Επιλογή Σελίδας

Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή συμμετείχε στην 1η Διαδικτυακή Ημερίδα Οδικής Ασφάλειας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ #Love30, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων και της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Ελλάδας.

Η κ. Μακρή τόνισε στον χαιρετισμό της «17 έως 23 Μάη 2021, η 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, με πρωτεύοντα στόχο τη μείωση της ταχύτητας μέσα στις πόλεις, καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ενεργήσουν για δρόμους χαμηλής ταχύτητας σε όλο τον κόσμο.

Με σύνθημα: Δρόμοι Ζωής, το θέμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας είναι το όριο ταχύτητος 30km/h στους αστικούς δρόμους, εκεί όπου οι άνθρωποι περπατούν, ζουν και παίζουν. Υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι το όριο των 30 km/h στους δρόμους σώζει ζωές, ιδιαίτερα των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, πεζών, ποδηλατών, παιδιών και νέων. Επιπλέον, παράγει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και διευκολύνει την επίτευξη πολλών από τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης.

Είναι πολύ τιμητική η συμμετοχή μου, με την ιδιότητά μου της  Υφυπουργού Παιδείας, στην πρόσφατα θεσμοθετημένη, Κυβερνητική Επιτροπή για την προαγωγή της Οδικής Ασφάλειας, η οποία στόχο έχει τη διαμόρφωση, έγκριση και εποπτεία της εθνικής στρατηγικής για την οδική ασφάλεια  και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους, τη διαμόρφωση προτάσεων για την αξιολόγηση και αναθεώρηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, καθώς και των κανονιστικών πράξεων και άλλων κειμένων για την οδική ασφάλεια.

Στην διαδρομή αυτή θα έχω συνοδοιπόρους τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για θέματα μεταφορών, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την αντεγκληματική πολιτική, τον Αναπληρωτή υπουργό Υγείας, τον Αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα απλούστευσης διαδικασιών.

Ελπίζω να συνεισφέρω στον μεγάλο σκοπό της οδικής ασφάλειας και από αυτή τη θέση, όπως άλλωστε και με την ιδιότητα και τη δράση μου ως Υφυπουργός Παιδείας.

Η εξοικείωση  των μαθητών με την έννοια και την αξία της  κυκλοφοριακής αγωγής, μέσα από την εκπαίδευση, είναι ζωτικής σημασίας για το ασφαλές μέλλον των παιδιών μας.

Tο Yπουργείο  Παιδείας & Θρησκευμάτων πρέπει να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην προώθηση της κυκλοφοριακής παιδείας και της ασφαλούς συμπεριφοράς στο δρόμο.

Εισάγουμε στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, μέσα από τα καινοτόμα εργαστήρια δεξιοτήτων, τη θεματική ενότητα «Ζω καλύτερα Ευ Ζην – Μαθήματα ζωής και αγωγής της υγείας» με την θεματική της Οδικής Ασφάλειας.

Με εκπαιδευτικό υλικό παιδαγωγικά κατάλληλο και προσαρμοσμένο ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και των μαθητριών, φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με μια σειρά ζητημάτων που συνδέονται με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια, με στόχο τη σωστή γνώση των κανόνων κυκλοφορίας για πεζούς και οδηγούς.

Ενεργοποιούμε τους μαθητές στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησής τους και καλλιεργούμε μια νέα κουλτούρα οδικής ασφάλειας σε όλους τους πολίτες.

Σας ευχαριστώ πολύ, ευλάβεια στα όρια ταχύτητας, προσοχή στο δρόμο, σεβασμό στην ζωή».

Πηγή: ΥΠΑΙΘ