Επιλογή Σελίδας

Εκτιμήσεις ότι τμήμα της Ιατρικής θα έχει βάση κάτω από 18.000 μόρια

Σημαντική φέρεται ότι θα είναι η πτώση στις βάσεις 2020 για την πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων, καθώς φέτος οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων που συγκέντρωσαν περισσότερα από 19.000 μόρια σε όλη την Ελλάδα ήταν 134.

Η μεγάλη πτώση στις βάσεις προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας για την κλιμάκωση των βαθμολογιών των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις τρεις υποψήφιοι, πανελλαδικά, συγκέντρωσαν πάνω από 19.500 μόρια στις Πανελλαδικές 2020. Ένας από την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, ένας από την Σπουδών Υγείας και ένας από την Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.  

Συνολικά, φέτος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις φαίνεται ότι χαρακτηρίστηκαν από τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας, καθώς η εκπαιδευτική προετοιμασία των νέων σε σχολεία ή φροντιστήρια ήταν περιορισμένη. Έτσι, 47% των υποψηφίων έγραψαν φέτος «κάτω από τη βάση» στα Αρχαία Ελληνικά και 51% στην Ιστορία, με ένα βιβλίο προς μελέτη 200 σελίδων και περιορισμένη κατά πολύ την εξεταστέα ύλη του.  

Σχεδόν οι μισοί από τους υποψήφιους (ποσοστό 42,4%) από το 1ο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών έγραψε κάτω από τη βάση και περίπου το 37% των υποψηφίων του 2ου πεδίου των θετικών σπουδών έγραψε για βαθμολογίες κάτω από τη βάση.  

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 35,7% των υποψηφίων των επιστημών υγείας και το περίπου 50% των υποψηφίων για τις οικονομικές σπουδές του 4ου επιστημονικού πεδίου, συγκέντρωσε λιγότερες από 10.000 μονάδες.  

Πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φέτος θα υπάρξει πτώση στις ιατρικές σχολές, ύστερα από πολλά χρόνια, ενώ πτώση θα υπάρξει γενικότερα στις σχολές Υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί τις σχολές αυτές, είναι λίγο περισσότεροι από 1.000.  

Ενδεχομένως τμήμα ιατρικής σχολής μπορεί και να πέσει στην κλίμακα των 17.000 μορίων. Πέρυσι, η τελευταία ιατρική της χώρας, εκείνη της Αλεξανδρούπολης, απαίτησε 18.123 μόρια για την εισαγωγή στα προγράμματά της, ενώ τη φετινή χρονιά αναμένεται να «κατρακυλήσει» κάτω από τα 18.000 μόρια και να δούμε το «17» μπροστά από το βαθμολογικό «εισιτήριό» της.  

Για τις νομικές σχολές αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων, ενώ θα υποχωρήσουν και για τις υπόλοιπες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι σχολές Ψυχολογίας. Την καθοδική πορεία των βάσεων στο 1ο Πεδίο φαίνεται ότι «κλειδώνει» η βαθμολόγηση και τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στη Νεοελληνική γλώσσα και Λογοτεχνία, στα Αρχαία Ελληνικά, στην Ιστορία αλλά και στην Κοινωνιολογία.  

Επίσης, στις σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου – Θετικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής – η πτώση στις βάσεις θα είναι εμφανής. Η Χημεία εδώ έφερε περισσότερους υποψήφιους με γραπτά κάτω από τη βάση, αν και σε Φυσική και Μαθηματικά οι επιδόσεις ήταν καλύτερες από πέρυσι στα «ρετιρέ» των βαθμολογιών.  

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο των οικονομικών σπουδών και των σπουδών πληροφορικής, φαίνεται ότι η εικόνα θα ισορροπήσει με αυξομειώσεις των βάσεων. Θα έχει ενδιαφέρον ωστόσο η κίνηση των κοινών σχολών μεταξύ 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου.  

Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Μηχανογραφικών Δελτίων είναι η Δευτέρα 20 Ιουλίου, τα μεσάνυχτα.

Πηγή: lifo