Το Μουσείο Ακρόπολης μπαίνει δυναμικά στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας και ανοίγει νέους δρόμους επικοινωνίας με το κοινό του. Το πλήθος των εφαρμογών που αναπτύχθηκαν με το πρόγραμμα «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» αναδεικνύει τις πολύπλευρες πτυχές των εκθεμάτων του, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους μουσειακούς του χώρους και δημιουργεί έναν νέο, συναρπαστικό κόσμο για μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, ο καινούριος διαδικτυακός του τόπος αποτυπώνει με σύγχρονο τρόπο τη λειτουργία και τις δράσεις του, παρέχει πολυδιάστατη ενημέρωση και ψυχαγωγία, καθιστά το σύνολο των συλλογών του ανοιχτό και προσβάσιμο στην παγκόσμια κοινότητα και διαμορφώνει ένα ελκυστικό περιβάλλον, σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά.
Το πρόγραμμα «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» εντάχθηκε στο Π.Ε.Π «Αττική 2014-2020» με ΚΩΔ. ΟΠΣ: 5010606 και προϋπολογισμό 1.330.240,63 € πλέον ΦΠΑ 24%.
Ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις και πρακτικές, το πολυσύνθετο και πολυδιάστατο αυτό έργο έφερε σε πέρας τους παρακάτω στόχους:
Τη λειτουργία ενός αλληλεπιδραστικού χώρου ψηφιακών εκθεμάτων στο Μουσείο με την εκπόνηση ψηφιακών, ανοιχτών και επαναχρησιμοποιούμενων παραγωγών πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και τουριστικού περιεχομένου.
Τη δημιουργία ενός διαδικτυακού τόπου, ο οποίος αποτελεί τον πυρήνα επικοινωνίας του Μουσείου με το κοινό του, παρέχει ισότιμη, ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στις συλλογές και τα εκθέματα, στη γνώση και την πληροφορία.
Την προβολή των πολλαπλών διαστάσεων των εκθεμάτων που συνθέτουν τις συλλογές του Μουσείου με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της πολυμεσικής τεχνολογίας.
Την πολλαπλή αξιοποίηση του ψηφιακού υλικού για την ενίσχυση της ψυχαγωγίας και της βιωματικής εμπειρίας του φυσικού και διαδικτυακού επισκέπτη.
Τη μακρόχρονη ψηφιακή διατήρηση του πολιτιστικού αγαθού μέσω της τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης του αρχαιολογικού υλικού που αφορά στα ευρήματα της Ακρόπολης, των Κλιτύων της και της ανασκαφής του οικοπέδου Μακρυγιάννη.
Τη διαθεσιμότητα, προσβασιμότητα και εύκολη διαχείριση του υλικού για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και της εμπειρίας του επισκέπτη.
Την προμήθεια και εγκατάσταση στους χώρους του Μουσείου του κατάλληλου εξοπλισμού για την υποστήριξη του ψηφιακού έργου.
Στο Σύστημα Διαχείρισης Συλλογών του Μουσείου (MuseumPlus) μεταπτώθηκαν 27.755 ψηφιακά αρχεία που συνδέονται με 10.557 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων το σύνολο αυτών που παρουσιάζονται στους εκθεσιακούς του χώρους. Το Σύστημα, που εμπλουτίζεται καθημερινά με νέες καταχωρήσεις, αποτελεί τον κορμό της διαχείρισης των συλλογών και τη βάση για την οργάνωση εκθέσεων, την παραγωγή διαδραστικού υλικού, παιχνιδιών και εκδόσεων. Παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα εξαγωγής δεδομένων στον ιστοχώρο του Μουσείου, παρέχοντας στο κοινό ελεύθερη πρόσβαση σε επιστημονικό και ερευνητικό υλικό.
