Επιλογή Σελίδας

Καινοτόμο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, εκτιμώντας πως σε βάθος χρόνου θα αλλάξει την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Ο υφυπουργός τόνισε πως η ελάχιστη βάση εισαγωγής, θα σταματήσει το φαινόμενο να έχουμε φοιτητές, οι οποίοι περνάνε στα πανεπιστήμια πρακτικώς δίνοντας λευκή κόλλα. Αλλη καινοτομία είναι ότι τα μηχανογραφικά δελτία θα κατατίθενται σε δύο διαφορετικές φάσεις.

Αναφορικά με την παρουσία αστυνομικής δυνάμεως στα ΑΕΙ, ανέφερε πως το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολύ συγκεκριμένα ΑΕΙ, καθώς τα ιδρύματα γίνονται στόχος διαφόρων ομάδων που προσπαθούν να αλιεύσουν οπαδούς. Η αρχή της ακαδημαϊκής ελευθερίας, τόνισε, έχει τρεις πυλώνες, που είναι: η ελευθερία της επιστήμης, η ελευθερία στην έρευνας και η ελευθερία της διδασκαλίας – ελευθερίες που πλήττονται από ορισμένες ομάδες.

«Κανείς δεν θέλει καμία αστυνομία στα ΑΕΙ. Σας το λέω εγώ κατηγορηματικά!» ανέφερε ο υφυπουργός. «Δεν είναι η δουλειά της αστυνομίας στα ΑΕΙ. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη αστυνομία στα ΑΕΙ, αλλά πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν χτίζουν καθηγητές! Δεν επιτίθενται σε καθηγητές!», είπε και υπογράμμισε πως υπάρχουν έξι με επτά καταγεγραμμένα βίαια επεισόδια κατά καθηγητών σε κεντρικά πανεπιστήμια, αλλά για αυτό είναι υπεύθυνος «ο φόβος που υπάρχει από πίσω και δεν γίνονται καταγγελίες».

«Εχουμε φτάσει σε μία κατάσταση, που έχει ξεφύγει στην πραγματικότητα από τα χέρια μας. Οι πρυτανικές αρχές γνώριζαν ότι μια ημέρα θα επικοινωνούσαν με την αστυνομία και θα έλεγαν το πρόβλημα – και τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου θα ήταν παρέα με όλους αυτούς τους τύπους οι οποίοι ασκούν εκφοβισμό» συνέχισε ο κ. Συρίγος.

Συρίγος: Η αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ δεν σημαίνει αυτονομία
Ο κ. Συρίγος κάλεσε τον εισηγητή της μειοψηφίας να μην προσπαθεί να ξυπνήσει μνήμες γυρίζοντας μισό σχεδόν αιώνα πίσω, μιλώντας περί δημοκρατίας Η αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ είπε, δεν σημαίνει αυτονομία. Ζητάτε είπε, να δώσουμε στους πρυτάνεις το δικαίωμα να αντιμετωπίζουν ποινικά αδικήματα, ωσάν να είναι αυτόνομες νησίδες μέσα στην Ελλάδα. Αναρωτήθηκε εάν το σώμα φύλαξης σε ορισμένα πανεπιστήμια που προτείνουν κόμματα της αντιπολίτευσης, θα είναι ένα ιδιωτικό σώμα, μια εταιρεία σεκιούριτι, αντί της αστυνομίας η οποία ελέγχεται από το Σύνταγμα, τους νόμους και τους κανονισμούς.

Σχετικά με τα μέσα ασφάλειας, ο υφυπουργός Παιδείας ανάφερε πως «το κάθε ΑΕΙ είναι εκείνο το οποίο θα αποφασίσει τι μέσα θα χρησιμοποιήσει και η όποια απόφαση θα υπόκειται στη σχετική νομοθεσία για τον σεβασμό δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». Διαβεβαίωσε δε, ότι υπάρχει σχεδιασμός για την ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων μέσα από ένα πολύ μεγάλο προγράμματος στήριξης.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, διαβεβαίωσε επίσης τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, πως έχει γίνει διαβούλευση με την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων – «αυτή άλλωστε συμπεριλαμβάνεται στα αρχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή». Υπήρξαν δε, και παρατηρήσεις, που όλες ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο.

Πηγή: iefimerida.gr