Επιλογή Σελίδας

Οι δραστηριότητες και το παιχνίδι στο σπίτι στο σπίτι δεν σταματούν ποτέ. Είναι ευκαιρία να κάνουμε το σπίτι μας ένα μέρος όπου τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν άνετα και θα μπορέσουν να εξασκήσουν την λεπτή και την αδρή κινητικότητα. Ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά, κάτω των 4 ετών, μπορούν στο σπίτι να κατακτήσουν δεξιότητες χωρίς οι γονείς να χαλάσουν χρήματα για παιχνίδια που συσσωρεύονται στο σπίτι. Οι 50 δραστηριότητες που προτείνουμε παρακάτω, μπορούν να παιχτούν ανάλογα τον χώρο και την διάθεση που έχει ο κάθε γονέας!

50 Δραστηριότητες αδρής και λεπτής κινητικότητας για παιδιά!

Παρακάτω θα χωρίσουμε τις δραστηριότητες σε δυο κατηγορίες ώστε να μπορείτε πιο εύκολα να οργανώσετε το παιχνίδι σας. Είναι σημαντικό, να προσαρμόσετε τις δραστηριότητες στο δικό σας σπίτι. Επίσης αν μπορείτε καλό θα ήταν για την δική σας ηρεμία και την ασφάλεια των παιδιών, να οργανώσετε από πριν τις δραστηριότητες. Το καλύτερο θα ήταν να κάνετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διαλέγοντας τις δράσεις που σας άρεσαν περισσότερο. Όπως και να ‘χει…Καλή διασκέδαση!

Δραστηριότητες Αδρής κινητικότητας

1. Ποιος πηδάει πιο ψηλά;

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να γίνει σε παραλλαγή με κουτσο ή με ανάποδα πηδήματα. Επίσης μπορείτε να μην βάλετε χαρτοταινία στο πάτωμα αλλά κάποια αντικείμενα που να απέχουν κάποια εκατοστά το ένα από το άλλο.

Δραστηριότητα για παιδιά στο σπίτι!
2. Παίζω Μπόουλινγκ

Το κλασικό παιχνίδι που αγαπούν μικροί και μεγάλοι! Στο σπίτι δεν χρειάζεται να έχουν κάποιο συγκεκριμένο στόχο όπως στα μαγαζιά που παίζουμε μπόουλινγκ! Χαρείτε την στιγμή! Μην δοκιμάσετε με κανονική μπάλα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, αν δεν έχετε κάποια φουσκωτή μπάλα διαθέσιμη φτιάξτε μια με χαρτοταινία ή δοκιμάστε με μπαλόνι!

Μπόουλινγκ στο σπίτι: Μια υπέροχη δραστηριότητα για παιδιά

3. Δοκιμάζω να περάσω μέσα από έναν λαβύρινθο

Μια υπέροχη δραστηριότητα για παιδιά από 3 ετών και πάνω! αν δεν έχετε κορδέλες, μπορείτε να σκίσετε σε λωρίδες, σακούλες σκουπιδιών και να τις κρεμάσετε με χαρτοταινία στον τοίχο! Η δραστηριότητα αυτή μαγεύει τα παιδιά ειδικά αν τους κάνετε έκπληξη και δεν δουν την διαδικασία!

Δραστηριότητα στο σπίτι! Προσπαθώ να περάσω από τον λαβύρινθο!

4. Παίζω μίνι γκολφ

Με ένα κουτί, λίγες τρύπες και χρώματα μπορώ να παίξω γκόλφ στο σπίτι! Ιδανικό για μικρά σπίτια που ο χώρος δεν μπορεί να φιλοξενήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα. Για μπαστούνι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σκούπα, αλλιώς μπορείτε να πετάτε μπαλάκια του πίνγκ πόνγκ με τα χέρια σας χωρίς πολύ δύναμη. Δοκιμάστε διαφορετικά μεγέθη τρύπας για να βάλετε τα παιδιά σε “δυσκολίες”.

