Την Παρασκευή 28 Αυγούστου θα τελειώσει η αγωνία των περίπου 100.000 υποψηφίων οι οποίοι διεκδικούν φέτος μία από τις 77.970 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής, χωρίς πάντως να αποκλείεται η ανακοίνωση να γίνει τη Δευτέρα 31 Αυγούστου. Ο λόγος της μικρής καθυστέρησης δεν είναι μόνο ότι φέτος η διαδικασία των εξετάσεων ξεκίνησε με μία εβδομάδα καθυστέρηση σε σχέση με πέρυσι, λόγω αναστολής λειτουργίας των σχολείων εξαιτίας του κορωνοϊού. Την ημερομηνία της ανακοίνωσης επηρεάζει και η καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις σχολές του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Το υπουργείο Παιδείας κάνει αγώνα προκειμένου οι βάσεις να ανακοινωθούν εντός Αυγούστου, διότι τον Σεπτέμβριο πρέπει να οργανωθούν οι επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις και εκείνες των ομογενών υποψηφίων. Οι γονείς, βέβαια, παίζουν με τις… ημέρες, καθώς μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής αρχίζει το «κυνήγι» σπιτιού, εάν το παιδί εισαχθεί σε σχολή μακριά από τη μόνιμη κατοικία του. Αυτό επηρεάζει τις άδειες των γονιών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, ο στόχος είναι να ανακοινωθούν οι βάσεις έως τα μέσα της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου. Αυτό, όμως, θεωρείται δύσκολο φέτος λόγω της μετακύλισης της καθυστέρησης έναρξης των εξετάσεων (στις 15/6 έναντι 7/6 πέρυσι) σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία. Ενας λόγος για το φετινό… σπριντ των υπηρεσιών είναι πως οι επαναληπτικές εξετάσεις κρατούν ένα μήνα και η έκδοση των αποτελεσμάτων τους πρέπει να γίνει εγκαίρως, ώστε οι επιτυχόντες να προλάβουν να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου του επόμενου ακαδημαϊκού έτους.
Η καθυστέρηση, όμως, δεν οφείλεται μόνο στον κορωνοϊό. Στελέχη του υπ. Παιδείας ανέφεραν στην «Κ» ότι παγίως οι αρμόδιοι των εποπτευόμενων υπουργείων οργανώνουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων και ως εκ τούτου καθυστερούν τα αποτελέσματα των υποψηφίων για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και το Λιμενικό. Και αυτό διότι δεν θέλουν να αποκλείσουν κάποιον υποψήφιο που θα ψηλώσει έστω και λίγο μέσα στη χρονιά και θα πιάσει τα καθορισμένα όρια ύψους. Δικαιολογία σεβαστή, η βάση της οποίας ικανοποιεί και τους υποψηφίους. Για τα αγόρια το όριο ύψους είναι 1,70 μ. σε όλες τις σχολές, ενώ για τα κορίτσια το όριο είναι 1,60 μ. για τις στρατιωτικές σχολές και 1,70 μ. για την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και το Λιμενικό. Και ενώ αυτή η πρακτική είναι ετήσια, φέτος θα επηρεάσει τον χρόνο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εισαγωγής.
Κατά το τρέχον διάστημα, πάντως, και καθώς η υποβολή των μηχανογραφικών ολοκληρώθηκε προ δεκαημέρου, από τις δηλώσεις των παιδιών προκύπτει αύξηση των πρώτων προτιμήσεων υπέρ σχολών των κεντρικών ΑΕΙ. Και αυτό αποδίδεται κυρίως στην αλλαγή του νόμου των μετεγγραφών. Συγκεκριμένα, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 τίθεται βαθμολογικό πλαφόν 2.750 μονάδων. Δηλαδή, ένας υποψήφιος που πληροί τα κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια για να μετεγγραφεί από τμήμα περιφερειακού ΑΕΙ σε κάποιο κεντρικό πρέπει να έχει συγκεντρώσει το πολύ 2.750 μονάδες λιγότερες από τη βάση του τμήματος στο κεντρικό ΑΕΙ. Αυτό θα περιορίσει τις μετεγγραφές. Τα τμήματα στα πανεπιστήμια είναι συνολικά 430 (μαζί με στρατιωτικές, αστυνομικές και σχολές Λιμενικού φτάνουν τα 459). Μάλιστα, φέτος, από τα 430 τμήματα τα 92 δεν έχουν αντιστοιχία με κάποιο άλλο, άρα δεν δέχονται και ούτε δίνουν μετεγγραφές.
Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο και το φετινό παράδοξο
Eντυπωσιακή πτώση βάσεων αναμένεται στις σχολές των επιστημών υγείας. Πρόκειται για ένα παράδοξο των φετινών εξετάσεων, καθώς το επιστημονικό πεδίο των επιστημών υγείας παραδοσιακά έχει τη μικρότερη πτώση βάσεων, όταν – φυσικά– το γενικό πρόσημο των βάσεων είναι πτωτικό λόγω του μεγαλύτερου βαθμού δυσκολίας των θεμάτων σε σύγκριση με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις της προηγούμενης χρονιάς.
Ενδεικτικά, η βάση της Ιατρικής Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.200 μονάδων με πτώση 500 μονάδων (πέρυσι ήταν 18.724 μονάδες). Αντίθετα, η βάση της πλέον περιζήτητης σχολής μεταξύ των θετικών επιστημών –της Η/Υ του ΕΜΠ– εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.025 μονάδων (-289 από πέρυσι), ενώ της Νομικής Αθήνας θα μείνει στα ίδια επίπεδα: η εκτίμηση είναι για 18.050 μονάδες από 18.013 μονάδες πέρυσι.
Ειδικότερα, και φέτος οι βάσεις θα κινηθούν με πολλές ταχύτητες ανά βαθμολογική κλίμακα. Χαρακτηριστικά, όπως εκτίμησε, μιλώντας στην «Κ», ο μαθηματικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης, προκύπτουν τα ακόλουθα:
• Στις χαμηλές του 1ου πεδίου (ανθρωπιστικών σπουδών) εκτιμάται ότι θα υπάρξει πτώση έως και 800 μονάδες. Στον αντίποδα η βάση της Νομικής ΑΠΘ θα μείνει στα ίδια επίπεδα (ήταν 17.824 πέρυσι, ενώ η φετινή εκτίμηση είναι για 17.850 μονάδες) και της Ψυχολογίας ΕΚΠΑ από 17.608 θα «τσιμπήσει» λίγο προς τις 17.650 μονάδες.
• Στις χαμηλόβαθμες σχολές του 2ου (θετικών σπουδών) η πτώση θα φτάσει έως και τις 1.000 μονάδες. Στον αντίποδα η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ εκτιμάται ότι θα πέσει κατά 300 μονάδες (στις 17.275 από 17.575), στο Μαθηματικό ΕΚΠΑ η βάση θα πέσει έως και 467 μονάδες (από 14.617 σε 14.150) και στους Μηχανολόγους Μηχανικούς Βόλου κατά 220 μονάδες.
• Στις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου (επιστήμες υγείας) με χαμηλόβαθμη βάση εκτιμάται έως 1.500 μονάδες. Το πτωτικό πρόσημο βέβαια θα είναι γενικό και στις υψηλόβαθμες σχολές. Ετσι, εκτιμάται ότι η ιατρική με τη χαμηλότερη βάση (της Θράκης) θα περιοριστεί κατά 748 μονάδες, από 18.123 στις 17.375 μονάδες. Επίσης, προβλέπεται ότι το τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ θα πέσει έως 588 μονάδες (από 17.688 σε 17.100) και το τμήμα Βιολογίας Παν. Κρήτης έως 505 μονάδες (από 17.105 σε 16.600).
• Αντίθετα στις σχολές του 4ου (οικονομίας και πληροφορικής) θα υπάρξει άνοδος έως και 800 μονάδες. Και αυτό θα συμβεί σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες. Ενδεικτικά, η βάση του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Πειραιά εκτιμάται ότι θα ανέβει κατά 507 μονάδες (από 13.843 σε 14.350) και η βάση του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατά 592 μονάδες (από 13.558 σε 14.150 μονάδες). Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, «έχουμε μία μετακίνηση υποψηφίων προς τις σπουδές οικονομίας και πληροφορικής, που θεωρούνται από τους υποψηφίους πιο εύκολος δρόμος προς το πανεπιστήμιο. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση των βάσεων στο 4ο πεδίο. Αντίστοιχα έχουμε μείωση των υποψηφίων στο 2ο πεδίο, με συνέπεια όσοι έμειναν στο 2ο πεδίο να περνούν όλοι».
