Επιλογή Σελίδας

Τον Ιανουάριο, συνεχίζεται διαδικτυακά η Λέσχη Ανάγνωσης, αφιερωμένη στους μικρούς βιβλιόφιλους, με συντονίστρια τη συγγραφέα Τασούλα Επτακοίλη.

Αφορμή για τη δεύτερη συνάντηση είναι το βιβλίο ο Αλυσοδεμένος Ελέφαντας, του Χόρχε Μπουκάι.

Κάθε μήνα, είκοσι μέλη 7 έως 10 ετών δίνουν ραντεβού για να ανακαλύψουν μαζί ένα νέο βιβλίο! Οι μικροί αναγνώστες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες του.

Το βιβλίο και ο συγγραφέας του

«Από τότε που ήμουν μικρός είχα μια απορία:
Πώς γίνεται ένα ζώο τόσο δυνατό
όσο ο ελέφαντας του τσίρκου
να κάθεται αλυσοδεμένος
σʼ ένα τόσο δα ξυλαράκι,
καρφωμένο στην άμμο;»

Ο συγγραφέας Χόρχε Μπουκάι, όταν ήταν παιδί, πήγαινε συχνά στο τσίρκο με τον πατέρα του. Κάθε φορά απορούσε βλέποντας τον ελέφαντα της παράστασης να μην συνειδητοποιεί την τεράστια δύναμή του. Έγραψε, λοιπόν, αυτή την ιστορία, για να μας θυμίζει ότι όλα μπορούμε να τα αλλάξουμε, φτάνει να το θελήσουμε!

Ο Χόρχε Μπουκάι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όπου σπούδασε Ιατρική και Ψυχολογία. Μέχρι να πάρει το πτυχίο του, έκανε διάφορα επαγγέλματα: ταξιτζής, πλανόδιος πωλητής, μέχρι και κλόοουν σε τσίρκο. Στη συνέχεια εργάστηκε σε νοσοκομεία και κλινικές. Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί και με τη συγγραφή, είδε περισσότερα από δώδεκα βιβλία του να μεταφράζονται σε τουλάχιστον είκοσι γλώσσες και να τοποθετούνται πρώτα στις λίστες των ευπώλητων κάθε χώρας. Σήμερα εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής στο Μπουένος Άιρες όπου ζει με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά τους. Κάνει μαθήματα και σεμινάρια και δίνει διαλέξεις στην Αμερική και την Ευρώπη. Εξακολουθεί να γράφει βιβλία, για μικρούς και για μεγάλους, και λατρεύει τα παραμύθια που άκουγε στην παιδική του ηλικία. Ξέρει απέξω περίπου 1.500!

Η Τασούλα Επτακοίλη γεννήθηκε το 1968 στη Σάμο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά από τη διδασκαλία προτίμησε τη δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο (Μελωδία FM 99,2 και τώρα στον ΑΘΗΝΑ 9.84), σε εφημερίδες και περιοδικά. Από το 2003 είναι συντάκτρια στην εφημερίδα «Η Καθημερινή». Έχει γράψει τα βιβλία: «Το άλλο μου ολόκληρο» (Εκδόσεις Πατάκη, 2016), μια προσωπική μαρτυρία για την απώλεια, την ποιητική συλλογή «Η γυναίκα στο ασανσέρ» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018), καθώς και τον «Γουργούρη» (Εκδόσεις Πατάκη, 2017), τον «Γκάρη» (Εκδόσεις Πατάκη, 2019) και την «Τσαγιέρα που ανθίζει» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019) – ιστορίες για παιδιά αλλά όχι μόνο. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα ακόμα βιβλίο, «Με βλέπεις;» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2020), το οποίο συνυπογράφει με την καθηγήτρια Ψυχολογίας Φωτεινή Τσαλίκογλου. Επίσης, επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή «Πλάνα με ουρά», με ιστορίες φιλοζωίας και ανθρωπιάς, στην ΕΡΤ2. Ζει στην Αθήνα. 

Προετοιμαστείτε για τη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης

1. Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω λέξεις για να φτιάξετε μια μικρή ιστορία. Κάθε μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης, τη μέρα της συνάντησής μας, θα μας διαβάσει τη δική του.
Ζωή
Συνήθεια
Δεμένος
Αλλάζω
Χαρά
Δύναμη
Ονειρεύομαι

2. Αναζητήστε σε βιβλία ή στο Διαδίκτυο στοιχεία για τους ελέφαντες. Κρατήστε σημειώσεις. Κάθε μέλος της ομάδας θα αναφέρει τι τον εντυπωσίασε περισσότερο.

3. Πού θα μπορούσε να είναι τώρα ο ελέφαντας της ιστορίας; Μην μας το πείτε. Ζωγραφίστε το!

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο
Κυριακή 24/01, 17.00

Μέσω Zoom

Για παιδιά 7 έως 10 ετών 
Έως 20 παιδιά 
Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν την Παρασκευή 08/01 στις 12.00.

Συντονίστρια: Τασούλα Επτακοίλη

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι/όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Το βιβλίο «Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Opera με την εικονογράφηση του Γκούστι.

Πηγή: ΚΠΙΣΝ