Δραστηριότητα στο σπίτι: Μίνι γκολφ!

5. Kάνω το καλοριφέρ μου, ουράνιο τόξο

Δραστηριότητα που προτείνεται για μικρά παιδιά, κάτω των 4 ετών. Αν δεν έχετε ταινίες διαφορετικών χρωμάτων, μπορείτε να βάλετε απλή χαρτοταινία και να την χρωματίσετε, στη συνέχεια ζητήστε από τα παιδιά πιο χρώμα θέλετε να βγάλουν! Λίγη υπομονή όμως από εσάς, θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο αν η χαρτοταινία δεν είναι καλή. Τα παιδιά όμως θα το χαρούν πολύ!

Δραστηριότητα για παιδιά 3 ετών!

6. Μαθαίνω τα χρώματα με τρόπο διαφορετικό

Μπορείτε να βάλετε σε κάδους, καλάθια ρούχων ή κουβάδες, χρωματιστά χαρτιά και να ζητήσετε από τα παιδιά να πετάξουν τις μπάλες των χρωμάτων στα χρώματα που δείχνει το κάθε καλαθάκι. Αν δεν έχετε χρωματιστές μπάλες μπορείτε να φτιάξετε με χαρτοταινία και εφημερίδα και να τις χρωματίσετε εσείς. Αν και πάλι δεν θέλετε να τις χρωματίσετε μπορείτε με μια μπάλα να ζητάτε από το παιδί να πετάξει την μπάλα σε ένα συγκεκριμένο χαρτί!

Δραστηριότητα για παιδιά! Μαθαίνω τα χρώματα!
7. Μαθαίνω τα χρώματα με τρόπο διαφορετικό Νο.2

Μπορείτε να βάλετε ρολά χαρτιού σε διάφορα χρώματα στον τοίχο με χαρτοταινία και από κάτω να κρεμάσετε ποτήρια! Με πον-πον τα παιδιά θα ξετρελαθούν! Αν δεν θέλετε να το κάνετε στον τοίχο μπορείτε να το κάνετε και καθηστοί, αλλά το προτείνουμε γιατί εμείς το έχουμε παίξει σε σκυταλοδρομία!

Δραστηριότητα για μικρά παιδιά!

8. Οι χάρτινες σακούλες έγιναν…Χρωματοτέρατα που τρώνε τα παιχνίδια μου

Μπορείτε να βάψετε σακούλες και να ζητήσετε από το παιδί να ταξινομήσει τα παιχνίδια του ανάλογα με το χρώμα που είναι βαμμένη η σακούλα! Αν δεν μπορείτε να βάψετε όλη την σακούλα απλά κολλήστε ένα χρωματιστό χαρτί!

Δραστηριότητα στο σπίτι! Χρωματοτέρατα!

9. Φτιάχνω έναν λαβύρινθο με τα παιχνίδια μου

Με την καθοδήγηση μας, το παιδί μπορεί να βάλει σε δικά του σημεία τα παιχνίδια του φτιάχνοντας έναν λαβύρινθο για κάποια κούκλα ή κάποιον ήρωα του! Μπορείτε στη συνέχεια να φτιάξετε μια ιστορία για τον ήρωα και πως μπορεί να περάσει τα εμπόδια!

Δραστηριότητα στο σπίτι! Φτιάχνω έναν λαβύρινθο

10. Σαϊτοπόλεμος στο σπίτι

Μπορείτε να φτιάξετε με μια εφημερίδα κύκους ή αν δεν μπορείτε κάποια ανοίγματα ώστε το παιδί να ρίξει αντικείμενα ή όπως δείχνει η φωτογραφίες, σαΐτες!

Δραστηριότητα στο σπίτι! Φτιάχνω το δικο μου σαΐτοδρόμιο!

