Επιλογή Σελίδας

Τι είναι το Womentors; Ένα έργο με κύριο στόχο του την ενδυνάμωση των γυναικών. Γιατί συγκεκριμένα την ενδυνάμωση; Διότι η αλλαγή στις σχέσεις και στην ισότητα των φύλων δεν γίνεται έρθει, ακόμα και με ριζικές πολιτικές, παρά μόνο αν οι ίδιες οι γυναίκες αναγνωρίσουμε την αξία, τη δύναμη και τη δυναμική μας.  

Εμπνεύστρια του Womentors είναι η Βιβή Ανθοπούλου του Ιδρύματος Λαμπράκη. Το τελευταίο, μάλιστα, έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου, ενώ η Αποστολή Άνθρωπος είναι υπεύθυνη για τα θέματα υγείας. Όσο για την χρηματοδότηση, αυτή καλύπτεται από το πρόγραμμα Active Citizens Fund των EEA Grants, υπό τη διαχείριση του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του Solidarity Now.  

© Womentors

Γιατί είναι αναγκαίο το Womentors; 

Η απάντηση στο ερώτημα μπορεί να δοθεί πολύ απλά, μόνο με μία ματιά στα στατιστικά στοιχεία που περιβάλλουν τις γυναίκες στην Ελλάδα. Αρχικά να πούμε ότι το 51% του πληθυσμού της χώρας είναι γυναίκες. Οι Ελληνίδες, μάλιστα, ζουν κατά μέσο όρο 84,4 χρόνια. Αριθμός μεγαλύτερος κατά 5,1 χρόνια από τον μέσο όρο ζωής των αντρών, αλλά και κατά 1 χρόνο από τον μέσο όρο των γυναικών της υπόλοιπης Ευρώπης. 

Βάσει αυτών των στοιχείων, η λογική λέει ότι θα έπρεπε οι γυναίκες να έχουν πάνω κάτω το 50% της εκπροσώπησης σε όλα τα σημεία της κοινωνικής, πολιτικής και επαγγελματικής ζωής. Τα πράγματα, όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι. Στη Βουλή οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 22%. Στις μεγάλες εταιρείες τις συναντάμε μόλις στο 12% των διοικητικών συμβουλίων. Στον ευρωπαϊκό δείχτη ισότητας φύλων, η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η θέση, 18 θέσεις δηλαδή πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.  

Και δεν είναι μόνο αυτά. Οι Ελληνίδες είναι κατά 0,3% λιγότερο πιθανό να αποφοιτήσουν από κάποιο πανεπιστήμιο σε σχέση με τους άντρες. Δουλεύουν 7,1 λιγότερα χρόνια από τους άντρες. Είναι κατά 69,3% πιο πιθανό να ασχολούνται με το νοικοκυριό και τη μαγειρική σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, το 43% των γυναικών στην Ελλάδα έχει βιώσει κάποιο είδος σεξουαλικής παρενόχλησης. Όσο για τα περισσότερα χρόνια ζωής; Αυτά δεν είναι πάντα υγιή, μιας και οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν σωστή ενημέρωση αναφορικά με τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν, ενώ πολλές φορές αγνοούνται από γιατρούς όταν περιγράφουν κάποιο πρόβλημά τους. 

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται; 

Το Womentors απευθύνεται σε γυναίκες 18 έως 35 ετών. Σε γυναίκες που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην επαγγελματική, την κοινωνική και την ιδιωτική ζωή τους. Είναι εκείνες οι γυναίκες που μεγάλωσαν σε ένα κόσμο γεμάτο από στερεότυπα φύλου. Οι γυναίκες που τους αγόραζαν κυρίως παιχνίδια κούκλες, μωρά και κουζίνες και ποτέ αυτοκινητάκια ή action figures. Οι γυναίκες που έβλεπαν σχολικά βιβλία να ταυτίζουν το φύλο τους μόνο με τα επαγγέλματα της δασκάλας, της μαγείρισσας και της τέχνης και ποτέ με επαγγέλματα εξουσίας, επιστημονικά ή πιο “δυναμικά”.  

© Womentors

Γιατί αυτές τις γυναίκες; Διότι βρίσκονται σε σημεία της ζωής τους που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Το Womentors ελπίζει ότι θα μπορέσει να τους δείξει ότι το φύλο τους δεν αποτελεί με κανέναν τρόπο περιορισμό για το όποιο επάγγελμα και την όποια θέση ευθύνης και εξουσίας. Και αφότου τους το δείξει ελπίζει ότι θα είναι πλέον έτοιμες να δράσουν πάνω σε αυτό. 

Δεν είναι, όμως, μόνο το εργασιακό. Όντας στα πρώτα βήματα και της προσωπικής τους ζωής, θα μπορέσουν να δομήσουν σχέσεις απαλλαγμένες από στερεότυπα φύλων, που θέλουν αυτές να αναλαμβάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού και τον άντρα να είναι ο “κουβαλητής”. Και στην περίπτωση που θέλουν και γίνουν μητέρες, θα μπορέσουν να μεγαλώσουν κόρες και γιους, που ποτέ δεν θα διδαχθούν ότι το φύλο τους είναι σημάδι ισχύς ή αδυναμίας.  

