Επιλογή Σελίδας

Είναι η κλιματική αλλαγή μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε; Το British Council συνεργάστηκε με ανήσυχους νέους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή ως ένα από τα κρισιμότερα θέματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης αυτή τη στιγμή και θέλουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τη διάσκεψη COP26 για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα λάβει χώρα στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο του 2021. Το British Council συνεργάζεται με εταίρους στη Βρετανία και όλο τον κόσμο για να διασφαλίσει την επιτυχία και την κληρονομιά του COP26 δημιουργώντας ευκαιρίες συνεργασίας, διαλόγου και δράσης για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα από το πρόγραμμα, το British Council έφερε κοντά φοιτητές και αποφοίτους θετικών και τεχνολογικών σχολών προκειμένου να:

  • Βελτιώσουν τη κατανόησή τους για τη κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον
  • Αποκτήσουν εργαλεία κοινωνική δράσης
  • Κατανοήσουν τη σημασία που η επικοινωνία του μηνύματος μπορεί να έχει στην αντιμετώπιση του ζητήματος

«Οι ιδέες, η δημιουργικότητα και η ενέργεια των νέων ανθρώπων που συνεργάστηκαν σε αυτό το πρόγραμμα ήταν φανταστικές» δήλωσε ο Βαγγέλης Κραββαρίτης, υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο British Council. «Η επένδυση στην εκπαίδευση της επόμενης γενιάς είναι σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας, ειδικά όταν αφορά τους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της βιωσιμότητας και του περιβάλλοντος. Οι νέοι και οι νέες πρέπει να έχουν τόσο τις γνώσεις όσο και την αυτοπεποίθηση να τοποθετηθούν σε αυτά τα ζητήματα».

Οι συμμετέχοντες δούλεψαν σε ομάδες και δημιούργησαν μια σειρά από μηνύματα και social media campaigns σχετικά με τη κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον με στόχο να τα παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό και στα μέσα ενημέρωσης ώστε να προβληματίσουν και να εμπνεύσουν την αλλαγή. Το πρόγραμμα περιελάμβανε εργαστήρια σε ελληνικά και αγγλικά από ειδικούς εκπαιδευτές με θεματικές για το περιβάλλον και την επικοινωνία της επιστήμης. Ακολούθησε προσωπικό mentoring με κάθε ομάδα ώστε να αναπτύξουν καλύτερα τις ιδέες τους και συνεργασία με γραφίστα ώστε οι ιδέες αυτές να αντικατοπτριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να γίνουν πηγή έμπνευσης για το κοινό μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Μέσα από έξυπνα challenges, τεστ και ιδέες οι ομάδες προτείνουν απλά και αποτελεσματικά βήματα και αλλαγές που μπορούμε όλοι να κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Οι Ερμής Ζαχαρόπουλος, Καλλιόπη-Γεωργία Χανιωτάκη και Ανδριάνα Θεοχάρη, καλούν τους πολίτες να κάνουν “ Level Up”. “Από πού να αρχίσω;” Αυτό είναι ένα ερώτημα που δυσκολεύει πολλούς ήδη ευαισθητοποιημένους νέους όσον αφορά την ατομική δράση για την κλιματική αλλαγή. Σε αυτό το ερώτημα αποφάσισε η ομάδα να επικεντρωθεί προσφέροντας συμβουλές σε μορφή πρόκλησης. Η ομάδα αναδεικνύει 13 εύκολους τρόπους που κάποιος θα μπορούσε να ακολουθήσει για να μειώσει το ατομικό του περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Με αυτήν την ιδέα στοχεύει στο να αναδείξει ότι η αλλαγή μπορεί να έρθει μέσα από μικρές, απλές και συχνά καθημερινές συνήθειες που μπορούν εύκολα να υιοθετηθούν είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο. Το κύριο μήνυμα της καμπάνιας,”Άλλαξε μια συνήθεια σήμερα, γίνε κομμάτι της αλλαγής” , βασίζεται στο ότι είναι πιο εύκολο από ότι νομίζουμε να συνεισφέρουμε στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που ο τρόπος ζωής μας έχει επιφέρει σε σημαντικό βαθμό.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις αυτές δίνουν μια ώθηση να γίνει κάποιος μέρος της αλλαγής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξισώνεται με αυτό τον τρόπο η ατομική ευθύνη  με την ευθύνη των κρατών και της παγκόσμιας βιομηχανίας στην κλιματική αλλαγή.