11. Ο λαβύρινθος της μπάλας

Με μια μπάλα, μικρή ή μεγάλη, και μια χαρτοταινία μπορούμε να φτιάξουμε έναν τέλειο λαβύρινθο αδρής κινητικότητας για παιδιά. Αν δεν έχετε χαρτοταινία κάντε το με αντικείμενα που το παιδί θα πρέπει να περάσει ανάμεσα με την μπάλα χωρίς η μπάλα να χτυπήσει δεξιά ή αριστερά στα αντικείμενα!

Δραστηριότητα στο σπίτι! Ο Λαβύρινθος της μπάλας!

12. Παίζω με τα χρώματα και γυμνάζομαι

Ένα παιχνίδι που ταιριάζει με το πρώτο που δώσαμε παραπάνω είναι το ακόλουθο. Μπορείτε να βάλετε χρωματιστά χαρτιά στο πάτωμα και να ζητάτε από τα παιδιά να πηδήξουν ή να τρέξουν στο συγκεκριμένο χρώμα! ΣΙγουρευτείτε πως έχετε στερεώσει καλά τα χρώματα για να μην έχετε ατυχήματα!

13. Παιχνίδι με χρώματα

Η δραστηριότητα αυτή είναι πολύ απλή, χρειάζεστε μόνο 2-3 πλαστικά πιάτα και ένα ρολό κουζίνας! Βάψτε τα γύρω-γύρω των ρολών και ζητήστε από τα παιδιά να πετύχουν το στόχο, να περάσουν τα πιάτα μέσα από το ρολό. Ιδανικό για σχεδόν όλες τις ηλικίες!

Εύκολη δραστηριότητα στο σπίτι! Παίζω με τα χρώματα...

14. Βρίσκω τον στόχο

Ένα υπέροχο παιχνίδι για την αδρή κινητικότητα είναι το παρακάτω! Μπορείτε με μια χαρτοταινία να φτιάξετε ομόκεντρους κύκλους και να ζητήσετε από τα παιδιά να τους πετύχουν!

Δραστηριότητα στο σπίτι! Βρίσκω τον στόχο!

15. Μπορώ να πετύχω τα ποτηράκια

Μέ έναν εύκολο τρόπο και οικονομικό τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε ένα παιχνίδι που τα παιδιά όλων των ηλικιών θα αγαπήσουν! Ένα παλιό χαρτόκουτο, μερικά πλαστικά ποτήρια και λίγο σπάγγο είναι αρκετά για να φτιάξουμε ένα απλο παιχνίδι που σκοπός του είναι με μια μπάλα να πετύχουμε τα ποτήρια που χρειάζεται!

Δραστηριότητα στο σπίτι!

16. Μπαλονορουκέτες

Δεν υπάρχει πιο απλή δραστηριότητα από αυτή! Τα παιδιά θα ξετρελαθούν όταν φουσκώσουν το μπαλόνι και στη συνέχεια το αφήσουν ελεύθερο!

Δραστηριότητα! Μπαλονορουκέτα!

17. Φτιάχνω την δική μου ορχήστρα

Χρειάζεστε μερικά άδεια κονσερβοκούτια και μερικά μπαλόνια για να φτιάξετε υπέροχα κρουστά που θα λατρέψουν τα παιδιά. Δραστηριότητα μουσικής και αδρής κινητικότητας που θα σας μαγέψει! Αν δεν έχετε τόσα πολλά κουτιά, παίξτε με ποτήρια γεμίζοντας τα νερό σε διαφορετικό σημείο το κάθε ένα!

Δραστηριότητα στο σπίτι! Φτιάχνω την δική μου ορχήστρα!

Αφού είδαμε μερικές απλές και όμορφες δραστηριότητες για παιδιά για την αδρή κινητικότητα πάμε παρακάτω! Δραστηριότητες για την λεπτή κινητικότητα!Δραστηριότητες για την λεπτή κινητικότητα

18. Φτιάχνω τους δικούς μου διαδρόμους

Μπορούμε με παλιά κουτιά να φτιάξουμε διαδρόμους όπου θα περνούν μπάλες ή ζωάκια ώστε το παιδί να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα χέρια αλλά και άλλα μέρη του σώματος για να φτάσει στο τέλος της διαδρομής! Να τονίσουμε πως η δραστηριότητα δεν είναι 100% για την λεπτή κινητικότητα αλλά την βρήκαμε ενδιαφέρουσα!

