Επιλογή Σελίδας

Το Workshop πραγματοποιείται από τη HELMEPA ως πιστοποιημένο Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο για “Πρόληψη Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλoντική Ενημέρωση” σε συνεργασία με την 1η σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα ΕΝΑΛΕΙΑ και την αδελφή ένωση CYMEPA στην Κύπρο. Αποτελεί μέρος του 3ετούς (2019-2022) προγράμματος «Ενισχύοντας το Πνεύμα Ναυτικής Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο» που υλοποιεί η HELMEPA σε συνεργασία με τα Εταιρικά Μέλη Hellenic Lloyd’s και Dynamarine στην Ελλάδα και τη CYMEPA στην Κύπρο, με την υποστήριξη του Βρετανικού κοινωφελούς Ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (LRF).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

14.00 – 14.15: Ενισχύοντας το πνεύμα Ναυτικής Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο – μια προσπάθεια που σε αφορά Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος –
HELMEPA

14.15 – 15.00: Ασφάλεια σε αλιευτικά σκάφη Μ. Κρόσμαν, Κυβερνήτης αλιευτικού σκάφους και συνεργάτης
ΕΝΑΛΕΙΑ

15.00 – 15.15: Διάλειμμα

15.15 – 16.00: Ασφάλεια βασισμένη στην προσωπική συμπεριφορά και
πρόληψη ατυχημάτων σε μικρά σκάφη Λ. Μακρής, Επιθεωρητής (Yachts & Small Crafts), Hellenic Lloyd’s

16.00 – 16.45: Μελέτη πραγματικών περιστατικών σε αλιευτικά σκάφη – τι μας διδάσκει η διερεύνησή τους Κ. Μουτζουβής, Αντιπλοίαρχος ΛΣ / Διευθυντής Ελληνικής Υπηρεσίας
Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ) και Ι. Νικολάου, Πλωτάρχης ΛΣ / Διερευνητής ΕΛΥΔΝΑ

16.45 – 17.00: Διάλειμμα

17.00 – 17.45: Αποφεύγοντας τις παγίδες του καιρού – εισαγωγή στη ναυτική μετεωρολογία Δρ. Ν. Μαζαράκης, Φυσικός-Μετεωρολόγος / Καθηγητής Ναυτικής Μετεωρολογίας

17.45 – 18.00: Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Θυμήσου, για τη ζωή σου…

 Πάρε την ασφάλειά σου στα χέρια σου, κανείς δε νοιάζεται περισσότερο από εσένα…Το αληθινό πνεύμα ασφάλειας αποτυπώνεται στον τρόπο που ενεργούμε πάνω στο σκάφος, όταν κανείς άλλος δε μας βλέπει!

 Η άρτια εκπαίδευση και η συνεχής ενημέρωση, η σωστή εκτίμηση και επίγνωση των κινδύνων στη θάλασσα και η διαρκής επαγρύπνηση σώζουν ζωές! Πίστευε στις δυνάμεις, την εμπειρία και τις ικανότητές σου αλλά μην εφησυχάζεις ποτέ!

 Φρόντισε, αν είναι εφικτό, για την παρουσία και δεύτερου ατόμου πάνω στο σκάφος και μην ξεχνάς ποτέ να ενημερώνεις τους οικείους σου πριν τον απόπλου για την περιοχή στην οποία σκοπεύεις να κατευθυνθείς!

 Ενημερώσου από έγκυρη πηγή για τις επικρατούσες και τις προβλεπόμενες καιρικές συνθήκες στην θαλάσσια περιοχή που επιθυμείς να πλεύσεις, έχοντας πάντα υπόψη σου ότι ο καιρός μπορεί να είναι τελικά δυσμενέστερος του αναμενόμενου!

 ΜΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΤΕ την εκτέλεση του ταξιδιού, αν αισθάνεσαι κόπωση ή έχεις καταναλώσει αλκοολούχα ποτά.

 Πριν ξεκινήσεις, έλεγξε τη στεγανότητα του σκάφους σου, τις προμήθειες και τα σωστικά του μέσα. Βεβαιώσου ότι έχεις περισσότερα καύσιμα από αυτά που χρειάζεσαι για το σχεδιαζόμενο ταξίδι.

 Γίνε κι εσύ “Πρεσβευτής της Ασφάλειας στη Θάλασσα” για να λαμβάνεις υπενθυμίσεις και ενημερώσεις της HELMEPA και να μεταδίδεις το μήνυμα στους συναδέλφους και την τοπική ή ηλεκτρονική σου κοινότητα!

Πηγή: HELMEPA