Επιλογή Σελίδας

O Μπετόβεν αγαπούσε τη φύση, το ίδιο κι εμείς!
Για τον μεγάλο μουσουργό η φύση ήταν ένας χώρος χαλάρωσης, απομόνωσης και έμπνευσης. Η 6η Συμφωνία του, που ονομάζεται «Ποιμενική», αποτυπώνει μουσικά την αρμονική ένωση του ανθρώπου με τον φυσικό του κόσμο.

Αυτή η στενή σχέση του συνθέτη με τη φύση ήταν η αφορμή για τη δημιουργία του Beethoven Pastoral Project, που εκπόνησαν από κοινού η Οργανωτική Επιτροπή του έτους Μπετόβεν, η Γραμματεία του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και το περιβαλλοντικό δίκτυο Earth Day, με στόχο την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και τη διατήρηση της ισορροπίας στη φύση.

Με αφορμή την ιδέα αυτή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων, καλεί τους μικρούς του φίλους να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό εικαστικής δημιουργίας με πηγή έμπνευσης τη διάσημη «Ποιμενική» Συμφωνία αρ. 6.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Μια πρωτότυπη εικαστική δημιουργία εμπνευσμένη από τα μέρη της Συμφωνίας αρ. 6 του Ludwig van Beethoven.

Συμφωνία αρ. 6 σε Φα μείζονα, έργο 68, «Ποιμενική» 
Ι. Allegro ma non troppo: αφύπνιση συναισθημάτων χαράς φθάνοντας στην εξοχή
ΙΙ. Andante molto mosso: σκηνή στο ρυάκι
ΙΙΙ. Allegro: χαρούμενη συντροφιά των χωρικών
IV. Allegro: καταιγίδα
V. Allegretto: τραγούδι των βοσκών – συναισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης μετά την καταιγίδα.

Αφού ακούσετε τη μουσική, αναρωτηθείτε παράλληλα τι συμβαίνει σήμερα στη Φύση και το Περιβάλλον.
Κατόπιν δημιουργήστε το δικό σας πρωτότυπο εικαστικό έργο, επιλέγοντας ανάμεσα σε ζωγραφιά, κολλάζ ή ψηφιακό σχέδιο, σε συνάφεια πάντα με τη μουσική.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν παιδιά και νέοι 6 ως 16 ετών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ένα έργο επιλέγοντας ανάμεσα σε ζωγραφιά, κολλάζ ή ψηφιακό σχέδιο. Το περιεχόμενο της δημιουργίας θα πρέπει να είναι σε πλήρη συνάφεια με τα μουσικά μέρη της Συμφωνίας αρ. 6 του Ludwig van Beethoven.

Το εικαστικό έργο υποβάλλεται σε ψηφιακή μορφή (οι αναλογικές ζωγραφιές και τα κολλάζ θα πρέπει να σκαναριστούν ή να φωτογραφηθούν με κάθετη λήψη), με ανάλυση τουλάχιστον 300dpi.

Διευκρινίζεται ότι οι συμμετέχοντες υποβάλλουν έργα μεμονωμένα και όχι ως μαθητές σχολείων ή κέντρων εικαστικής αγωγής.

Το αρχείο της συμμετοχής ονομάζεται με το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος, με λατινικούς χαρακτήρες. Μαζί συνυποβάλλεται, συμπληρωμένο από τον κηδεμόνα του συμμετέχοντος, το έντυπο συμμετοχής στο διαγωνισμό, το οποίο θα πρέπει και πάλι να ονομαστεί με λατινικούς χαρακτήρες με το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος.

Το έντυπο συμμετοχής μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ
Τα δύο αρχεία αποστέλλονται αυστηρά μέσω του www.wetransfer.com στην ηλεκτρονική διεύθυνση education@megaron.gr  (και τα δύο με κοινή αποστολή). Όσες συμμετοχές δεν υποβληθούν με το περιγραφόμενο τρόπο, δεν θα γίνονται αποδεκτές.

Τελική ημερομηνία υποβολής έργων: Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, έως τις 17.00 

Τονίζεται πως για να είναι έγκυρη η συμμετοχή, πρέπει να πληρούνται όλοι οι προαναφερόμενοι όροι σε σχέση με τις προδιαγραφές των υποβαλλόμενων αρχείων.
Ως αποδεικτικό παραλαβής νοείται το download confirmation, το οποίο αποστέλλεται αυτόματα από το wetransfer.
Σημειώνεται πως αρχεία που θα αποσταλούν ως συνημμένα απευθείας στο email, δεν μπορούν να παραληφθούν, λόγω περιορισμού από το server.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η κριτική επιτροπή θα συγκροτηθεί με απόφαση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τα ονόματα των μελών της θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των έργων.

Απόφαση επιτροπής
Η επιτροπή θα βραβεύσει 6 δημιουργίες. Τα ονόματα των δημιουργών των 6 έργων που θα βραβευτούν, θα ανακοινωθούν στο τέλος συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 29 Νοεμβρίου 2020, ώρα 11.30. Οι νικητές θα παραλάβουν έπαινο συμμετοχής. Σε περίπτωση που δεν παρίστανται στη συναυλία, τότε ο έπαινος θα αποσταλεί ταχυδρομικά στη διεύθυνση που θα δηλώσουν στο έντυπο συμμετοχής.

Πηγή: ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