Δραστηριότητα για το σπίτι!

19. Ταΐζω την χελώνα μου

Με αυτό τον εύκολο και οικονομικό τρόπο το παιδί όσο μικρό και να είναι θα μπορέσει να εξασκήσεις τις κινήσεις του μέ ένα κουτάλι!

Δραστηριότητα στο σπίτι!
20. Αριθμο-ρολάκια

Μπορείτε να βάλετε αυτοκόλλητα στους αριθμούς που σημειώσατε πάνω στο ρολό και στη συνέχεια το παιδί να αναπτύξη την λεπτή κινητικότητα αλλά και να μάθε ευχάριστα τους αριθμούς!

Δραστηριότητα στο σπίτι!

21. Ταιριάζω τα χρώματα

Δεν είναι ανάγκη να φτάξετε μια κάμπια, αν θέλετε φτιάξτε κάτι άλλο! Η κάμπια όμως χωρισμένη σε κομμάτια με χρώματα αποτελεί μια υπέροχη δραστηριότητα ώστε τα παιδιά να εξασκήσουν την λεπτή κινητικότητα αλλά και να μάθουν τα χρώματα!

Δραστηριότητα στο σπίτι!

22. Φτιάχνω ένα παγώνι

Ταιριάζει περισσότερο σε κατασκευή αλλά οι απλές κατασκευές που μπορούν να φτιαχτούν από παιδιά μπορούν να εξασκήσουν και την λεπτή κινητικότητα! Είναι απλό και εύκολο!

Δραστηριότητα στο σπίτι!

23. Με ένα τουβλάκι φτιάχνω…δεντράκι

Με ένα από τουβλάκι, από αυτά που παίζουμε καθημερινά και λίγα χρώματα, μπορούμε να φτιάξουμε ένα υπέροχο δεντράκι που μπορεί να γίνει πίνακας για το δωμάτιο μας!

Δραστηριότητα ζωγραφικής στο σπίτι!

24. Δοκιμάζω τις γεύσεις και μαντεύω

Αν και εδώ έχουμε να κάνουμε με αισθητηριακή άσκηση, δώστε στα παιδιά το κουτάλι και πείτε τους μόνα τους να πιάσουν το φρούτο ώστε να το δοκιμάσουν!

Δραστηριότητα γεύσης στο σπίτι!

25. Τα δοντάκια μου βουρτσίζω

Πολλοί κάνουν αυτή τη δραστηριότητα με έναν κροκόδειλο, εμείς μπορούμε να φτιάξουμε ένα μικρό πορταίτο του παιδιού αφού συζητήσουμε μαζί του για τα χαρακτηριστικά του και στη συνέχεια να κολλήσουμε φασόλια και να πλύνουμε τα δόντια!

Δραστηριότητα στο σπίτι!

26. Φτιάχνω υπέροχα λουλούδια με πλαστικά πιρούνια

Μια κλασσική δραστηριότητα λεπτής κινητικότητας που μπορεί να κάνει θαύματα. Γεμίστε το σπίτι σας με υπέροχα λουλούδια διαφορετικών χρωμάτων και φτιάξτε έναν φανταστικό πίνακα!

Δραστηριότητα στο σπίτι!

27. Δημιουργώ τον δικό μου πίνακα με κύκλους

Συνεχίζουμε με τους ζωγράφους της λεπτής κινητικότητας και για τα μικρότερα παιδιά μπορούμε να φτιάξουμε έναν αφαιρετικό πίνακα με ένα μπουκάλι και την φαντασία του παιδιού!

