημία είχε επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών, τα οποία, παρά το γεγονός ότι δεν πήγαιναν σχολείο, δεν κατάφεραν να συγκεντρωθούν στο διάβασμά τους, κάτι που αφορά σε μεγάλο ποσοστό κυρίως τα παιδιά που συνήθως κινούνται σε μεσαίες και χαμηλές επιδόσεις.


Να σημειωθεί πως οι Βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Εκτιμήσεις Βάσεων 2020: Οι κερδισμένοι

Tα ευχάριστα νέα αφορούν κυρίως τους υποψηφίους του 2ου επιστημονικού πεδίου, οι οποίοι θα εισαχθούν όλοι.

Κατά τα λοιπά, οι 94.918 υποψήφιοι που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις «πάτωσαν» στα περισσότερα μαθήματα, ενώ στα Μαθηματικά η πανωλεθρία επαναλήφθηκε, αφού το 58,84% έγραψε βαθμούς κάτω της βάσης.

Και στην Ισταρία η εικόνα δεν είναι καλύτερη, καθώς οι μισοί υποψήφιοι δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση (50,8%). Εξαιρετικά χαμπλές είναι οι επιδόσεις τόσο στη Χημεία (48,28% κάτω της βάσης) όσο και στην Πλήροφορική, όπου το 44,75% επίσης έγραψε κάτω από τη βάση.

Εξαιρετικά υψηλό είναι φέτος το ποσοστό των αναβαθμολογήσεων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, καθώς έφτασε στο 17,17%, γεγονός που φανερώνει την αποτυχία της συνεξέτασης για πρώτη φορά των μαθημάτων αυτών (Νεοελληνική Γλώσσα με Λογοτεχνία).

Σχετικά καλύτερες εμφανίζονται οι επιδόσεις των υποψηφίων μόνο σε Κοινωνιολογία, Βιολογία, Οικονομία και Νεοελληνική Γλώσσα.

Δείτε τον πίνακα:

Εκτιμήσεις Βάσεων 2020: Πώς θα υπολογίσετε τα μόριά σας

Να σημειωθεί πως φέτος καταργήθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας, αλλάζοντας και τον τρόπο υπολογισμών των μορίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν υπάρχουν μαθήματα που δίνουν περισσότερα μόρια για τις βάσεις, όπως υπήρχαν μέχρι και το 2019 τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας.

Έτσι κάθε μάθημα δίνει τώρα 250 μόρια σε αντίθεση με το 2019.

Δείτε το παράδειγμα στον παρακάτω πίνακα:

Η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει το συνολικό αριθμό μορίων που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι, γιατί δεν γράφουν σε όλα τα μαθήματα τον ίδιο βαθμό.

Αν, δηλαδή, ένας υποψήφιος έγραφε και στα 4 μαθήματα 15, τότε θα συγκέντρωνε 15.000 μόρια είτε με το ένα σύστημα είτε με το άλλο.

Όμως αυτό δεν συμβαίνει στην πράξη. Στον πίνακα 2 βλέπουμε 4 παραδείγματα που μας δείχνουν τη διαφοροποίηση των μορίων ανάλογα με τις επιδόσεις των υποψηφίων.

Φυσικά και υπάρχει ένας ευκολότερος τρόπος για να μετατρέψετε τους βαθμούς σας σε μόρια.

Πηγή: xristika