Επιλογή Σελίδας

Τους συντελεστές για την ελάχιστη βάση εισαγωγής όρισαν τα Πανεπιστήμια, ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων του 2021 – Πώς διαμορφώνονται στα κεντρικά και περιφερειακά ΑΕΙ.

Τους συντελεστές από τους οποίους θα προκύψει η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) των υποψηφίων σε κάθε ένα από τα περίπου 459 τμήματα των ΑΕΙ, όρισαν τα Πανεπιστήμια, ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων του 2021.

Όπως αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα Καθημερινή, που παρουσιάζει αναλυτικά τους συντελεστές, πλέον υποψήφιοι με βαθμολογίες 3, 4, 5 δεν θα εισάγονται, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, στην ανώτατη εκπαίδευση. Το σύστημα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, έχει ως πρώτο στόχο την άνοδο του ακαδημαϊκού επιπέδου των φοιτητών, “κόβοντας” περιπτώσεις εισακτέων με βαθμολογίες όχι απλά μονοψήφιες, αλλά εξαιρετικά χαμηλές.

Ποιους συντελεστές όρισαν τα κεντρικά και περιφερειακά ΑΕΙ

Σημειώνεται ότι το υπουργείο όρισε ότι το εύρος των συντελεστών είναι από 0,8 έως 1,2. Από τις αποφάσεις των ΑΕΙ προκύπτει ότι:

  • Τα περισσότερα τμήματα των κεντρικών ΑΕΙ επέλεξαν συντελεστές πάνω από 1.
  • Αντίθετα, τα τμήματα των περιφερειακών ΑΕΙ έχουν προτιμήσει να κινηθούν πέριξ του 0,8. Δηλαδή, να οδηγήσουν τη βάση εισαγωγής τους κάτω από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων τους.

Στα τμήματα των περιφερειακών πανεπιστημίων με τις χαμηλές βάσεις εισαγωγής αναμένεται να υπάρξουν και οι περισσότερες κενές θέσεις λόγω της ΕΒΕ.

Πανελλαδικές Εξετάσεις

Για παράδειγμα, δεν έχει σημασία ο συντελεστής που θα ορίσουν οι ιατρικές σχολές, καθώς με βάση τις επιδόσεις των περυσινών υποψηφίων η ΕΒΕ στο 3ο πεδίο θα κινηθεί στις 13,87 μονάδες και η Ιατρική Αλεξανδρούπολης είχε βάση 17.400 (δηλαδή μέση επίδοση 17,4 μονάδες).

Αντίστροφα, έχει σημασία ο συντελεστής που θα επιλέξουν τμήματα χαμηλής ζήτησης. Ενδεικτικά, το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Κοζάνη είχε πέρυσι βάση 4.975 μονάδες (4,975 η επίδοση) και με τα φετινά δεδομένα η ΕΒΕ του 4ου πεδίου θα κινηθεί τουλάχιστον στις 7,85 μονάδες.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2020

Θα μείνουν κενές περίπου 17.000 θέσεις στα ΑΕΙ

Υπολογίζεται ότι θα μείνουν κενές περίπου 17.000 θέσεις στο 30% των τμημάτων ΑΕΙ, δηλαδή σε περίπου 150 τμήματα.

Αναλυτικότερα, όπως παρουσιάζει η Καθημερινή:

συντελεστές - ΕΒΕ

Πώς προκύπτει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Η ΕΒΕ θα προκύπτει κάθε χρόνο από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου –συνολικά 4– πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή τον οποίο θα αποφασίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ, που είναι ενταγμένο στο πεδίο.

Ενδεικτικά, πέρυσι ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων:

  • στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές σπουδές) ήταν 11,1
  • στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικές – τεχνολογικές επιστήμες) 11,44
  • στο 3ο επιστημονικό πεδίο (υγείας) 11,56
  • στο 4ο επιστημονικό πεδίο (οικονομίας – πληροφορικής) 9,81

Πηγή: thetoc.gr