Μαθητές ΓΕΛ… εκτίναξαν τις επιδόσεις στα ΕΠΑΛ
Υψηλές βαθμολογίες παρατηρήθηκαν στις εξετάσεις των υποψηφίων των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Αυτό αποδίδεται στις μετεγγραφές των μαθητών από τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) προς τα ΕΠΑΛ, διότι αυξήθηκε το ποσοστό των θέσεων επί του συνόλου που διεκδικούν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, με βάση ρύθμιση του τέως υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου. Μάλιστα, οι περισσότεροι επέλεξαν τον τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας που οδηγούν στις περιζήτητες ιατρικές σχολές. Εκεί οι άριστες επιδόσεις αυξήθηκαν κατά 379% σε σχέση με το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία του μαθηματικού αναλυτή κ. Στρατή Στρατηγάκη.
Ειδικότερα, προ διετίας, με ρύθμιση του τότε υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου αυξήθηκε το ποσοστό των θέσεων επί του συνόλου που διεκδικούν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ. Ετσι, πλέον από φέτος οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ διεκδικούν το 5% των θέσεων στις πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές, το 10% στα υπόλοιπα ΑΕΙ και το 20% στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Κάποιοι γονείς λοιπόν είδαν τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων ΕΠΑΛ για τις περιζήτητες σχολές, και αποφάσισαν να στείλουν το παιδί τους, που έως την Α΄ Λυκείου φοιτούσε σε Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ), στην Β΄ Τάξη ΕΠΑΛ προσβλέποντας στον χαμηλότερο ανταγωνισμό.
Φέτος οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ αυξήθηκαν κατά περίπου 2.000 σε σχέση με τους περυσινούς υποψηφίους, για τους οποίους δεν ίσχυε η ρύθμιση Γαβρόγλου.
Ενδεικτικά, πάντα ο τομέας Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας προσελκύει τους περισσότερους υποψηφίους. Το 2019 τον επέλεξαν 3.860 μαθητές ΕΠΑΛ. Φέτος ο αριθμός αυξήθηκε κατά 636, στις 4.496, δηλαδή ποσοστιαία αύξηση 16,48%. Βέβαια η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατεγράφη στον τομέα Δομικών Εργων, κατά 22,17% σε σχέση με το 2019 (το 2019 ήταν 230 υποψήφιοι και φέτος 281).
Καθώς το εκπαιδευτικό επίπεδο του μέσου μαθητή στα ΓΕΛ είναι υψηλότερο από εκείνο του μαθητή στα ΕΠΑΛ, φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων ΕΠΑΛ εκτινάχθηκαν λόγω των… «μετεγγραφών» από τα ΓΕΛ.
Χαρακτηριστικά, στον τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας φέτος 115 υποψήφιοι είχαν βαθμό πρόσβασης πάνω από 19.000 μονάδες, δηλαδή 379,17% περισσότερο σε σχέση με τους 24 του 2019. Από 18.000 έως 19.000 μονάδες φέτος συγκέντρωσαν 202 υποψήφιοι, 60,32% περισσότερο από τους 126 πέρυσι.
Ωστόσο, έτσι αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των σχολείων της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Ανακοινώθηκαν οι βαθμοί υποψηφίων για ΤΕΦΑΑ
Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι βαθμοί επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες των υποψηφίων για τα Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ). Οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Βαθμός επίδοσης είναι ο μέσος όρος των βαθμών των τριών, κατ’ ανώτατο όριο, αγωνισμάτων στα οποία συμμετείχαν οι υποψήφιοι.
Οι υποψήφιοι για όλα τα ΤΕΦΑΑ εξετάζονται στα αγωνίσματα (δρόμος, άλμα εις μήκος, σφαιροβολία και κολύμβηση). Οι επιδόσεις αυτές μετατρέπονται σε μόρια. Αυτά τα μόρια προστίθενται στα συνολικά μόρια εισαγωγής που έχουν συγκεντρωθεί από τα υποχρεωτικά εξεταζόμενα μαθήματα. Πρακτικά, κάποιος υποψήφιος που «αριστεύει» στα αθλήματα είναι δυνατό να αυξήσει τα συνολικά του μόρια για εισαγωγή στις σχολές ΤΕΦΑΑ κατά 4.000 μόρια.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