Μέσα από την εικονική περιήγηση μπορούμε να επισκεφθούμε έναν από τους πιο διάσημους αιγυπτιακούς τάφους, αυτόν του Φαραώ Ραμσή ΣΤ’ με τις υπέροχες διακοσμήσεις οροφής από αστρολογικές σκηνές.
Η γοητεία που ασκούν οι αιγυπτιακοί τάφοι και τα μυστήρια που κρύβουν είναι πάντα ακαταμάχητη σε εκατομμύρια επισκέπτες, ερευνητές, αρχαιοκάπηλους και φανατικούς της αιγυπτιακής ιστορίας και των ανασκαφών.
Το αιγυπτιακό υπουργείο πολιτισμού δίνει με ένα βίντεο την ευκαιρία της περιήγησης σε έναν από τους πιο διάσημους αιγυπτιακούς τάφους, αυτόν του Φαραώ Ραμσή ΣΤ’.
Ο Ραμσής ΣΤ’ που ως πρίγκιπας λεγόταν Αμενερκεπσέφ Γ΄, ήταν ο 5ος φαραώ της 20ης δυναστείας της Αιγύπτου. Κατά την ενθρόνισή του έλαβε το πριν-το-όνομα επίθετο Nebmaatre-Meryamun. Βασίλευσε για περίπου 8 έτη στο 3ο τέταρτο του 12ου αι. π.Χ. και ήταν γιος του Ραμσή Γ΄ και της Ισέτ Τα-Χεμντζέρτ. Ως πρίγκιπας ήταν γνωστός ως Ραμεσές Αμουνερκεπσέφ και κατείχε τους τίτλους του βασιλικού γραφέα και του διοικητή τού ιππικού. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Ραμσής Ζ΄ Ιταμούν, που είχε αποκτήσει με τη Νουμπκεσμπάντ.
Ο τάφος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1898 και βρίσκεται στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Έχει μήκος 104 μέτρα και διαθέτει μερικά από τα πιο καλά διατηρημένα ανάγλυφα και διακοσμητικά σχέδια στους τοίχους του. Μέσα στον τάφο υπάρχουν ταφικά κείμενα, όπως το βιβλίο των πυλών, το βιβλίο των σπηλαίων, το amduat και το βιβλίο των νεκρών, που βρίσκονται εκεί για να βοηθήσουν τον βασιλιά στο ταξίδι του στη μεταθανάτια ζωή.
Μέσα από την εικονική περιήγηση οι επισκέπτες του τάφου μπορούν να απολαύσουν τις υπέροχες διακοσμήσεις οροφής που περιλαμβάνουν αστρολογικές σκηνές. Ο ταφικός θάλαμος είναι αφιερωμένος στη βασίλισσα Νατ του ουρανού και του παραδείσου. Στις τοιχογραφίες ηλιακοί δίσκοι χορεύουν γύρω από το σώμα της απεικονίζοντας την κίνηση του ήλιου από την ημέρα μέχρι τη νύχτα, ενώ μας δείχνουν πως ο θνητός βασιλιάς θα μπορούσε να έχει μια ένδοξη αναγέννηση στον ανατολικό ορίζοντα την αυγή.
Ο τάφος συλήθηκε μέσα στα πρώτα 100 χρόνια από τον θάνατό του, όπως και οι περισσότεροι νεκρικοί θάλαμοι που είχαν λαξευτεί στον βράχο της Κοιλάδας των Βασιλέων της Αιγύπτου, και η σαρκοφάγος του είχε σπάσει σε εκατοντάδες κομμάτια.
Με πρόγραμμα χρηματοδοτημένο από την υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν περίπου 250 κομμάτια της σαρκοφάγου, η οποία ξανασυναρμολογήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της. Όμως, η ομάδα αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ένα εκμαγείο του προσώπου, επειδή το πρωτότυπο βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1823.
Μπορείτε να περιηγηθείτε μέσα στον σπουδαίο αυτό αιγυπτιακό τάφο από εδώ
Πηγή: elculture – Αργυρώ Μποζώνη