Επιλογή Σελίδας

Ξεκίνησε η πρώτη φάση επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών των 218 σχολικών μονάδων που θα εφαρμόσουν πιλοτικά τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Στην εναρκτήρια τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και ΘρησκευμάτωνΝίκη Κεραμέως, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)Γιάννης Αντωνίου, η Σύμβουλος Α’ Ειδικής Παιδαγωγικής του ΙΕΠΘεοδώρα Αστέρη και οι προϊστάμενοιδιευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων που υλοποιούν το πρόγραμμα, με σκοπό την ενημέρωση και προετοιμασία τους.

Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια όλης της Ελλάδας εντάσσουν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμά τους θεματικές στις εξής κατηγορίες: α) Ευ Ζην, με μαθήματα αγωγής υγείας όπως η πρόληψη από τις εξαρτήσεις, η οδική ασφάλεια και η σεξουαλική αγωγή, β) Περιβάλλον, με μαθήματα όπως η οικολογική συνείδηση και η πρόληψη και προστασία από τις φυσικές καταστροφές, γ) Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, με προγράμματα εθελοντισμού, αλληλοσεβασμού και διαφορετικότητας, και δ) Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία, με θεματικές που αφορούν σε τεχνολογίες αιχμής, τη ρομποτική, την επιχειρηματικότητα και τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Σε εφαρμογή της πιλοτικής δράσης, ξεκίνησε να υλοποιείται σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση για τους προϊσταμένους νηπιαγωγείων, τους διευθυντές δημοτικών και γυμνασίων καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς των σχολικών αυτών μονάδων.

Στόχος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να ενισχυθεί με τρόπο βιωματικό, πιο συνεκτικό, πιο συστηματικό η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτωνδεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης, όπως η κριτική σκέψη, η επικοινωνία, η πρωτοβουλία και η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα και ο ψηφιακός γραμματισμός, και να εξοικειωθούν παράλληλα οι εκπαιδευτικοί μας σε πιο βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας.

Η Υπουργός ανέδειξε στο χαιρετισμό της δύο σημεία: πρώτον, την αδιαμφισβήτητη σημασία των νέων δεξιοτήτων. Διεθνείς έρευνες και οργανισμοί όπως το Παγκόσμιο Διεθνές Φόρουμ, προβλέπουν την αυξανόμενη έμφαση στις προσωπικές, κοινωνικές και τεχνολογικές δεξιότητες που συνιστούν και βασική προϋπόθεση για τη δυνατότητα των νέων μας να προσαρμόζονται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο, διεθνοποιημένο περιβάλλον. Δεύτερον, το γεγονός ότι η επένδυση στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού μας, των εκπαιδευτικών μας, ήταν και παραμένει προτεραιότητα για την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όπως δήλωσε η κα Κεραμέως στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα: «Είμαστε όλοι μαζί σε αυτήν την προσπάθεια. Να κάνουμε το σχολείο μας ακόμη καλύτερο, να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα στα παιδιά μας, να γυρίσουμε σελίδα και να επενδύσουμε σε ένα σχολείο που ΚΑΙ μεταλαμπαδεύει γνώση ΚΑΙ καλλιεργεί δεξιότητες με πιο συστηματικό και συνεκτικό τρόπο. Τίποτε από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη δική σας συμβολή. Εύχομαι καλή σχολική χρονιά και κάθε επιτυχία στις προσπάθειές σας. Το Υπουργείο, το ΙΕΠ και εγώ προσωπικά είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας, να στηρίξουμε το έργο σας και να ανταποκριθούμε σε κάθε ανάγκη».

Πηγή: ΥΠΑΙΘ