Επιλογή Σελίδας

«Τσουνάμι» αντιδράσεων από φοιτητές – Πρωτοετείς Πανεπιστήμιο ακούν και Πανεπιστήμιο δεν βλέπουν

Σε καθεστώς… lock down μπαίνει από την Δευτέρα 2/11, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Με απόφαση της Συγκλήτου, που ανακοινώθηκε προχθές Παρασκευή το βράδυ, λίγες ώρες πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού προχθες Σάββατο το πρωί, παύουν τα διά ζώσης μαθήματα ακόμη και για τα ελάχιστα τμήματα κυρίως μαθημάτων επιλογής και εργαστηρίων, που είχαν αρχίσει και θα ισχύσει αποκλειστικά εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η απόφαση σήκωσε «τσουνάμι» αντιδράσεων από φοιτητές και ιδίως πρωτοετείς, που έδωσαν αγώνα στην καραντίνα για να εισαχθούν στις σχολές προτίμησής τους και Πανεπιστήμιο ακούν, αλλά… Πανεπιστήμιο δεν βλέπουν!

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άρχισε την 1η Οκτωβρίου με συγκεκριμένα δεδομένα λειτουργίας τα οποία ανατράπηκαν πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας.

Βάσει του αρχικού προγραμματισμού που είχε επικυρωθεί από τη Σύγκλητο μόλις το 20% των μαθημάτων θα γινόταν διά ζώσης στις αίθουσες και αμφιθέατρα των κτιρίων του ιδρύματος. Σύμφωνα με στοιχεία από το σύνολο των 1.354 θεωρητικών μαθημάτων τα 1.084 θα γίνονταν εξ αποστάσεως και τα 270 διά ζώσης, που αφορούν κυρίως σε μαθήματα επιλογής που έχουν αριθμό φοιτητών μικρότερο από 50 άτομα. Αλλά και από το σύνολο των 456 εργαστηρίων και κλινικών, τα 96 θα γίνονταν επίσης εξ αποστάσεως.

Για την εξυπηρέτηση των εξ αποστάσεως μαθημάτων το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προχώρησε στην αναβάθμιση του συστήματος, με νέους σέρβερ και πιο εξελιγμένα λογισμικά για να υποστηριχθεί χωρίς προβλήματα η όλη διαδικασία, ενώ αυστηροί όροι ισχύουν για όσα μαθήματα γίνονταν έως την Παρασκευή δια ζώσης: θερμομέτρηση πριν την είσοδο, χρήσης μάσκας και αντισηπτικού, αποστάσεις, απολύμανση αιθουσών και εργαστηρίων μετά από κάθε χρήση και μη χρήση τους για τουλάχιστον 45 λεπτά μετά από κάθε μάθημα.

Κύβος ερρίφθη

Προχθές Παρασκευή συνεδρίασε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αποφάσισε να κλείσει το ίδρυμα για τα διά ζώσης μαθήματα. Τα 35 (έως και το τέλος της εβδομάδας) επιβεβαιωμένα κρούσματα σε φοιτητές και τα επιδημιολογικά δεδομένα που διαμορφώνονται στη χώρα, οδήγησε το ίδρυμα στο κλείσιμο των δομών του και στο άνοιγμα των… ηλεκτρονικών υπολογιστών για όλα τα μαθήματα.

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποφάσισε ότι, λόγω των νέων επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας και ιδιαίτερα των γεωγραφικών περιοχών των εγκαταστάσεων του ιδρύματος, από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020 και μέχρι νεότερη απόφαση όλες οι εκπαιδευτικές διαδικασίες και δράσεις σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο θα πραγματοποιούνται με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τα ακαδημαϊκά τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσω των Γενικών Συνελεύσεών τους θα προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες προσαρμογές του εκπαιδευτικού προγραμματισμού έτσι ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη ακαδημαϊκή πορεία των φοιτητών/τριών μας», η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Facebook αργά προχθές το βράδυ και πριν ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ανακοινώσει για όλη τη χώρα εξ αποστάσεως μαθήματα στα Πανεπιστήμια.

Πανεπιστήμιο με το… κιάλι

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη σελίδα του στο Facebook προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων από φοιτητές, που θα βλέπουν το πανεπιστήμιο με το… κιάλι.

Πρωτοετείς που έδωσαν αγώνα εν μέσω καραντίνας και δεν έχουν περάσει ούτε το κατώφλι του κτιρίου για να δουν πώς είναι οι πανεπιστημιακοί χώροι, που δεν γνωρίζουν καν ποιοι είναι οι καθηγητές τους ή συμφοιτητές τους, φοιτητές που κάνουν εργαστηριακά μαθήματα ή βρίσκονται στο στάδιο πρακτικής διαφωνούν με την απόφαση που ανατρέπει εκ νέου τα σχέδιά τους και τους καθηλώνει σε μαθήματα μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή…

Διαμαρτυρίες για τα διαμερίσματα που έχουν νοικιάσει και πληρώνουν… τζάμπα, για τα λεωφορεία, τρένα και πλοία που θα πρέπει να πάρουν για να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους κατακλύζουν τον διαδικτυακό χώρο κάτω από την ανάρτηση της Συγκλήτου.