Κάπως έτσι το Womentors έχει μία βασική ελπίδα-στόχο. Ότι μια μέρα προγράμματα σαν αυτό δεν θα χρειάζονται πια, όπως δεν θα χρειάζεται να υπάρχει και η Ημέρα της Γυναίκας, για να μάς θυμίζει τα δικαιώματα των γυναικών. 

Τα μέσα του Womentors 

Βασικά “όπλα” του; Τα σεμινάρια ενδυνάμωσης. Οι αφηγήσεις γυναικών -και κάποιων αντρών-, που μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για τις νέες γυναίκες. Η επικοινωνία με γυναίκες-μέντορες, με γνώσεις και εμπειρία σε διαφορετικούς τομείς, που τους επιτρέπουν να απαντούν στα πιθανά ερωτήματα των συμμετεχόντων. Φυσικά, όλα τα παραπάνω γίνονται κάπως διαφορετικά απ’ όπως είχαν αρχικά προγραμματιστεί. Η πανδημία άλλαξε τα πράγματα και δημιούργησε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν 100% ψηφιακά. 

Υπάρχουν, βέβαια, και συγκεκριμένοι αριθμητικοί στόχοι. Οι συνολικά 177 leaders, με τα σεμινάρια τους, υπολογιζόταν ότι θα άγγιζαν 9.000 γυναίκες. Βέβαια, τώρα είμαστε σε θέση να πούμε ότι μάλλον το νούμερο αυτό θα ξεπεραστεί. Κάποιες από τις γυναίκες, που έχουν αναλάβει την ενδυνάμωση, είναι η Ειρήνη Μπουντούκη, η Ήλια Φλάμπουρα Νιέτου και η Ελένη Σινοπούλου. Βασική δήλωση και των τριών; Με την ενδυνάμωση που χαρίζουν σε άλλες γυναίκες, καταλήγουν να ενδυναμώνονται και οι ίδιες, ακόμα κι αν πίστευαν ότι είναι αρκετά δυναμικές ώστε να μην το χρειάζονται.  

Παράλληλα, υπάρχει ο στόχος 35.000 γυναίκες να δουν προβολές με τις αφηγήσεις άλλων ανθρώπων, που θα τους δώσουν έμπνευση για τη δική τους ζωή. Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι και η μαέστρος Ζωή Ζενιώδη. Εκείνη περιγράφει πώς η ίδια είχε πείσει τον εαυτό της ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει μαέστρος λόγω του φύλου του, πώς κάποιος της άλλαξε γνώμη και πώς τα κατάφερε, πετυχαίνοντας μάλιστα αρκετές πρωτιές. 

© Womentors

Κι επειδή οι επόμενες γενιές αποτελούν απαραίτητο “συστατικό” για να έρθει η αλλαγή, το Womentors προσπαθεί να φτάσει και σε αυτές. Πώς; Μέσω των σχολείων και της παρουσίασης θεμάτων ισότητας των φύλων σε κορίτσια και αγόρια. Ο βασικός στόχος είναι να φτάσουν τους 8.000 μαθητές. Βάσει, όμως, του γεγονός ότι το εκπαιδευτικό υλικό θα παραμείνει ανοιχτό, σε βάθος χρόνου είναι πιθανό ο αριθμός αυτός να ξεπεραστεί κατά πολύ.  

Οι γυναίκες που συμμετέχουν στο Womentors 

Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβουμε την αξία του προγράμματος είναι να ακούσουμε το πώς μιλάνε γι’ αυτό οι γυναίκες, που το παρακολουθούν τους τελευταίους μήνες. Και μπορούμε να το κάνουμε, μέσα από τις μαρτυρίες τεσσάρων γυναικών, που το Womentors μοιράστηκε μαζί μας.  

Δ. ΠΑΤΡΑ, ΖΑΚΥΝΘΟΣ 

“Μέσα από τα σεμινάρια του Womentors έχω την ευκαιρία να αλληλοεπιδρώ με πολλές γυναίκες, να μοιραζόμαστε τα δυνατά μας σημεία, τις αδυναμίες, τις προσδοκίες και τις επιθυμίες μας. Η εξέλιξη μας, η συνεχής μάθηση, η ανάπτυξη μέσα από εμπειρίες είναι αυτή που θα φέρει τελικά την ισορροπία, τη χαρά και την ικανοποίηση μέσα στη ζωή μας. Συνειδητοποίησα ότι η αλλαγή δεν είναι θέμα ικανότητας αλλά προσωπικής απόφασης!” 

Μ. ΔΡΥΜΑΛΙΤΟΥ, ΑΘΗΝΑ 

“Το Womentors με κάνει να νιώθω ορατή και μέλος μιας μεγάλης κοινότητας γυναικών με κοινές αξίες, όνειρα και φιλοδοξίες”. 

Μ. ΧΑΛΑ, ΑΝΔΡΟΣ 

“Το Womentors με ενδυναμώνει, με ενθαρρύνει, με κάνει να πιστεύω στον εαυτό μου και στις απεριόριστες δυνατότητες μου!” 

Ε. ΣΑΜΑΡΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

“Το Womentors με βοήθησε να πιστέψω και να μάθω περισσότερα για τον εαυτό μου”. 

© Womentors

Αν θες κι εσύ να συμμετάσχεις στο Womentors, μπορείς να κάνεις αίτηση εδώ, από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, για τα δωρεάν σεμινάρια ενδυνάμωσης της περιόδου από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Ιούνιο του 2022.  

Πηγή: Oneofus.gr