Δραστηριότητα στο σπίτι!
28. Φτιάχνω υπέροχα λαγουδάκια με ρολό χαρτιού

Κόβοντας ένα ρολό χαρτιού υγείας μπορούμε απλά να δώσουμε σχήματα και πρόσωπα σε ένα χαρτί ζωγραφικής. Τα παιδιά προσεκτικά θα καταφέρουν να δημιουργήσουν!

Δραστηριότητα στο σπίτι!

29. Γίνομαι ζωγράφος και φτιάχνω υπέροχα δέντρα

Με λίγα χρώματα και την αρχική σας καθοδήγηση μπορείτε να φτιάξετε έναν όμορφα πίνακα! Αφήστε τα παιδιά με τον ρυθμό τους να βάλουν τα φύλλα στα δέντρα και να δημιουργήσουν ένα έργο που θα μείνει στο σπίτι σας!

Δραστηριότητα στο σπίτι!

30. Περνάω τα καλαμάκια στο σαπούνι

Με ένα σφουγγάρι και λίγα ξύλα από σουβλάκια μπορείτε να κάνετε ασκήσεις λεπτής κινητικότητας εύκολα και οικονομικά. Σιγουρευτείτε να κόψετε τα αιχμηρά μέρη. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με οδοντογλυφίδες!

Ασκήσεις λεπτής κινητικότητας!
31. Φτιάχνω υπέροχα πυροτεχνήματα

Με έναν υπέροχο τρόπο και πάλι με ρολό χαρτιού υγείας μπορούμε να φτιάξουμε ζωγραφιές και να εξασκήσουμε την λεπτή κινητικότητα του παιδιού!

32. Φτιάχνω ένα μελίσσι με ότι περίσσεψε

Μήπως σας έχουν ξεμείνει προστατευτικές φούσκες; Μήπως δεν τις σπάσατε όλες; Είτε τις σπάσατε είτε όχι, μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα πράγματα όπως αυτό το όμορφο μελίσσι!

33. Φτιάχνω όμορφα λουλούδια σε χαρτί

Μπορείτε να φτιάξετε από χαρτόκουτο ή κομμένα ρολά υγείας υπέροχα λουλούδια και τα παιδιά σας να κοσμήσουν με τα έργα τους το σπίτι σας!

34. Τα καλαμάκια περνώ με προσοχή

Μια υπέροχη δραστηριότητα λεπτής κινητικότητας με λίγα υλικά! Άμεση και ενδιαφέρουσα για τα παιδιά μπορεί να τα κρατήσει απασχολημένα για ώρες!

35. Φτιάχνω πίνακες με μπατονέτες

Με λίγες μπατονέτες και ένα λαστιχάκι φτιάχνω όμορφο δεντράκι! Μικροί ζωγράφοι εν δράση!

36. Φτιάχνω το δικό μου ανθρωπάκι φυσώντας προσεκτικά από το καλαμάκι

Μια υπέροχη δραστηριότητα που θα λατρέψουν τα παιδιά! Καθοδηγήστε το παιδί προσεκτικά, να κάνει τις κινήσεις ομοιόμορφα, δεξιά και αριστερά!

37. Πέρνα τις λωρίδες προσεκτικά

Ένα κλασικό παιχνίδι λεπτής κινητικότητας που με πολύ απλό τρόπο τα παιδιά περνούν λωρίδες χαρτιών από έναν διάδρομο!

38. Φτιάχνω μια χελωνίτσα με κουμπιά

Είναι υπέροχο το πως με τόσο απλά υλικά μπρορούμε να φτιάξουμε πράγματα μαγικά! Δοκιμάστε με το παιδί σας να ταιριάξετε όσα περισσότερα κουμπιά μπορείτε και να φτιάξετε ένα καβούκι για την χελώνα σας!

39. Φτιάχνω ένα λουλούδι

Αφήστε τα παιδιά να κόψουν λωρίδες ένα λευκό χαρτί και στην συνέχεια βοηθήστε τα ώστε να δημιουργήσουν ένα όμορφο λουλούδι!

