Επιλογή Σελίδας

25.10.20 – 31.01.21

Καλλιτεχνική-εκπαιδευτική δράση

Διοργανωτής: Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι μαθητές μαθαίνουν να σκέφτονται κριτικά, να συνεργάζονται, να ερευνούν, να εκφράζονται, να δημιουργούν και να επικοινωνούν. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον πολιτισμό και στο ελεύθερο πνεύμα, στην υπεράσπιση αξιών όπως της ειρήνης, της ελευθερίας και της ενότητας.

Η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021» και εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, διοργανώνει εκπαιδευτικό – καλλιτεχνικό πρόγραμμα και προσκαλεί τα παιδιά & τους νέους να δημιουργήσουν ζωγραφικά έργα αφιερωμένα στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ατενίζοντας την ιστορία ως πηγή γνώσης και έμπνευσης για το μέλλον.

Ο επετειακός διαγωνισμός και η έκθεση των διακριθέντων παιδικών ζωγραφικών έργων είναι αφιερωμένοι στη γέννηση, στο ξέσπασμα, στην ακτινοβολία και στην παρακαταθήκη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στο συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος, το γνωστό σε όλους δημοτικό παιδικό τραγούδι «Φεγγαράκι μου λαμπρό…» που λέγεται ότι τραγουδούσαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της νύχτας πηγαίνοντας προς το «κρυφό σχολειό», πλαισιώνει τα απαράμιλλα έργα μεγάλων ζωγράφων της εποχής, τα οποία δημιουργούν τις καταλληλότερες συνθήκες πληροφόρησης, ευαισθητοποίησης, προβληματισμού και ενεργοποίησης της νέας γενιάς σχετικά με τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821.

Βασικός σκοπός μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι η επαναγνωριμία με την ιστορία, η καλλιέργεια της εθνικής αυτογνωσίας και η άνθηση του καλλιτεχνικού διαλόγου. 

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

  • Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020: Έναρξη διαγωνισμού παιδικής ζωγραφικής
  • Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021: Λήξη υποβολής συμμετοχών στον διαγωνισμό
  • 1 – 28 Φεβρουαρίου 2021: Αξιολόγηση των έγκυρων συμμετοχών και συγκέντρωση των διακριθέντων έργων
  • 1 – 7 Μαρτίου 2021: Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού και δημοσίευση των διακριθέντων έργων
  • Μάρτιος – Δεκέμβριος 2021: Έκθεση διακριθέντων έργων διαγωνισμού, εκδήλωση βράβευσης μικρών καλλιτεχνών, ψηφιακή παρουσίαση του προγράμματος μέσω διαδικτύου

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση εδώ.

Πηγή: Πρωτοβουλία 21′