Επιλογή Σελίδας

Με ένα νέο σύστημα, αυτό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, θα διεξαχθούν φέτος οι Πανελλαδικές, με χιλιάδες υποψηφίους να ετοιμάζουν τα κομπιουτεράκια τους.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήταν ένα από τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση -Προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας -Αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος» που πέρασε από τη Βουλή. Την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το εύρος των συντελεστών με τους οποίους θα διαμορφώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Οπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας, «με αυτούς τους συντελεστές θα πολλαπλασιάζεται ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων, ώστε να προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής». Τι σημαίνει αυτό;
«Ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων αφορά στα 4 μαθήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου. Αυτό θα γίνεται υπολογίζοντας τον μέσο όρο κάθε μαθήματος και μετά το μέσο όρο των τεσσάρων μαθημάτων κάθε Πεδίου. Αυτός ο μέσος όρος θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή» απαντά ο κ. Στρατηγάκης -που διατηρεί τον δικό του ιστότοπο με εκπαιδευτικά θέματα (stadiodromia.gr).

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Παραδείγματα για τους νέους συντελεστές
Βάσει των ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας στα μαθήματα των Επιστημονικών Πεδίων το εύρος του συντελεστή είναι από 0,8 έως 1,2 , ενώ στα Ειδικά Μαθήματα είναι μεταξύ του 0,7 και του 1,1. «Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι παίρνουμε το 80% του μέσου όρου των επιδόσεων και αν κάποιος είναι κάτω από αυτό δεν έχει δικαίωμα να δηλώσει τη σχολή» προσθέτει ο έμπειρος αναλυτής.

Ο Στράτος Στρατηγάκης ετοίμασε δυο πίνακες που δείχνουν πώς θα διαμορφωνόταν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, βάσει των περυσινών επιδόσεων των υποψηφίων:

Πηγή: Στράτος Στρατηγάκης

Και για τα Ειδικά Μαθήματα:

Πηγή: Στράτος Στρατηγάκης

Πώς θα επηρεάσει τις Πανελλαδικές το νέο σύστημα
Σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, «αυτό που μένει τώρα είναι να ορίσει κάθε τμήμα τον συντελεστή που επιθυμεί μέσα στο εύρος που ορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας. Αυτό που αναμένουμε είναι τα τμήματα που έχουν χαμηλές βάσεις να υιοθετήσουν όλα τον συντελεστή 0,8, ώστε να χάσουν όσο το δυνατόν λιγότερους φοιτητές. Την ίδια επιλογή εκτιμάται ότι θα κάνουν και τα τμήματα που βρίσκονται στο μέσον της κλίμακας. Δεν έχουν κανένα λόγο να επιλέξουν τον υψηλό συντελεστή και θα κινηθούν προς το χαμηλό όριο, δηλαδή το 0,8».
Σε ό,τι αφορά τα περιζήτητα τμήματα, ο κ. Στρατηγάκης επισημαίνει ότι «δεν τα επηρεάζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, επομένως μπορούν να επιλέξουν τον υψηλότερο συντελεστή. Δεν έχει εν ολίγοις νόημα για ένα τμήμα Ιατρικής ο συντελεστής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής». Και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί;

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματα, δηλαδή το γινόμενο του μέσου όρου των επιδόσεων επί το συντελεστή που θα ορίσει κάθε τμήμα, θα συγκριθεί με το μέσο όρο των επιδόσεων του υποψηφίου, χωρίς να εφαρμόζονται οι συντελεστές βαρύτητας και αν ο υποψήφιος έχει μέσο όρο στα 4 μαθήματα του πεδίου του μεγαλύτερο ή ίσο από την ΕΒΕ του τμήματος μόνο τότε μπορεί να δηλώσει το τμήμα στο Μηχανογραφικό του» εξηγεί ο κ. Στρατηγάκης.

Στρατηγάκης: Μείωση συντελεστών λόγω των εκτάκτων συνθηκών
Κατά τον κ. Στρατηγάκη, «στα τμήματα που ανήκουν σε περισσότερα από ένα Πεδία παίρνουμε ως μέσο όρο των επιδόσεων το μικρότερο μέσο όρο. Για τα τμήματα Παιδαγωγικών, για παράδειγμα, που ανήκουν και στα 4 Πεδία θα πάρουμε ως μέσο όρο το 9,81, που θα μας δώσει ΕΒΕ 7,85, σύμφωνα πάντα με τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2020».

Σε ό,τι αφορά τα τμήματα όπου υπάρχει επιλογή ειδικών μαθημάτων, όπως για παράδειγμα η ξένη γλώσσα σε τμήματα Τουρισμού, «ως μέσος όρος των επιδόσεων λαμβάνεται ο χαμηλότερος μέσος όρος. Στο παραπάνω παράδειγμά μας με τα στοιχεία του 2020 έχουμε τις χαμηλότερες επιδόσεις στα Αγγλικά, συνεπώς ο μέσος όρος αυτών θα μετρήσει για τον υπολογισμό της ΕΒΕ του Τμήματος» τονίζει.

Καταλήγοντας, ο Στράτος Στρατηγάκης εξηγεί ότι για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής όλα θα κριθούν στις 30 Ιουνίου, όταν -εκτός απροόπτου- «θα γνωρίζουμε τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων, με την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από φέτος, ενδεχομένως, θα δημιουργήσει προβλήματα. Μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά που θα δώσουν φέτος Πανελλαδικές είναι σχεδόν δυο χρονιές με τηλεκπαίδευση. Από πέρυσι τον Μάρτιο, όταν ήταν στη Β’ Λυκείου, έως φέτος που έχουν κάνει μέχρι σήμερα μαθήματα μόλις 6 εβδομάδες. Θα μπορούσε να ληφθεί μέριμνα για το ζήτημα και να μειωθούν έστω οι συντελεστές. Δηλαδή να είναι στο 65% του μέσου όρου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, και όχι στο 80%». 

Πηγή: iefimerida.gr