Επιλογή Σελίδας

Κατάντια! Υποψήφιος εισήχθη στο πανεπιστήμιο συγκεντρώνοντας μόλις 625 μονάδες, με άριστα τις 20.000 μονάδες. Δηλαδή παρέδωσε ουσιαστικά λευκή κόλλα στα μαθήματα, αφού ο μέσος όρος του αντιστοιχεί στο 0,625. Και δεν είναι μόνο μία εξαίρεση. Δεκαοχτάχρονοι που εισήχθησαν σε τμήματα μαθηματικών και φυσικής έχουν μέσο όρο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα 3 και 6. Συνολικά ο ένας στους τρεις υποψηφίους εισήχθη με βαθμό κάτω από τη βάση. Το φαινόμενο έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια, αλλά καμία ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν θέλησε να το αντιμετωπίσει. Οι φετινοί και περυσινοί κατώτατοι βαθμοί αποδίδονται στην απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος το 2019 με σαφή προεκλογική, μικροκομματική στόχευση «πανεπιστημιοποίησε» τα ΤΕΙ, αύξησε τον αριθμό τους και διεύρυνε τον αριθμό των εισακτέων. Ωστόσο, ούτε η νυν υπουργός Νίκη Κεραμέως, επικαλούμενη και την πανδημία, έκανε κάτι προς μια ουσιαστική αναδιοργάνωση της τριτοβάθμιας και ευρύτερα, μεταλυκειακής εκπαίδευσης στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το εισιτήριο πήρε το 77% των υποψηφίων. O συνολικός αριθμός υποψηφίων ανήλθε σε 105.420, εκ των οποίων 89.640 με τις διαδικασίες των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και 15.780 από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 103.963. Εισήχθησαν συνολικά 81.413 υποψήφιοι, ενώ το 2019 εισήχθησαν 80.696.

Από την επεξεργασία των στοιχείων των βάσεων εισαγωγής προκύπτουν ενδεικτικά τα ακόλουθα:

• Στο 42% των τμημάτων η βάση διαμορφώθηκε κάτω από τα 10.000 μόρια, για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων που συμμετείχαν στις εξετάσεις με το νέο σύστημα. Το αντίστοιχο ποσοστό για υποψηφίους ΕΠΑΛ ήταν 30%. Βέβαια, γι’ αυτό κρίσιμος παράγοντας είναι και ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων στις εξετάσεις.

•  Tο 32% των υποψηφίων των ΓΕΛ εισήχθη με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%. Συνολικά, ο αριθμός όσων εισήχθησαν με λιγότερα των 10.000 μορίων υπολογίζεται σε περίπου 25.000.

• Πτώση κατέγραψαν οι βάσεις εισαγωγής στο 71,45% των σχολών για τους υποψηφίους των ΓΕΛ. Συγκεκριμένα, από τις 459 σχολές, μόνο στις 131 υπήρξε άνοδος στις βάσεις εισαγωγής.

• Πτώση-ρεκόρ κατέγραψαν οι βάσεις εισαγωγής στις ιατρικές σχολές, επιβεβαιώνοντας και τις προβλέψεις του μαθηματικού – αναλυτή κ. Στράτου Στρατηγάκη στο φύλλο της «Κ» 22 Αυγούστου. Ενδεικτικά, η Ιατρική Αθηνών βρέθηκε στα 18.250 μόρια με πτώση 474 μορίων, ενώ η Ιατρική Θράκης κάτω από τα 18.000, στα 17.400 μόρια.

• Γενικά μόνη άνοδος κατεγράφη στα οικονομικά περί το 20%.

• Εντύπωση προκαλούν ακραίες περιπτώσεις σχολών με πολύ χαμηλή βάση. Στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι (το τμήμα έχει ενταχθεί στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών) εισήχθη υποψήφιος με 625 μονάδες. Aλλες περιπτώσεις είναι τα τμήματα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής και Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (και τα δύο στο Μεσολόγγι) με βάση 875 και 1.025 μόρια αντίστοιχα.

• Επίσης εντυπωσιάζουν η βάση του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά (2.650 μόρια), αλλά και τα μόλις 3.125 μόρια που απαιτήθηκαν για την εισαγωγή στο Μαθηματικό Σάμου. Η πρύτανης του Παν. Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη απέδωσε την πτώση των βάσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει στην ενδοχώρα τα νέα τμήματα. «Πρόκειται για άναρχη και χωρίς σχεδιασμό πολιτική», σχολίασε. Από την άλλη πρόσθεσε ότι «ο γονιός δεν επιλέγει πού θα στείλει το παιδί του με βάση το κριτήριο της αριστείας, καθώς γνωρίζουμε την κατάταξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε διεθνές επίπεδο, αλλά με βάση το οικονομικό κόστος και την απόσταση από το σπίτι του». Στην κατεύθυνση αυτή, γίνονται προσπάθειες με τους δήμους των νησιών όπου έχει έδρα το ΑΕΙ για περισσότερες φοιτητικές κατοικίες και επέκταση της δωρεάν σίτισης.

«Η καραντίνα μάς δυσκόλεψε, αύξησε το άγχος»

Η μακρά διαδρομή της προετοιμασίας τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις ολοκληρώθηκε μέσα στη δίνη της πανδημίας. Επισημοποιήθηκε το εισιτήριο για τη σχολή της αρεσκείας τους και όλοι στέλνουν ένα καίριο μήνυμα λόγω ημερών: «Χρησιμοποιούμε μάσκα, προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας».


