Μεταπτυχιακούς φοιτητές «επιστρατεύει» το υπουργείο Παιδείας για να καλύψει τις ανάγκες των πανεπιστημίων λόγω του αυξημένου φόρτου και των μικρότερων τμημάτων που θα οργανωθούν με στόχο την τήρηση των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Παιδείας επεκτείνει τον θεσμό των ανταποδοτικών υποτροφιών όχι μόνο για τους υποψήφιους διδάκτορες, αλλά και για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Πρόκειται συνολικά για 2.000 θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν χρηματοδοτικά από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, και στην πράξη θα δοθούν για κλινικό έργο, εργαστήρια και φροντιστηριακές διαλέξεις.
Ειδικότερα, παρουσιάζοντας χθες τη ρύθμιση ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση, Βασίλης Διγαλάκης, εξήγησε ότι η ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού επέβαλε τη διεξαγωγή με φυσική παρουσία διαλέξεων, κλινικών ασκήσεων και εργαστηρίων σε αυστηρά ολιγομελείς ομάδες, γεγονός που δημιούργησε την ανάγκη για πρόσθετους διδακτικούς πόρους.
Ο υφυπουργός δήλωσε ότι «επιλέθτηκε ο θεσμός της ανταποδοτικής υποτροφίας, ο οποίος έχει διευρυμένη χρήση σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, προκειμένου τα ΑΕΙ να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες έκτακτες ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό». Με την εισαγωγή και στη χώρα μας του συγκεκριμένου θεσμού πετυχαίνουμε, όπως είπε, έναν διπλό στόχο: «Αφενός ενισχύεται διδακτικά η εκπαιδευτική διαδικασία, αφετέρου ενισχύονται οικονομικά οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες μέσα στην πανδημία».
Σύμφωνα με την τροπολογία, «οι χορηγούμενες υποτροφίες δεν θα υπόκεινται σε οποιονδήποτε φόρο, κράτηση ή ασφαλιστική εισφορά», ενώ «οι υποτροφίες μπορεί να χορηγούνται και με επιβάρυνση του προϋπολογισμού έργων/προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από ίδιους ή ιδιωτικούς πόρους που εξασφαλίζει το κάθε τμήμα ή η σχολή του ΑΕΙ ή το ίδιο το ΑΕΙ».
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