Τον Απρίλιο, συνεχίζεται διαδικτυακά η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ με συντονιστή τον συγγραφέα Γιάννη Παλαβό.
Τη Δευτέρα 26 Απριλίου, στη δεύτερη συνάντηση με συντονιστή τον Γιάννη Παλαβό, οι βιβλιόφιλοι δίνουν εκ νέου ραντεβού για να συζητήσουν το βιβλίο που διάβασαν κατά την διάρκεια του μήνα που πέρασε. Η παρέα των αναγνωστών θα έχει και πάλι την ευκαιρία να μοιραστεί εμπειρίες, συναισθήματα και ιδέες, αλλά και να αναπτύξει φιλίες και να ανταλλάξει απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.
Βιβλίο για τον μήνα Απρίλιο: Τόμας Μαν, Tόνιο Κρέγκερ
Ο Τόμας Μαν (1875 – 1955) έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον εμβληματικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα. Το 1929 τιμήθηκε με Νόμπελ λογοτεχνίας, είκοσι χρόνια αργότερα με το Βραβείο Γκαίτε, ενώ πολλές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ κ.ά.) αναγνώρισαν την προσφορά του στον κόσμο των Γραμμάτων, απονέμοντάς του σημαντικές διακρίσεις και τιμητικούς τίτλους. Ο πολυγραφότατος λογοτέχνης, ο οποίος έχει επηρεαστεί έντονα από τον Σοπενχάουερ, τον Φρόυντ, τον Γκαίτε, τον Σίλλερ και τον Νίτσε, διαμόρφωσε ένα εντελώς προσωπικό ύφος που συνδυάζει τον διεισδυτικό ρεαλισμό με τη δύναμη του συμβολισμού. Μερικά από τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του είναι: Oι Μπούντενμπροκ, Το μαγικό βουνό, Δόκτωρ Φάουστους, Θάνατος στη Βενετία.
Στο πολύπλευρο έργο του –νουβέλες, διηγήματα, μυθιστορήματα, δοκίμια κ.ά.– αποτυπώνεται η αγωνιώδης προσπάθεια του μοντέρνου δυτικού ανθρώπου που αποζητά την ισορροπία ανάμεσα στον υλικό και τον πνευματικό κόσμο, στην τρυφερότητα και τη βία, στη βαναυσότητα και την ειρήνη. Τα κείμενά του διαπνέονται από βαθύ ουμανισμό και εκφράζουν συχνά τους προβληματισμούς του γύρω από την κοινωνία και την πολιτική. Μάλιστα, τη δεκαετία του 1930, οι φιλελεύθερες πολιτικές του πεποιθήσεις τον έφεραν σε σύγκρουση με το ναζιστικό καθεστώς, με αποτέλεσμα την πολύχρονη αυτοεξορία του αρχικά στην Ελβετία και αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η νουβέλα Tόνιο Κρέγκερ (1903) γράφτηκε όταν ο Τόμας Μαν ήταν μόλις 25 ετών και περιέχει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία. Για τον ίδιο, μάλιστα, ήταν το πιο αγαπημένο του αφήγημα, όπως είχε εκμυστηρευτεί σε συνέντευξή του. Στις σελίδες του βιβλίου, το οποίο αγαπήθηκε από πολλές γενιές αναγνωστών, ανιχνεύονται στοιχεία από μεταγενέστερα αριστουργήματα του Μαν που πραγματεύονται, όπως και ο Τόνιο, το θέμα του διαρκούς αγώνα του καλλιτέχνη να ισορροπήσει ανάμεσα στο πραγματικό και το ιδεατό.
Το βιβλίο παρακολουθεί την προσπάθεια του πρωταγωνιστή, από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι την ενηλικίωσή του, να συμφιλιώσει μέσα του την αστική του καταγωγή με την καλλιτεχνική του φύση, τη λογική με το συναίσθημα, το χθες με το σήμερα. Θα συγκρουστεί με τον πατέρα του, θα αμφισβητήσει το σχολικό περιβάλλον, θα εναντιωθεί στην αυθεντία της διδασκαλικής γνώσης, θα αναζητήσει πρότυπα και φιλίες στο πρόσωπο δημοφιλών συμμαθητών, θα γνωρίσει τον ρομαντικό έρωτα. Ο Τόνιο, καθώς ωριμάζει, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «για να είσαι καλλιτέχνης, πρέπει να πεθαίνεις στην καθημερινή ζωή». Θα βρει, λοιπόν, τη δύναμη να κάνει την ατομική του υπέρβαση; Θα καταφέρει να κόψει τα δεσμά με το παρελθόν του, για να μπορέσει να αφεθεί τελικά στη φυσική του κλίση, που δεν είναι άλλη από τη συγγραφή;
Ο Γιάννης Παλαβός γεννήθηκε το 1980 στο Βελβεντό Κοζάνης. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο ΑΠΘ και Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο. Έγραψε τις συλλογές διηγημάτων Αληθινή αγάπη και άλλες ιστορίες (Intro Books 2007), Aστείο (Νεφέλη 2012), που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το Βραβείο Διηγήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, και Το παιδί (Νεφέλη 2019). Σε συνεργασία με τον Τάσο Ζαφειριάδη, έγραψε το σενάριο των κόμικς Το πτώμα (Jemma Press 2011) και Γρα-Γρου (Ίκαρος 2017), που εικονογράφησε ο Θανάσης Πέτρου· το Γρα-Γρου τιμήθηκε με τα βραβεία Καλύτερου Κόμικς και Σεναρίου στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Επίσης, επιμελήθηκε την επανέκδοση των αφηγημάτων του Αθανάσιου Θ. Γκράβαλη με τίτλο Σπασμένες Κολώνες (1930) στο πλαίσιο της σειράς «Η πεζογραφική μας παράδοση» των εκδόσεων Νεφέλη (2019) και μετέφρασε έργα των Τομπάιας Γουλφ, Άλντεν Νόουλαν, Μπρις Ντ΄ Τζ. Πάνκεϊκ, Ουάλλας Στέγκνερ, Φλάννερυ Ο’Κόννορ, Ουίλλιαμ Φώκνερ κ.ά.
Δευτέρα 26/04, 18.30-20.30
Ζοοm
Για ενήλικες
Έως 50 συμμετοχές
Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή
Οι προεγγραφές ανοίγουν την Πέμπτη 01/04 στις 12.00
Συντονιστής: Γιάννης Παλαβός, συγγραφέας
Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.
Η Λέσχη Ανάγνωσης θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω Zoom.
Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.
Πηγή: ΚΠΙΣΝ