Επιλογή Σελίδας

Μ. Παρασκελίδου: «Τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται με πιο δομημένο τρόπο – παίρνουν πιστοποιητικό από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας»

Η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου άλλα και ενήλικεςκαι πλέον απέκτησε έδρα και στην Κομοτηνή. Στον σύγχρονο χώρο επί της Οδού Δημοκρίτου, στην Κομοτηνή, σας περιμένει η υπεύθυνη του Κέντρου Κομοτηνής της Ακαδημίας Ρομποτικής Μαρίνα Παρασκελίδου*, προκειμένου να σας μυήσει στον μαγικό χώρο της Ρομποτικής.

Μέσα από τα προγράμματα που έχουν ειδικώς καταρτιστεί, τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται με πιο δομημένο τρόπο, ενώ επίσης εξασφαλίζουν και σημαντικό πιστοποιητικό για τη μετέπειτα ζωή τους από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τα προγράμματα απευθύνονται για παιδιά από Δημοτικό (προσεχώς και Νήπια) έως και Λύκειο.

Η κα Παρασκελίδου μίλησε στον «Χ» για την Ακαδημία Ρομποτικής, τα οφέλη συμμετοχής στα προγράμματα ανεξαιρέτου ηλικίας και έδωσε χρηστικές απαντήσεις σε ερωτήματα.

Τί ακριβώς είναι η εκπαιδευτική ρομποτική;
Είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό αντικείμενο που «παντρεύει» τις γνώσεις στις νέες τεχνολογίες και τον προγραμματισμό, με τις βασικές έννοιες των θετικών επιστημών, κυρίως της πληροφορικής, της φυσικής και των μαθηματικών και την συνολική εξέλιξη του μαθητή, μέσω της ανάπτυξης της κριτικής του σκέψης, της ικανότητας επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, της εργασίας σε ομάδες, της παρουσίασης των λύσεων και των κατασκευών του. Ενώ δηλαδή ο μαθητής νοιώθει ότι παίζει, προσπαθώντας να κατασκευάσει και να προγραμματίσει τις κινήσεις που θα κάνει ένα Ρομπότ, υπηρετούνται συγκεκριμένοι και πολύ σημαντικοί εκπαιδευτικοί στόχοι και στόχοι συνολικής εξέλιξης του παιδιού.

Από ποιά ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής;
Τα προγράμματα που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα οποία υλοποιούμε και εμείς κατ’ αποκλειστικότητα στην περιοχή μας, απευθύνονται σε μαθητέςνηπιαγωγείου, Δημοτικού, Λυκείου αλλά και ενήλικες.. Τα επόμενα χρόνια, βάσει της συμφωνίας που έχουμε με την Ακαδημία Ρομποτικής του ΠΑ.ΜΑΚ., θα προστίθενται συνεχώς και νέα προγράμματα.

Εσείς θα υλοποιείτε εδώ στις εγκαταστάσεις της Κομοτηνής τα προγράμματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας;
Θα υλοποιούμε τα προγράμματα ρομποτικής της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια η Ακαδημία Ρομποτικής με πολύ μεγάλη επιτυχία και τα παρακολούθησαν πάνω από 2.000 μαθητές. Υπάρχει δηλαδή μια τεράστια εμπειρία από την Ακαδημία Ρομποτικής του ΠΑΜΑΚ, έχουμε το δικαίωμα μέχρι στιγμής να υλοποιούμε 16 αναλυτικά προγράμματα σπουδών, που υλοποιούνται σε 8 χρόνια, έχουμε καθηγητές εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους από την Ακαδημία Ρομποτικής του ΠΑΜΑΚ, έχουμε δηλαδή την δυνατότητα να προσφέρουμε στα παιδιά της περιοχής μας κάτι, στο οποίο μέχρι σήμερα είχαν πρόσβαση μόνο τα παιδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, ποιό είναι το όφελος ενός παιδιού, που θα παρακολουθήσει προγράμματα εκπαιδευτικής ρομποτικής; Γιατί δηλαδή ένας γονιός να γράψει το παιδί του σ’ αυτά τα προγράμματα; Τί θα «κερδίσει»;
Παρακολουθώντας αυτά τα προγράμματα τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται με πιο δομημένο τρόπο. Προσπαθώντας να λύσουν τα προβλήματα που τους ανατίθενται, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, συνεργάζονται μεταξύ τους, σπάνε το πρόβλημα στα συστατικά του στοιχεία, πειραματίζονται, βρίσκουν τη λύση και βλέπουν πρακτικά το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους.

Επίσης, όπως σας είπα, μαθαίνουν με βιωματικό τρόπο σημαντικά στοιχεία άλλων επιστημών. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να μάθει ένα παιδί γενικές πληροφορίες προγραμματισμού και πόσο εύκολο είναι να μάθει τα ίδια πράγματα καθώς προγραμματίζει ένα ρομπότ, βλέπει στην πράξη το λάθος του και το διορθώνει. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να μάθει έννοιες όπως δύναμη, ροπή, τριβή, μοίρες μέσω γενικών πληροφοριών και όσο εύκολο είναι να μάθει τα ίδια πράγματα στην πράξη, μέσα από τις κινήσεις των robots που κατασκευάζει και προγραμματίζει.

Τέλος, τα παιδιά αποκτούν επαφή και στην συνέχεια εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σε ένα αντικείμενο του μέλλοντος. Δεν είναι τυχαίο που διεθνώς και στη χώρα μας, τα παιδιά που ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική αυξάνονται με σημαντικούς ρυθμούς.

Στο χώρο του φροντιστηρίου επίσης  διεξάγονται σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης στο αντικείμενο των οδικών μεταφορών  εμπορευμάτων και επιβατών (ΠΕΙ, ΠΕΕ & ADR) όπως και εξετάσεις πιστοποίησης γνώσης Η/Υ (ECDL).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διεύθυνση Κέντρου Κομοτηνής: Δημοκρίτειου 52-54

Τηλ. Επικοινωνίας: 2531 021201, 697 411 6339

Πηγή: xronos.gr