neoi-foitites-kata-tis-klimatikis-allagis0

Η ιδέα του Γιώργου Μαμιδάκη, του Οδυσσέα Λομβαρδέα και του Μιχάλη Χριστοδουλάκη έχει ως στόχο ο μέσος πολίτης χωρίς καμία ακαδημαϊκή ή επαγγελματική εξειδίκευση στα θέματα του περιβάλλοντος, να καταλάβει ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής τον αφορά και μπορεί και αυτός να συμμετάσχει στην λύση του προβλήματος αλλάζοντας κάποιες συνήθειες της καθημερινότητάς του. Η επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής απαιτεί μια σειρά ενεργειών. Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσoυμε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι υπαρκτά και όχι απλώς γραμμένα σε επιστημονικά συγγράμματα. Γι’ αυτό κάθε πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντικές και επηρεάζουν -άμεσα- την καθημερινή ζωή και την υγεία όλων. Εκτός από την ενημέρωση των πολιτών για τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, είναι σημαντικό να υπάρχει και ενημέρωση για το πώς αυτοί μπορούν μέσω απλών αλλαγών στην καθημερινότητά τους, να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς κάποιο κόστος. Τέτοιες καθημερινές αλλαγές είναι η ρύθμιση του θερμοστάτη του διαμερίσματος, μια ρύθμιση που εξοικονομεί σημαντικά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας και βοηθάει στην μείωση των εκπομπών. Σημαντική, επίσης, δράση για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η ανακύκλωση των απορριμμάτων προκειμένου να χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή τους από την αρχή, καθώς επίσης και αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες. Οι αλλαγές αυτές αποτελούν έναν μικρό κόκκο άμμου στην λύση του προβλήματος και είναι μηδενικού κόστους. Ευλόγως θα αναρωτηθεί κάποιος: αρκεί ένας κόκκος άμμου; Ένας μόνος του δεν αρκεί. Όμως δισεκατομμύρια μικροί κόκκοι, οικοδομούν ένα ευμέγεθες αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και στόχος της ιδέας είναι να παρακινήσει την ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού που στην επόμενη δεκαετία -την πιο κρίσιμη για την έκβαση του προβλήματος κλιματικής αλλαγής- θα είναι στην πιο παραγωγική της ηλικία και θα μπορεί να συμβάλλει πολλαπλώς.

Με αφορμή την υπερ-εκπομπή ενώσεων άνθρακα από τις καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες, η Ναταλία Απλητζιώτη, ο Ανδρέας Ντούκλιας και ο Τάσος Νικολόπουλος σχεδίασαν μια διαδραστική μέθοδο μείωσης του αποτυπώματός του. Η μέθοδος απευθύνεται, κυρίως, σε γονείς 35 με 45 ετών με παιδιά μικρής ηλικίας, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί το κίνητρο δημιουργίας μιας βιώσιμης καθημερινότητας. Μέσω ενός γρήγορου quiz, οι οικογένειες θα λάβουν γνώση αναφορικά με το τωρινό τους αποτύπωμα άνθρακα και με βάση το αποτέλεσμα, παρατίθενται τρόποι συνεχούς μείωσης αυτού. Ως αποτέλεσμα, δίνεται η δυνατότητα ευαισθητοποίησης όλο και περισσότερων ατόμων ως προς το ζήτημα υψηλού αποτυπώματος άνθρακα, η διαδικασία εξάλειψης του φαινομένου αυτού και η επίτευξη μιας πιο “πράσινης” και αειφόρου ανάπτυξης. Η ομάδα λέει χαρακτηριστικά:

Be an active citizen. Do a little thing to help in something bigger.” Ναταλία

Η μείωση 1 gr ενώσεων άνθρακα, είναι μικρή συγκριτικά με τις συνολικές εκπομπές άνθρακα. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί μείωση. ” Ανδρεάς 

Κάθε μικρό βήμα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες συλλογικές αλλαγές στη μάχη της οικολογικής κρίσης.”  Τάσος

Η Αντωνία Καραμολέγκου, η Δήμητρα Δεμερτζή και ο Γιάννης Σαρακατσάνης μας ρωτούν: «Μήπως θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο αλλά δεν έχετε χρόνο;» Συνήθως οι άνθρωποι νομίζουν ότι για να βοηθήσουν το περιβάλλον χρειάζεται να καταθέσουν αρκετό από τον προσωπικό τους χρόνο, και έτσι προτιμούν να μείνουν απαθείς. Αυτή η διαπίστωση οδήγησε την ομάδα στο να προτείνουν ορισμένες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας που μπορούν να μας οδηγήσουν σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Δημιουργώντας ένα διάγραμμα ροής προσπαθούν να παρακινήσουν όλο και περισσότερους ανθρώπους στο να ενημερωθούν και να υιοθετήσουν φίλοπεριβαλλοντικές συμπεριφορές. Δεν χρειάζονται μεγάλες θυσίες για να σώσουμε τον πλανήτη! Μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο για το περιβάλλον.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