40. Λεπτή κινητικότητα με ρολά χαρτιού υγείας

Φτιάξτε μια υπέροχη δραστηριότητα για μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά και δώστε τους μια τανάλια που θα πιάνουν τα πον πον και θα τα βάζουν στο συγκεκριμένο χρώμα που πρέπει!

41. Βιδώνω πλαστικά μπουκάλια

Μια πολύ απλή αλλά θαυματουργή δραστηριότητα είναι το βίδωμα! Μπορείτε να φτιάξετε το παρακάτω και να κάνετε άπειρες παραλλαγές, μέχρι να παίξετε και τρίλιζα!

42. Κόβω και ταξινομώ

Σε αυτή τη δραστηριότητα αφού κόψουμε πολύχρωμα χαρτιά ή και απλές κόλλες Α4, μπορούμε με ένα απλό χαρτόκουτο να κατηγοριοποιήσουμε τα κομματάκια που κόψαμε με βάση τα σχήματα!

43. Φτιάχνω Γκαράζ

Πάλι με ρολάκια, μπορούμε να φτιάξουμε ένα πλυντήριο ή ένα γκαράζ για τα αυτοκινητάκια μας ή τις κούκλες μας. Μπορούμε να πούμε στα παιδιά να ταξινομήσουν τα αυτοκίνητα ανά χρώμα ή μέγεθος ώστε να πετύχουμε περισσότερους στόχους στην κατηγοριοποίησης!

44. Φτιάχνω το παλάτι μου

Είτε αγόρια, είτε κορίτσια μπορείτε να φτιάξετε ένα όμορφο κάστρο ή παλάτι και να χαρίσετε στα παιδιά υπέροχες στιγμές παραμυθιού! Πάρτε κουτιά και ρολάκια και αφήστε τα να βάψουν. Στη συνέχεια μπορείτε να πείτε και ένα παραμύθι!

45. Λεπτή κινητικότητα για μικρά, μικρά παιδιά

Σε ένα μικρό χάρτινο κουτί δίνουμε στα μικράκια να βάλουν μπάλες σε ρολακια!

46. Κόβω τα μαλλιά προσεκτικά

Σε αυτή τη δραστηριότητα αφού έχουμε κόψει ένα φύλλο ψαρτί σε λωρίδες και το έχουμε κολλήσε σε ένα Α4, ζητάμε από τα παιδιά να κόψουν τα μαλλιά προσεκτικά και να κάνουν ένα όμορφο και ομοιόμορφο κούρεμα!

47. Φτιάχνω τον δικό μου μικρό λαβύρινθο

Μπορούμε με καλαμάκια και ένα κομμάτι από μια άχρηστη κούτια να φτιάξουμε ένα λαβύρινθο όπου το παιδί θα προσπαθήσει με κινήσεις δεξιά και αριστερά να βγάλει ένα μπαλάκι σε ένα σημείο που θα ορίσουμε!

48. Πιάνω τα χρώματα με μανταλάκι

Ένα εύκολο και οικονομικό παιχνίδι όπου βάζουμε σε ένα μπόλ πον πον με διαφορα χρώματα και λέμε στο παιδί να τα πιάσει με τα μανταλάκια και να τα τοποθετήσει ένα ένα σε κάποιο άλλο σκεύος!

49. Πέρασμα μακαρονιών μέσα από καλαμάκια!

Απλό, οικονομικό και πάνω απ’ όλα χρήσιμο, αυτό το παιχνίδι εξασκεί την λεπτή κινητικότητα και αρέσει πολύ στα παιδιά όλων των ηλικιών!

50. Βάφω το όνομα μου με μπατονέτες

Μπορείτε να προγράψετε το όνομα του παιδιού και να του ζητήσετε να το ζωγραφίσει προσεκτικά ώστε να βγεί ένα υπέροχο αποτέλεσμα!

Πηγή: eidikospaidagogos