Επιλογή Σελίδας

ον Μάιο συνεχίζεται διαδικτυακά η Λέσχη Ανάγνωσης για τους μικρούς βιβλιόφιλους, με συντονίστρια τη συγγραφέα Τασούλα Επτακοίλη. 

Αφορμή για αυτή τη συνάντηση είναι το βιβλίο Αν ερχόσουν στη Γη της Σόφι Μπλάκολ.

Κάθε μήνα, τριάντα μέλη 7 έως 10 ετών δίνουν ραντεβού για να ανακαλύψουν μαζί ένα νέο βιβλίο! Οι μικροί αναγνώστες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες του.

Το βιβλίο και η συγγραφέας του

«Αν ερχόσουν στη Γη, θα ήθελα να ξέρεις ότι…
Μένουμε σε διαφορετικά μέρη.
Κατοικούμε σε διαφορετικά σπίτια.
Ζούμε σε διαφορετικές οικογένειες.
Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός.
Θα μας βρεις κοντά σε έναν μεγάλο ήλιο και σε ένα μικρό φεγγάρι.
Και όλοι μαζί μοιραζόμαστε αυτό τον γαλαζοπράσινο πλανήτη.
Είναι ο μόνος που έχουμε, οπότε θα πρέπει να τον φροντίζουμε.
Και ο ένας τον άλλον…»
Το γράμμα ενός παιδιού σε έναν εξωγήινο για τον πλανήτη και τον άνθρωπο. Ένα βιβλίο γνώσεων που αναδεικνύει την ομορφιά της ποικιλομορφίας και της διαφορετικότητας στον πλανήτη μας.

Η συγγραφέας / εικονογράφος

Η Σόφι Μπλάκολ είναι συγγραφέας και εικονογράφος. Κατάγεται από την Αυστραλία και ζει στη Νέα Υόρκη. Έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Caldecott Medal. Το «Αν ερχόσουν στη Γη» επελέγη ως το καλύτερο εικονογραφημένο βιβλίο για το 2020 από το Publishers Weekly και ως ένα από τα δέκα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2020 από το αμερικανικό περιοδικό Time.

Η συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης:
Η Τασούλα Επτακοίλη γεννήθηκε το 1968 στη Σάμο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά από τη διδασκαλία προτίμησε τη δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο (Μελωδία FM 99,2 και τώρα στον ΑΘΗΝΑ 9.84), σε εφημερίδες και περιοδικά. Από το 2003 είναι συντάκτρια στην εφημερίδα «Η Καθημερινή». Έχει γράψει τα βιβλία: «Το άλλο μου ολόκληρο» (Εκδόσεις Πατάκη, 2016), μια προσωπική μαρτυρία για την απώλεια, την ποιητική συλλογή «Η γυναίκα στο ασανσέρ» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018), καθώς και τον «Γουργούρη» (Εκδόσεις Πατάκη, 2017), τον «Γκάρη» (Εκδόσεις Πατάκη, 2019) και την «Τσαγιέρα που ανθίζει» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019) – ιστορίες για παιδιά αλλά όχι μόνο. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα ακόμα βιβλίο, «Με βλέπεις;» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2020), το οποίο συνυπογράφει με την καθηγήτρια Ψυχολογίας Φωτεινή Τσαλίκογλου. Επίσης, επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή «Πλάνα με ουρά», με ιστορίες φιλοζωίας και ανθρωπιάς, στην ΕΡΤ2. Ζει στην Αθήνα. 

Προετοιμαστείτε για τη Λέσχη Ανάγνωσης:

1. Ποια από τις εικόνες του βιβλίου σας εντυπωσίασε (ή συγκίνησε) περισσότερο και γιατί;

2. Γράψτε κι εσείς, όπως ο Κουίν, ένα μικρό γράμμα (όχι περισσότερες από 10 προτάσεις) περιγράφοντας τον εαυτό σας και την πόλη σας.

3. «Οι μεγάλοι κάνουν διάφορα πράγματα ώστε να λειτουργεί ο κόσμος», γράφει ο Κουίν. Εσείς τι θέλετε να κάνετε, όταν μεγαλώσετε, ώστε να συνεχίσει ο κόσμος να λειτουργεί;

4. Φτιάξτε μια ζωγραφιά με κάτι πολύ όμορφο από όσα υπάρχουν στον πλανήτη μας. Μάλλον δεν θα μπορέσετε να την στείλετε σε έναν… εξωγήινο, αλλά θα την δείξετε στα υπόλοιπα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης και στην Τασούλα.

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο
Κυριακή 23/05, 17.00

Μέσω Zoom

Για παιδιά 7 έως 10 ετών 
Έως 30 παιδιά 
Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν την Τετάρτη 05/05 στις 12.00

Συντονίστρια: Τασούλα Επτακοίλη

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι/όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Το βιβλίο «Αν ερχόσουν στη Γη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Πηγή: ΚΠΙΣΝ