Δημήτρης Βολιώτης

Με 19.350 μονάδες ο Λαρισαίος Δημήτρης Βολιώτης εισήχθη τρίτος στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. «Στην αρχή της καραντίνας έχασα τον ρυθμό μου. Ωστόσο, αργότερα, σκέφτηκα ότι αυτό μπορεί να μου κοστίσει για τον στόχο μου. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι στοχοπροσηλωμένοι, αλλά να μην πιέζουν τον εαυτό τους. Το άγχος βέβαια είναι δεδομένο», λέει στην «Κ», προσθέτοντας ότι η ψυχραιμία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων είναι απαραίτητη για την επιτυχία, ωστόσο το μυστικό είναι η εξοικείωση με το διάβασμα από μικρή ηλικία. «Πήγα διακοπές στην Πιερία, λόγω του κορωνοϊού επέλεξα να μην πάω σε νησί. Ημουν πολύ προσεκτικός, όπως και τώρα», αναφέρει.

Η Αλεξάνδρα Διδαγγέλου από τον Πειραιά, με 18.725 μονάδες, πήρε το εισιτήριο για την Ιατρική Αθηνών. «Η καραντίνα μάς δυσκόλεψε, αύξησε το άγχος μας, καθώς δεν ήταν σαφές τι θα γίνει με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις», λέει. Επέλεξε για διακοπές τη Λακωνία και τονίζει ότι είναι ευθύνη όλων μας να προσέχουμε για να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.


Γιώργος Σειραδάκης

Τρίτος, με 18.525 μονάδες, στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γιώργος Σειραδάκης στοχεύει να ασχοληθεί με τα μαθηματικά. Εκανε διακοπές στη Μύκονο από όπου κατάγεται η οικογένειά του, και με βάση τα όσα είδε εκεί –«οι περισσότεροι ήταν πολύ χαλαροί», παραδέχεται στην «Κ»– τώρα τονίζει ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή από τους νέους ως προς την τήρηση των προληπτικών μέτρων. «Εύχομαι να περάσει γρήγορα όλο αυτό και η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα. Να υπάρχουν ευκαιρίες για όλους, η χώρα να αναπτυχθεί και να μην αναγκαστούμε να δούμε μετανάστευση νέων επιστημόνων όπως τα προηγούμενα χρόνια», επισημαίνει.


Μανόλης Μηλιαράς

«Η φυσική είναι μια επιστήμη που αγαπώ πολύ. Ηταν πολύ συνειδητή η επιλογή της συγκεκριμένης σχολής και ένας βατός στόχος για μένα, καθώς ήξερα ότι θα μπορούσα να επιλέξω μια άλλη σχολή με υψηλότερες βάσεις. Για αυτόν τον λόγο ήμουν ψύχραιμος και χωρίς άγχος στις εξετάσεις», λέει από την πλευρά του ο Μανόλης Μηλιαράς, πέμπτος στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, με 17.975 μόρια. Και προσθέτει: «Η φετινή προετοιμασία ήταν ιδιαίτερη, γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλα διαστήματα κενού, νεκρού χρόνου, που δεν γνωρίζαμε πώς να τα αξιοποιήσουμε. Διάβασα αρκετά μόνος μου και με έναν τρόπο ώστε να κατανοήσω ουσιωδώς το αντικείμενο. Πάντως, αν έβγαλα ένα συμπέρασμα από όλη αυτή τη χρονική περίοδο και τη διαδικασία των Πανελλαδικών, είναι ότι δεν πρέπει να προσερχόμαστε στις εξετάσεις με άγχος».

Οπως και να έχει, είναι ένα καλοκαίρι που όλοι θα θυμούνται για πάντα.

Αναζήτηση φοιτητικής στέγης με νέα δεδομένα

Ο αγώνας δρόμου για τις ευκαιρίες στην αγορά μικρών κατοικιών αρχίζει για τους περισσότερους πρωτοετείς που εισήχθησαν σε σχολή μακριά από το πατρικό τους· αν και για κάποιους που θεωρούσαν βέβαιη την εισαγωγή σε κάποια σχολή, έχει ήδη ολοκληρωθεί. Βέβαια, η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει τα δεδομένα. Συγκεκριμένα, η Airbnb πλέον έχει περιοριστεί και έχει πάψει να αποτελεί… εχθρό όσων αναζητούν σπίτι στην Αθήνα και σε άλλες τουριστικές πόλεις. Από την άλλη, η πανδημία έχει οδηγήσει πολλούς γονείς στη σκέψη να μην αναζητήσουν στέγη για τα παιδιά τους που πέρασαν εκτός έδρας. Και αυτό διότι σε πολλά ΑΕΙ τα μαθήματα θα γίνουν εξ αποστάσεως, και άρα θεωρούν ότι είναι προτιμότερο το παιδί να μείνει στο σπίτι και να τα παρακολουθεί από εκεί. Αλλωστε, και οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, οι προσφερόμενες θέσεις σε φοιτητικές εστίες προσεγγίζουν τις 14.000, ενώ υπολογίζεται ότι οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το πατρικό τους προσεγγίζουν τις 100.000. Οι εγγραφές θα γίνουν ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με την πάγια διαδικασία, οι νέοι φοιτητές θα εισέλθουν σε ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας με τον κωδικό του υποψηφίου και κατόπιν θα πάρουν νέο κωδικό για να πραγματοποιήσουν την εγγραφή. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες για τις εγγραφές σε ΑΕΙ εποπτευόμενα από το υπουργείο Παιδείας. Η διαδικασία εγγραφής σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Πυροσβεστική Ακαδημία, Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, και Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Για τις μετεγγραφές, η προθεσμία αρχίζει αρχές Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