Ακόμη και το φετινό καλοκαίρι των περιορισμένων μετακινήσεων, ο κόσμος της εικαστικής δημιουργίας ταξιδεύει. Αλλωστε στην Αθήνα οι περισσότερες γκαλερί που δειλά ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου νέες παρουσιάσεις, κλείνουν για τον Αύγουστο ανανεώνοντας το ραντεβού για το φθινόπωρο. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» που έχει δρομολογήσει το ΥΠΠΟ, το ΕΜΣΤ ετοιμάζει εικαστικές παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους της πρωτεύουσας, αλλά και αυτό θα συμβεί τον Σεπτέμβριο.
Για τους φιλότεχνους που θα μείνουν στην πόλη τον Αύγουστο, υπάρχει το έργο του Βρετανού καλλιτέχνη Ρίτσαρντ Λονγκ «Athens Slate Line», σύμπραξη του οργανισμού ΝΕΟΝ με το ΥΠΠΟ, που παρουσιάζεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Επίσης παίρνει παράταση έως τα μέσα Οκτωβρίου η έκθεση «Στήβεν Αντωνάκος: Φως. Ο Στήβεν Αντωνάκος και η ρωσική πρωτοπορία», στο ΜΟΜUS – Μουσείο Αλεξ Μυλωνά.
«Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς»: Τζον Χριστοφόρου, Φραγκίσκος Α΄, 1983. (Φωτ. Χριστόφορος Δουλγέρης)
Εκθέσεις σε παράταση, μόνιμες συλλογές αλλά και μια πρόσφατη παραγωγή περιλαμβάνει το εκθεσιακό πρόγραμμα των διευθύνσεων του MOMus στη Θεσσαλονίκη. Η «Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας», που αναζητά μέσα από λογοτεχνικά, πολιτικά και φιλοσοφικά κείμενα την έννοια της ουτοπίας και τον τρόπο που προσεγγίστηκε από την τέχνη, συνεχίζεται στο MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Επίσης το «Ξαναχτίζοντας τον κόσμο των εικόνων. 1991-2019», η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Λούτσεζαρ Μπογιατζίεφ στην Ελλάδα που εγκαινιάστηκε στο τέλος Ιουνίου, θα διαρκέσει έως τις 27/9. Τέλος έως τον Οκτώβριο παρατείνεται η φωτογραφική έκθεση «Roger Ballen. Shadows of the mind» στο MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Πριν από λίγο καιρό εγκαινιάστηκε η ομαδική έκθεση «Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς», στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ανδρο. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα – φόρο τιμής στους Ελληνες καλλιτέχνες που διακρίθηκαν στο εξωτερικό, το οποίο έχει επιμεληθεί ο διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Κυριάκος Κουτσομάλλης, με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος (έως 27/9). Και πάλι στη Χώρα της Ανδρου, το προσεχές Σάββατο, ανοίγει για το κοινό η ατομική έκθεση του ζωγράφου – σκιτσογράφου Αρκά με τίτλο «Με αντίδοτο το ευφυές χιούμορ» στο Ιδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως. Την επιμελείται η ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά και διαρκεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
«Matrix»: Εγκατάσταση «Τurtle Soup» του Π. Προφήτη και της Δ. Χαριτωνίδη.
Δύο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης μπορεί να δει όποιος επισκεφτεί την Υδρα. Η πρώτη έχει τίτλο «199» και διοργανώνεται από το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία. Είναι μια γλυπτική εγκατάσταση από τον καλλιτέχνη Κωστή Βελώνη που δημιουργήθηκε ως «χειρονομία» για την επέτειο των 200 χρόνων του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και παρουσιάζει 8 νεκρικά προσωπεία αγωνιστών του 1821, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (έως 1/11). Η δεύτερη είναι η έκθεση MATRIX, που το Hydra School Projects και ο Δημήτρης Αντωνίτσης παρουσιάζουν στον χώρο της Ανώτατης Σχολής Εμποροπλοιάρχων Υδρας –το ιστορικό αρχοντικό των Τσαμαδών–, με έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό (έως 13/9).
«199»: Από την εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη στα Σφαγεία της Υδρας.
Στον Πόρο συνεχίζονται οι δυο εκθέσεις που άνοιξαν για το κοινό πριν από έναν μήνα. To εκθεσιακό πρόγραμμα της γκαλερί Citronne περιλαμβάνει τη φωτογραφική δουλειά του Νίκου Μάρκου «Topos» στον χώρο της γκαλερί στο νησί (έως 13/9), και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων την έκθεση «Κωνσταντίνος Ξενάκης: Ελλάδα, κώδικες γραφής» (έως 4/10) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου. Επίσης στις Σπέτσες, η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών παρουσιάζει από την προσεχή Δευτέρα την έκθεση «Σκέψεις» του γλύπτη Nikolas, σε επιμέλεια των Αννίτας Αποστολάκη και Αναστασίας Μανιουδάκη, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε ένα φιλοσοφικό περίπατο στους κήπους της.
«Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή»: Ειδώλιο ανδρικής μορφής. Μήλος, β΄ μισό 14ου αι. π.Χ. (Φωτ. © Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κ. Ξενικάκης)
Τέλος, στη Μύκονο, εκτός από την πάντα δραστήρια γκαλερί «Δύο Χωριά», όπου συνεχίζεται έως τις 7/8 η έκθεση του εικαστικού Χρίστου Ακορδαλίτη «Between Worlds», ο επισκέπτης μπορεί να δει την αρχαιολογική έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή» στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. Η έκθεση αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ανάδειξη αυτής της περιόδου, ρίχνοντας φως σε άγνωστες όψεις του κυκλαδικού παρελθόντος: εκατόν πενήντα επιλεγμένα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας, συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν στο κοινό μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων (έως 31/10).
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