Από τους 28 φοιτητές, 14 έρχονται από την Κίνα, τρεις από τις ΗΠΑ, τρεις από την Αίγυπτο, δύο από τον Καναδά και από ένας από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ελ Σαλβαδόρ, Κένυα, Μαρόκο, Αλβανία και Παλαιστίνη.
O 24χρονος Emmanual Galanos μόλις συστήνεται «προδίδει» τις ελληνικές ρίζες του. Eτσι, μας δίνει μια πρώτη εξήγηση για τους λόγους που ο νεαρός από το Οχάιο των ΗΠΑ ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει Αρχαιολογία, Ιστορία και Λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας. Ομως ο 22χρονος Anas Bouzaggaoui από το Μαρόκο, γιατί; Και ποιος είναι ο λόγος που η 18χρονη Ma Danni από το Σετσουάν της Κίνας άφησε την πατρίδα της για να έρθει στην Ελλάδα;
Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός αποδεικνύεται ότι εξακολουθεί να γοητεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, καθώς αποτελεί πυλώνα των ανθρωπιστικών επιστημών. Αλλά αποτελεί και κληρονομιά για τη σύγχρονη Ελλάδα. Αλλωστε, στη μαγιά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στηρίχθηκε το εμβληματικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα διεθνοποίησής του, μπαίνοντας στον διεθνή στίβο των αγγλόφωνων προπτυχιακών σπουδών. Αυτές τις ημέρες, το Καποδιστριακό και η Φιλοσοφική Σχολή του υποδέχονται τους πρώτους 28 ξένους φοιτητές που θα σπουδάσουν στο πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα ελληνικού ΑΕΙ με δίδακτρα.
Πρόκειται για 14 νέους από την Κίνα, τρεις με καταγωγή από τις ΗΠΑ και άλλους τρεις από την Αίγυπτο, δύο από τον Καναδά, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Κένυα, το Μαρόκο, η Αλβανία και η Παλαιστίνη έχουν από έναν φοιτητή. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου. Είναι μια αρχή που δίνει το στίγμα μιας νέας σελίδας για το ΕΚΠΑ και τα ελληνικά ΑΕΙ, με δεδομένο ότι η Ελλάδα –και εξαιτίας ιδεολογικοπολιτικών θέσεων και αντιδράσεων της Αριστεράς– έχει μείνει πίσω στη διεθνοποίηση των σπουδών με αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα.
«Είμαι από το Οχάιο των ΗΠΑ. Η οικογένειά μου έχει ρίζες από τη Σάμο. Θυμάμαι τον παππού μου να μου διηγείται ιστορίες από την Ελλάδα και τα διαβάσματα στο σχολείο μού κίνησαν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον για την πατρίδα των προγόνων μου», λέει στην «Κ» ο Emmanual Galanos. Μιλάει αγγλικά, η μόνη ελληνική λέξη που ψελλίζει με σιγουριά είναι «παππούς». Οι πρώτοι ξένοι φοιτητές που έφθασαν στην Αθήνα περιδιαβαίνουν την πανεπιστημιούπολη, όπου θα κάνουν τα μαθήματά τους. Μοιάζει να τους έχει εντυπωσιάσει η νέα Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ και το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας, αλλά οι χώροι της σχολής είναι άδειοι, αφού εξαιτίας της επιδημίας οι εξετάσεις οργανώνονται διαδικτυακώς.
«Ηταν μια ευκαιρία να έρθω για σπουδές στην Ελλάδα και στον κλάδο της Αρχαιολογίας», λέει ο Anas από την Καζαμπλάνκα. Οπως παραδέχεται, ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ τού σύστησε τον ελληνικό πολιτισμό και αποφάσισε να σπουδάσει Ελληνική Αρχαιολογία «επιτόπου». Μάλιστα, αλλάζει επιστημονικό προσανατολισμό, καθώς στην πατρίδα του έχει πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού, δηλαδή εντελώς διαφορετικό πεδίο σε σχέση με τη νέα του επιλογή.
«Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη που θα κάνω νέους φίλους», μας λέει αφοπλιστικά η 18χρονη Ma Danni από την Κίνα. «Εχω ταξιδέψει πολλές φορές κατά το παρελθόν στην Ελλάδα, αγαπώ την κουλτούρα της χώρας σας, τους ανθρώπους, το τοπίο, την αρχιτεκτονική, την Ιστορία της. Σκοπεύω να ζήσω εδώ», προσθέτει.
Ο τίτλος του προγράμματος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών είναι «BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece». Θα είναι τετραετούς διάρκειας (οκτώ εξάμηνα) και θα παρέχει 248 πιστωτικές μονάδες, οι οποίες θα αποτελέσουν το «διαβατήριο» του προγράμματος έτσι ώστε το πτυχίο να είναι εναρμονισμένο με τα αντίστοιχα προπτυχιακά σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Συνολικά τα μαθήματα είναι 32, μεταξύ των οποίων και δύο σεμινάρια. Εκτός αυτών, οι φοιτητές θα κάνουν εκπαιδευτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη χώρα (Κρήτη, Σαντορίνη, Δήλος, Ολυμπία, Δελφοί, Βεργίνα κ.α.). Τα δίδακτρα ορίστηκαν σε 6.000 ευρώ ετησίως. Οι φοιτητές του αγγλόφωνου προπτυχιακού θα έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν οι φοιτητές των συμβατικών ελληνικών προπτυχιακών προγραμμάτων του ΕΚΠΑ. Στο πρόγραμμα θα διδάσκουν καθηγητές της Φιλοσοφικής, αλλά και άλλων ΑΕΙ. «Απαραίτητες προϋποθέσεις, να γνωρίζουν άριστα αγγλικά και να έχουν επιστημονικές δημοσιεύσεις στο εξωτερικό», ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος εστίασε στην εξωστρέφεια του ιδρύματος, με νέα αγγλόφωνα προπτυχιακά. «Πραγματικά οι άνθρωποι του προγράμματος έχουν κοπιάσει για την αρτιότητά του και την προσέλκυση των ξένων φοιτητών. Μην ξεχνάμε ότι η διεθνής αγορά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, καθώς και ότι ξεκινάμε το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες επιφυλακτικότητας και “κλειστών συνόρων” λόγω της πανδημίας».
Καθώς υποδέχεται το νέo πολυεθνικό τμήμα της, στο βλέμμα της κ. Ελένης Καραμαλέγκου (πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, ουσιαστικά «ψυχή» του) αποτυπώνεται χαρά. «Μια επίπονη και φιλόδοξη προσπάθεια αρκετών ετών ευοδώθηκε με τον καλύτερο τρόπο», λέει στην «Κ», προσθέτοντας ότι «το πρόγραμμα ανοίγει τον δρόμο για σοβαρές διεθνείς σπουδές στην Ελλάδα. Αναδεικνύει την ελληνική παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό. Το ΕΚΠΑ και η Φιλοσοφική Σχολή του πρωτοπορούν. Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που τους έχουμε εξασφαλίσει, η επίλυση πρακτικών και άλλων προβλημάτων, η συνεχής επικοινωνία μας με τα παιδιά και η φροντίδα μας αποτελούν τη βάση της επιτυχίας. Για όλα αυτά βοήθησαν η άψογη συνεργασία της ομάδας της Φιλοσοφικής Σχολής και διοικητικά στελέχη του κεντρικού πανεπιστημίου. Ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος, που ήταν πάντα στο πλευρό μας, και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, που πίστεψε σε εμάς και πρόσφερε τη στήριξή της».
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