Επιλογή Σελίδας

Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν, ολοκληρώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά, η διαδικασία του μαθητικού διαγωνισμού που διοργανώνει το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με πανεπιστημιακά μουσεία του ΕΚΠΑ. Στις 2 Ιουλίου 2020, συνεδρίασε η κριτική επιτροπή του 5ου Μαθητικού Διαγωνισμού με τίτλο «Βιοποικιλότητα: διαχρονική συμβολή στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου» που διοργάνωσε το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με το Μουσείο Ζωολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην επιτροπή συμμετείχε επίσης και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΕΚΠΑ (ΔΠΜΣ – Διδακτική της Βιολογίας) κυρία Δανάη Γάτα. Λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια της προκήρυξης του διαγωνισμού καθώς και το πλήρες υλικό που κατατέθηκε από τις ομάδες μαθητών που συμμετείχαν, η κριτική επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε να απονείμει:

  • Το πρώτο βραβείο στην ομάδα του ΓΕΛ Αναβύσσου (Α΄& Β΄ Λυκείου) για την εργασία με τίτλο «Κρυπτοτσικνιάς».
  • Το δεύτεροβραβείο στην ομάδα του 14ου Γυμνάσιου Περιστερίου (Α΄ , Β΄ & Γ΄ Γυμνασίου)   για την εργασία με τίτλο «Quovadis , munde?  Η διαχρονική συμβολή της βιοποικιλότητας στη ζωή του ανθρώπου: τρώει, ντύνεται, διασκεδάζει και ….. καταστρέφει»
  • Το τρίτο βραβείο επιμερίζεται στις παρακάτω δύο ομάδες οι οποίες ισοβάθμησαν:

στην ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου Φιλαδέλφειας (Α΄ & Β΄ Λυκείου) για την εργασία με τίτλο «Μέλισσες σε κίνδυνο, αιτίες εξαφάνισης και τρόποι αντιμετώπισης»

&

στην ομάδα του Ιδιωτικού Λυκείου Ώθηση (Α΄& Β΄ Λυκείου) για την εργασία με τίτλο  «Το κόκκινο ελάφι και ο γκρίζος λύκος».

Εκτός από τα βραβεία και τα δώρα που θα απονεμηθούν στις βραβευθείσες ομάδες, θα δοθούν επίσης βεβαιώσεις συμμετοχής σε όλους τους καθηγητές και σε όλους τους διευθυντές των σχολείων που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, ως ένδειξη αναγνώρισης του ενδιαφέροντος και του ζήλου τους υπό τις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες.

Τα δώρα που απονέμονται έχουν ως εξής:

· Από ένα tabletστα τέσσερα σχολεία των ομάδων που βραβεύτηκαν(τρία tablet δωρεά της εταιρίας ΠΛΑΙΣΙΟ και ένα tablet προσφορά του Μουσείου Ζωολογίας).

  • Από ένα βιβλίο με τίτλο «ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Βιολογία και Διαχείριση της Άγριας Πανίδας» (συλλογικό έργο, επιμ. Παφίλη, Π.,  δωρεά των εκδόσεων Πασχαλίδης) στα τέσσερα σχολεία των ομάδων που βραβεύτηκαν.
  • Από ένα βιβλίο με τίτλο «Κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας» (συλλογικό έργο, επιμ. Μαραγκού, Π. & Λεγάκις, Α., δωρεά της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρίας) σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
  • Αναμνηστικοί σελιδοδείκτες σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, προσφορά του Μουσείου Ζωολογίας.

Επίσης, με την ευκαιρία της παρούσας ανακοίνωσης, η κριτική επιτροπή επιθυμεί να εκφράσει την πρόθεση της να διοργανώσει εκδήλωση με φυσική παρουσία και προσκεκλημένους όλους τους συμμετέχοντες στον φετινό διαγωνισμό.

Η εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ζωολογίας μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του ιού SARS-CoV-2.   

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού

Κωνσταντίνος Μπουραζέλης

Πρόεδρος της επιτροπής (ως εκπρόσωπος του Αντιπρύτανη κ. Δημήτρη Καραδήμα)

Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Σύμβουλος Πρυτανείας επί Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων

Ευστράτιος Βαλάκος

Καθηγητής Συγκριτικής Φυσιολογίας Ζώων – Οικοφυσιολογίας του Τμήματος Βιολογίας,

Διευθυντής του Μουσείου Ζωολογίας του ΕΚΠΑ

Ευαγγελία Μαυρικάκη

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιολογίας και Αγωγής Υγείας

του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ

Παναγιώτης Παφίλης

Αναπληρωτής Καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ

Πηγή: ΕΚΠΑ