Επιλογή Σελίδας

Ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας μικρού μήκους / εικαστικό πρόγραμμα για παιδιά

Τον Απρίλιο συνεχίζεται η σειρά Δες, άκου, σκέψου & φαντάσου από το Vlefaro live cinema. Πρόκειται για μία σειρά «ντοκιμαντέρ» μικρού μήκους στην οποία πραγματικότητα και μυθοπλασία συναντώνται για να περιγράψουν με δημιουργικό τρόπο, λέξεις και έννοιες που συναντάμε στην καθημερινότητά μας. 

Σκοπός των βίντεο, πέρα από την έμπνευση, την ψυχαγωγία και τη μάθηση, είναι η εξοικείωση με τη διαδικασία της καλλιτεχνικής σκέψης, τους συνειρμούς, τα όνειρα και κατ’ επέκταση την ίδια την τέχνη και την ποίηση. Ζωγραφική, φωτογραφίες, κινούμενες εικόνες και πρωτότυπες μελωδίες επιστρατεύονται για να ξεδιπλωθεί μπροστά στα μάτια των θεατών μια ιδιότυπη κινούμενη εγκυκλοπαίδεια, που χρησιμοποιεί την πληροφορία σαν αφορμή για τη δημιουργία μιας νέας επινόησης. Σε κάθε βίντεο παρουσιάζεται, η περιγραφή του θέματος, ένα κομμάτι έρευνας, πραγματικά και φανταστικά στοιχεία, διάσημα εικαστικά έργα και συνειρμοί που σχετίζονται με την κεντρική ιδέα του επεισοδίου. Έπειτα, τα παιδιά καλούνται να επιλέξουν ελευθέρα να επιλέξουν το μέσο που θα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν  ένα δικό τους πρωτότυπο έργο, χωρίς να τους έχει παρουσιαστεί το πώς.

Τον Απρίλιο αναζητάμε και ξετρυπώνουμε ιστορίες που κρύβονται καλά μέσα στην Ιστορία. 

Τις ενώνουμε με τις δικές μας φανταστικές αφηγήσεις και συνειρμούς, παρουσιάζοντας ακόμα μια ενότητα ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας, γεμάτα ιδέες και πρωτότυπες εικόνες που σκοπεύουν να οδηγήσουν το κοινό στη δημιουργία μοναδικών εικαστικών έργων. 

Η ιστορία του ανθρώπου, των πολιτισμών, της τέχνης και της επιστήμης είναι γεμάτη απαντήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που αναπαράγονται στην καθημερινότητα και μας δημιουργούν νέα ερωτήματα. Πώς προέκυψε η πρώτη περούκα; Γιατί το μεταφορικό μέσο των μαγισσών είναι η σκούπα και όχι η ομπρέλα;

Τί συμβαίνει με τα όνειρα; Πόσο διαφορετικά σχήματα είχε η Γη πριν καταλήξουν οι επιστήμονες στη σφαιρική της αλήθεια;

Πού σταματάει ο μύθος και πού ξεκινάει η πραγματικότητα;

Ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί τον κόσμο με νέα μάτια.
 

Συντελεστές:
Ιδέα, εικαστικά: Αγγελική Μπόζου
Μουσική, μοντάζ, animation, αφήγηση: Θάνος Κοσμίδης
Κείμενα: Αγγελική Μπόζου, Νέλλη Πουλοπούλου

Σάββατο 03, 10, 17, 24/04 | 11.00
Για παιδιά από 5 ετών

Τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα σε αυτή τη σελίδα, καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube.

Ανακαλύψτε ολόκληρη τη σειρά επεισοδίων

Επεισόδιο 5 | Οι πρώτες περούκες και άλλες τριχωτές ιστορίες

Τα παλιά τα χρόνια οι τριχωτοί θεωρούνταν και δυνατοί. Έτσι, αυτοί που δεν ήταν προικισμένοι με πολύ μαλλί γίνονταν περουκοφόροι φανατικοί. 
Η Μαρία Αντουανέτα, ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Άντυ Γουόρχολ, και άλλοι πολλοί, δεν πήγαιναν πουθενά χωρίς την περούκα τους. 

Δείτε το επεισόδιο

Επεισόδιο 6 | Οι σκούπες των μαγισσών και άλλα ιπτάμενα αντικείμενα

Η σκούπα είναι υπεύθυνη της καθαριότητας. Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να σκουπίζεις το πάτωμα και από βρώμικο να το νιώθεις λείο. Οι μάγισσες λοιπόν ήταν σίγουρα πολύ καλές στο σκούπισμα και στο ξεσκόνισμα… τόσο καλές που οι σκούπες τους έγιναν μαγικές! Η πραγματική μαγεία όμως άρχισε όταν κατάφεραν να κάνουν όλα τους τα όνειρα πραγματικότητα. 

Δείτε το επεισόδιο (διαθέσιμο στις 10/04, 11.00)

Πηγή: ΚΠΙΣΝ