Εξ αποστάσεως εργαστήρια

«Ωραία, μας λέτε πως θα κάνουμε ξανά εξ αποστάσεως μαθήματα. Εγώ που ανήκω στο πρόγραμμα ένταξης του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας και έκανα μάθημα διά ζώσης κι έχω υποτίθεται κλινική άσκηση στο τωρινό εξάμηνο της Νοσηλευτικής τι θα κάνω; Να τρέχω πάλι σε τρένα και πλοία για να επιστρέψω όχι μόνο εγώ στην μόνιμη κατοικία μου αλλά και άλλοι τόσοι φοιτητές;», από τις πρώτες αντιδράσεις φοιτητών του ιατρικού κλάδου.

«Είναι δυνατόν εργαστήρια εξ αποστάσεως; Υποτίθεται ότι για αυτό έγιναν μικρά τμήματα» το σχόλιο άλλου φοιτητή.

«Τα σχολεία γιατί λειτουργούν ρε καρντάσια και δεν μπορούν να γίνουν εργαστήρια 15 ατόμων στα οποία θα φορούν όλοι μάσκες;», η απορία ενός ακόμη φοιτητή.

Τζάμπα ενοίκια, ποιότητα τηλεκπαίδευσης και αναπάντητα ερωτήματα

Στο επίκεντρο και τα ενοίκια που καταβάλλουν οικογένειες που έχουν φοιτητές χωρίς τα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα η απόφαση για αποκλειστικά εξ αποστάσεως μαθήματα να προκαλέσει νέους ισχυρούς τριγμούς στην τοπική κτηματαγορά που ήδη μετρά απώλειες εξαιτίας της αβεβαιότητας από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Τζάμπα ήρθαμε δηλαδή»… η διαπίστωση απογοήτευσης φοιτήτριας.

«Και με τα ενοίκια που πληρώνουμε τζάμπα τι θα γίνει; Ή νομίζετε ότι έχουμε ένα μαγικό σεντούκι και βγάζουμε λεφτά; Μπήκατε καθόλου στη θέση ειδικά των πρωτοετών; Πανεπιστήμιο ακούνε και Πανεπιστήμιο δεν βλέπουν. Αυτά τα παιδιά πως θα προχωρήσουν; Με την οθόνη απέναντι; Ούτε τα αποτελέσματα για τη σίτιση δεν έχετε βγάλει ακόμα. …. Αλλά δεν σας νοιάζει, οι γονείς πληρώνουν. Κρίμα, κρίμα για όλα τα παιδιά, λυπάμαι» το ξέσπασμα μητέρας φοιτητή.

«Ούτε 25 ημέρες δεν πέρασαν από την έναρξη των μαθημάτων και πάλι κόβονται τα πάντα. Μας είπατε ότι θα γίνουν εργαστήρια δια ζώσης και σιγά- σιγά τα κλείσατε όλα πάλι. Ένα λάθος έκανα: δεν ξενοίκιασα από τον περασμένο Φεβρουάριο για να γλιτώσω αρκετά χρήματα», το παράπονο φοιτήτριας.

Ακόμη και η ποιότητα των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης μπαίνει στο στόχαστρο των διαμαρτυρόμενων φοιτητών που έχουν την… εμπειρία.

«Άλλο να είσαι στην αίθουσα κι άλλο απλά να ακούς», «οσο για το μάθημα που γίνεται άστα καλύτερα», «υπάρχουν σχολές που τα μαθήματά τους δεν μπορούν να διδαχθούν από την οθόνη του λάπτοπ», μερικά από τα σχόλια που έχουν γίνει από φοιτητές που ετοιμάζουν ήδη αποσκευές, παίρνουν τα λάπτοπ και ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα πατρικά τους στις πόλεις ή στα χωριά τους.

Η αγωνία των φοιτητών που βλέπουν τις σπουδές τους να παίρνουν άλλη τροπή αποτυπώνεται και στα ερωτήματα που καταθέτει ο καθένας ξεχωριστά αναζητώντας απαντήσεις για τη δική του περίπτωση: «Με τα εργαστήρια στο Χωροταξίας στον Βόλο, τι θα γίνει;», «Τα εργαστήρια στο τμήμα Φυσικοθεραπείας στη Λαμία θα γίνουν εξ αποστάσεως;», «Κατατακτήριες; Θα κάνετε;», «Με τις πρακτικές τι θα γίνει;».

Πηγή: taxydromos.gr