«Ενώ όλα έδειχναν ότι για τη φετινή χρονιά θα ήταν ανέφικτο, λόγω των συνθηκών, να πραγματοποιηθεί το θερινό σχολείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στην περιοχή του Καρπενησίου, η αποφασιστικότητα των ανθρώπων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου, μαζί με τον ενθουσιασμό της υπόλοιπης ομάδας, νίκησε κάθε εμπόδιο, με αποτέλεσμα να βρεθούμε και φέτος περισσότεροι από 120 καθηγητές και δάσκαλοι στο Κρίκελλο Ευρυτανίας στα τέλη Ιουλίου», λέει στην «Κ» η εκπαιδευτικός κ. Δάφνη Γαβρίλη. «Υπέροχα μονοπάτια, πεζοπορία στο δάσος, παιχνίδια, διάσχιση του οδικού άξονα Ε4, διαβίωση στο ύπαιθρο, αναγνώριση φυτών και ζώων, μπάνιο στον Κρικελλοπόταμο, βόλτα στον καταρράκτη ήταν ορισμένες από τις δραστηριότητες για το πρωί για όλες τις ηλικίες. Το βράδυ παιδαγωγικά βιωματικά εργαστήρια, παρατήρηση των άστρων, κινηματογράφος στην υπέροχη πλατεία του χωριού, παραδοσιακό τραγούδι και χορός με ζωντανή μουσική στο φιλόξενο Κρίκελλο και βόλτες στα γύρω χωριά μας γέμισαν ιδέες και δύναμη για τη νέα σχολική χρονιά. Το χωριό μας προσέφερε απλόχερα τη φιλοξενία του και ζωντάνεψε ανέλπιστα», προσθέτει η εκπαιδευτικός που είναι διευθύντρια Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στην Αθήνα και έχει διατελέσει υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας.
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 53 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), δηλαδή, περίπου ένα σε κάθε νομό, ενώ υπάρχουν υπό ίδρυση μερικά ακόμη. Ενδεικτικά έχει προγραμματιστεί να προστεθεί ένα στα τέσσερα υπάρχοντα της Αττικής, στους Αμπελοκήπους. Το πεδίο δραστηριοτήτων των ΚΠΕ περιλαμβάνει την υλοποίηση προγραμμάτων (από μονοήμερα έως τριήμερα) για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και τη στήριξη των αντίστοιχων σχολικών προγραμμάτων, την παραγωγή εκπαιδευτικού-υποστηρικτικού υλικού, την προώθηση της έρευνας στον χώρο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ουσιαστικά, ομάδες σχολείων επισκέπτονται ένα ΚΠΕ και παρακολουθούνται προγράμματά του. Ενα πολύ καλό παράδειγμα εκπαιδευτικού προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που δίνει ανεκτίμητη προστιθέμενη αξία στο ρόλο των ΚΠΕ, είναι και το θερινό σχολείο. «Το θερινό σχολείο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ένα είδος βιωματικού σεμιναρίου», εξηγούν ο Μανώλης Κοπανάκης και ο Παναγιώτης Κούτρας, η κινητήριος δύναμη του ΚΠΕ Καρπενησίου που δραστηριοποιούνται εθελοντικά και συχνά εκτός ωραρίου.
Οπως παρατηρεί η κ. Γαβρίλη, «εκατοντάδες εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο διοργανώνουν εθελοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα, με χιλιάδες μαθητές, αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά έξω από την τάξη, “στο πεδίο” όπως συνηθίζουμε να λέμε μεταξύ μας, με τη βοήθεια των ΚΠΕ. Είναι μια πλευρά του δημόσιου σχολείου που ελάχιστοι γνωρίζουν» προσθέτει η κ. Γαβρίλη. Σύμφωνα με την ίδια, και καθώς στο υπουργείο Παιδείας μελετάται το θεσμικό πλαίσιο των ΚΠΕ, «αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι εμπιστοσύνη από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης και ελευθερία κινήσεων. Χρειάζεται να μπορεί κάθε ΚΠΕ να οργανώνει προγράμματα για καθηγητές όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά και σεμινάρια που θα απευθύνονται σε καθηγητές από άλλες χώρες, συνεργασίες και δικτύωση με άλλους φορείς εθνικούς και διεθνείς, συμμετοχή σε προγράμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και βέβαια απαραίτητα εξωστρέφεια. Να μπορεί να καταρτίζει εκπαιδευτικό υλικό σε συνεργασία με ιδρύματα και άλλους ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς».
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΚΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