Ο νέος ιστοχώρος του Μουσείου Ακρόπολης
Ο νέος ιστοχώρος του Μουσείου Ακρόπολης είναι μια σύγχρονη Διαδικτυακή Πύλη που παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το Μουσείο, την πρόσβαση, τις περιοδικές εκθέσεις, τις δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις, τις σχολικές και οικογενειακές δυνατότητες, την έρευνα και τη συντήρηση. Δείτε ΕΔΩ
Παράλληλα παρουσιάζει όλα τα έργα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, καθώς και μέρος αυτών που φυλάσσονται στις αποθήκες του (2.156 αντικείμενα), παρέχοντας στο ευρύ κοινό ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία, πέρα από χρονικά, χωρικά, κοινωνικά και πολιτισμικά όρια.
Ο ιστοχώρος είναι συνδεδεμένος με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διατίθεται στα ελληνικά και στα αγγλικά ενώ προσφέρει πληροφορίες για την οργάνωση της επίσκεψης σε τέσσερις επιπλέον γλώσσες. Διαθέτει πολλαπλά εργαλεία αναζήτησης και ανταποκρίσιμο σχεδιασμό ώστε να προσαρμόζεται δυναμικά σε όλες τις συσκευές. Επίσης εξασφαλίζει την πρόσβαση στους επισκέπτες με αχρωματοψία και είναι φιλικός σε άτομα με μειωμένη όραση.
“Acropolis Museum Kids”
Το Μουσείο Ακρόπολης δημιούργησε μια ειδική ιστοσελίδα για τους μικρούς του φίλους. Το “Acropolis Museum Kids” απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, από όλο τον κόσμο, και τα προσκαλεί να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου διασκεδάζοντας. Ευφάνταστα παιχνίδια, ευχάριστα βίντεο και μια σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες τα παρακινούν να σκεφτούν, να ανακαλύψουν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν.
Δημιουργία νέων χώρων στο Μουσείο της Ακρόπολης
Ο εξοπλισμός (διακομιστές, σύστημα αποθήκευσης NAS, προσωπικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, τρισδιάστατοι σαρωτές, οθόνες αφής, μονάδες αναπαραγωγής media players, ιδιοκατασκευές κ.ά.) που αποκτήθηκε στο πλαίσιο του έργου υποστήριξε τη λειτουργία του τόσο σε επίπεδο διαδικτύου όσο και σε επίπεδο ψηφιακών εκθεμάτων στις αίθουσες του Μουσείου. Παράλληλα έδωσε τη δυνατότητα δημιουργίας δύο νέων χώρων στον δεύτερο όροφο του Μουσείου. Στις οθόνες αφής του Κέντρου Πολυμέσων οι επισκέπτες μαθαίνουν για τις περιπέτειες που γνώρισαν μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της Ακρόπολης και τη διασπορά τους σε διάφορα μουσεία του κόσμου. Στην Παιδική Γωνιά οι μικροί μας φίλοι διασκεδάζουν με ψηφιακά παιχνίδια και ευχάριστα βίντεο, που ζωντανεύουν αρχαίους μύθους, αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες και ξεδιπλώνουν πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αθηναίων.
23 νέες εφαρμογές στο Μουσείο της Ακρόπολης
Η ανάπτυξη πολυμεσικών εφαρμογών ενίσχυσε σημαντικά την παιδευτική και ψυχαγωγική διαδικασία τόσο στον φυσικό χώρο του Μουσείου, όσο και στον διαδικτυακό του τόπο. Σχεδιασμένες σύμφωνα με τη γενικότερη φιλοσοφία και μουσειολογική προσέγγιση του Μουσείου, λειτουργούν συμπληρωματικά στα εκθέματα, αυξάνουν την δυνατότητα κατανόησής τους, απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικίες, λαμβάνουν υπόψη την πολυμορφία των επισκεπτών, προωθούν τη μεταξύ τους επικοινωνία και διάδραση και προσφέρουν μια προηγμένη εμπειρία στηριγμένη σε βιωματικές και διαδραστικές μεθόδους.
Ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού και των Συλλογών του Μουσείου
Η σάρωση μεγάλου μέρους του αρχειακού υλικού των συλλογών του Μουσείου εμπλούτισε σημαντικά το ψηφιακό του αποθετήριο και διασφάλισε τη μακροχρόνια διατήρηση και την αποτελεσματική διαχείριση του πολύτιμου αυτού υλικού. Συγκεκριμένα ψηφιοποιήθηκαν 496 χειρόγραφα ημερολόγια ανασκαφής, 110.000 φωτογραφίες, 18.410 δελτία καταγραφής και 7.500 δελτία συντήρησης κινητών ευρημάτων.
Πεντακόσια πενήντα εκθέματα του Μουσείου φωτογραφήθηκαν από όλες τις όψεις. Οι υψηλής ποιότητας έγχρωμες ψηφιακές φωτογραφίες που παράχθηκαν εμπλούτισαν το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου, συμβάλλοντας σημαντικά στην τεκμηρίωση των εκθεμάτων του, στην προβολή των συλλογών του και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει στο ευρύ κοινό και την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα.
Εξήντα σημαντικά εκθέματα του Μουσείου σαρώθηκαν με τη μέθοδο της ψηφιακής φωτογραμμετρίας. Τα τρισδιάστατα μοντέλα που παράχθηκαν βοηθούν στην κατανόηση της πολυπλοκότητας των επιφανειών και της γεωμετρίας των αρχαίων έργων, συμβάλουν στην πληρέστερη τεκμηρίωσή τους, προωθούν την ανάπτυξη της έρευνας γύρω από αυτά και αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία πολυμεσικών εφαρμογών.
Κύριος του έργου & Φορέας λειτουργίας: Μουσείο Ακρόπολης
Αναθέτουσα αρχή: Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) Α.Ε.
Ανάδοχος: ΟΤΕ Α.Ε.
Υπεργολάβοι: A.M.S. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΡΧΕΙΩΝ Ε.Π.Ε., TALENT A.E., Content Management In Culture P.C.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΟΥ
Επιτροπή Εποπτείας Προγραμματικής Συμφωνίας (ΕΕΠΣ)
Δημήτριος Παντερμαλής, Πρόεδρος Μουσείου Ακρόπολης, ως Πρόεδρος, με αναπληρώτρια την Κατερίνα Διαμαντίδου, Αρχαιολόγο Μουσείου Ακρόπολης
Σταματία Ελευθεράτου, Διευθύντρια Συλλογών και Εκθέσεων Μουσείου Ακρόπολης, ως μέλος, με αναπληρώτρια την Ειρήνη Καρρά, Αρχαιολόγο Μουσείου Ακρόπολης
Ευθύμιος Κουρμούκης, Διευθυντής Τομεακών Έργων και Δράσεων της ΚτΠ Α.Ε., ως μέλος, με αναπληρώτρια την Ελένη Δέδε, Στέλεχος της ΚτΠ Α.Ε.
Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής Έργου (ΕΠΠΕ)
Ελένη Δέδε (ΚτΠ Α.Ε.) ως πρόεδρος, με αναπληρωτή τον Γεώργιο Μήτσου (ΚτΠ Α.Ε.).
Ηλίας Οικονομόπουλος (ΚτΠ Α.Ε.) ως μέλος, με αναπληρωτή τον Ευάγγελο Αντίππα (ΚτΠ Α.Ε.)
Σταματία Ελευθεράτου (Μουσείο Ακρόπολης) ως μέλος, με αναπληρώτρια την Ιωάννα Μπουγάτσου (Μουσείο Ακρόπολης)
Κατερίνα Διαμαντίδου (Μουσείο Ακρόπολης) ως μέλος, με αναπληρώτρια την Αγγελική Κοκκίνου (Μουσείο Ακρόπολης)
Ειρήνη Καρρά (Μουσείο Ακρόπολης) ως μέλος, με αναπληρωτή τον Βασίλη Χρυσικόπουλο (Μουσείο Ακρόπολης)
Πηγή: Μουσείο Ακρόπολης