Επιλογή Σελίδας

Κέντρα Αριστείας, Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων, Γραφείο Προσέλκυσης Χρηματοδοτήσεων, Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, προμήθεια νέου σύγχρονου ερευνητικού εξοπλισμού.

Οριζόντιες δράσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΕΚΠΑ

Οι Πρυτανικές Αρχές και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Ιδρύματος, προχώρησαν στην ίδρυση αυτοτελών οριζόντιων ακαδημαϊκών δομών με διεπιστημονικό προσανατολισμό, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αποσκοπούν στην προαγωγή της διεπιστημονικής γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας, των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και την ικανοποίηση των ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας.

Επίσης, είναι εξαιρετικής αξίας και σημασίας η ανάπτυξη δομών και χώρων με τεχνολογικό και επιστημονικό εξοπλισμό και υπηρεσίες υποστήριξης στη διάθεση όλων των ερευνητών για την προώθηση του έργου τους.

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 15 Κέντρα Αριστείας, 18 Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων, το Γραφείο Προσέλκυσης Χρηματοδοτήσεων και το Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “Αρχιμήδης”.

Παράλληλα, για την υποστήριξη αυτών των δράσεων, καθώς και του έργου δομών Σχολών, Τμημάτων, Κλινικών και Εργαστηρίων, αποφασίστηκε η δημιουργία τεσσάρων (4) κεντρικών οριζόντιων ερευνητικών εργαστηρίων core facilities με προμήθεια νέου σύγχρονου ερευνητικού εξοπλισμού και η εγκατάσταση αυτών σε τέσσερις χώρους (4) του ΕΚΠΑ.

Τα 15 Κέντρα Αριστείας του ΕΚΠΑ

Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργούν έως σήμερα 15 Κέντρα Αριστείας σε διαφόρους  διεπιστημονικούς τομείς στους οποίους το Ίδρυμά μας έχει να παρουσιάσει καινοτόμο δραστηριότητα με κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Η Συντονιστική Επιτροπή του κάθε Κέντρου Αριστείας, συνέβαλλε στην ανάπτυξη του Κέντρου Αριστείας καθώς και στη δομή οργάνωσης και λειτουργίας του. Στόχος είναι η διαδικασία συγκρότησης των Κέντρων Αριστείας να είναι ανοικτή και συμμετοχική.

Τα 15 Κέντρα Αριστείας είναι τα εξής:

1.Κέντρο Αριστείας «Αγροδιατροφή και Αυθεντικότητα Τροφίμων»

2.Κέντρο Αριστείας «Κλιματική Αλλαγή – Προσαρμογή και Μετριασμός»

3.Κέντρο Αριστείας «Σχεδιασμός και Ανακάλυψη Φαρμάκων»

4.Κέντρο Αριστείας «Ψηφιακή Κληρονομιά»

5.Κέντρο Αριστείας «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες»

6.Κέντρο Αριστείας για τις «Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές»

7.Κέντρο Αριστείας «Φιλοσοφικών Ερευνών»

8.Κέντρο Αριστείας «Πολυγλωσσία και Γλωσσική Πολιτική»

9.Κέντρο Αριστείας «Για τη Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων»

10.Κέντρο Αριστείας «Ενέργεια-Ανανεώσιμες Μορφές της και Μεταφορές»

11.Κέντρο Αριστείας «Γαλάζια Ανάπτυξη – Ναυτιλιακή Επιχειρηματικότητα – Θαλάσσιο Περιβάλλον – Νησιωτικότητα».

12.Κέντρο Αριστείας «Βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων»

13.Κέντρο Αριστείας «Αξιοποίησης Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακού Διαλόγου»

14.Κέντρο Αριστείας «Βασικής Έρευνας στις Θετικές Επιστήμες»

15.Κέντρο Αριστείας «Για την  Έρευνα στην Εκπαίδευση, στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες»

Τα 18 Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων του ΕΚΠΑ

Στο ΕΚΠΑ λειτουργούν, επίσης, 18 Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής. Τα Κέντρα αυτά διαθέτουν γνώσεις και εμπειρογνωμοσύνη για τη διάγνωση, την περίθαλψη, την παρακολούθηση και τη διαχείριση των ασθενών, διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενσωματώνουν στη λειτουργία τους πολυεπιστημονική Ομάδα με εμπειρία στη διαχείριση «σπάνιων» ασθενών, παρέχουν υψηλό επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης και ικανότητα παροχής κατευθυντήριων γραμμών και σύστημα ελέγχου εφαρμογής αυτών, συμβάλλουν στην προώθηση της έρευνας, διασφαλίζουν ότι η παρεχόμενη περίθαλψη έχει ως επίκεντρο τον ασθενή και συνεργάζονται αρμονικά και αποτελεσματικά με τους συλλόγους των ασθενών,  συνεργάζονται με άλλα κέντρα και δίκτυα σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα  Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι τα εξής:

1.     Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Συστηματικών Αυτοφλεγμονωδών και Αυτοάνοσων Νοσημάτων, Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας (Νοσοκομείο «ΛΑΪΚΟ»)

2.     Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων του Συνδετικού Ιστού και Μυοσκελετικών Παθήσεων, Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας (Νοσοκομείο «ΛΑΪΚΟ»)

3.     Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων του Συνδετικού Ιστού και Μυοσκελετικών Παθήσεων, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Ειδική Νοσολογία, Μονάδα Αυτοάνοσων Ρευματικών Νόσων (Νοσοκομείο «ΛΑΪΚΟ»)

4.      Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Ενδοκρινολογικών Νοσημάτων, Α΄ Παθολογική Κλινική, Μονάδα Ενδοκρινολογίας (Νοσοκομείο «ΛΑΪΚΟ»)

5.      Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Ενδοκρινολογικών Νοσημάτων Ενηλίκων, Σπάνιες Διαταραχές Μεταβολισμού Ασβεστίου και Φωσφόρου, Α΄ Παθολογική Κλινική, Μονάδα Ενδοκρινολογίας (Νοσοκομείο «ΛΑΪΚΟ»)

6.     Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νευροενδοκρινικών Νεοπλασμάτων, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Ειδική Νοσολογία, Μονάδα Ενδοκρινολογίας (Νοσοκομείο «ΛΑΪΚΟ») 

7. Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Αυτοφλεγμονωδών και Αυτοάνοσων Νοσημάτων, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Ειδική Νοσολογία, Μονάδα Αυτοάνοσων Ρευματικών Νόσων (Νοσοκομείο «ΛΑΪΚΟ»)

8.     Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Αυτοάνοσων και Αυτοφλεγμονωδών Νοσημάτων, Α΄ Νευρολογική Κλινική (Νοσοκομείο «ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ»)

9.     Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Επιληπτικών Νοσημάτων, Α΄ Νευρολογική Κλινική (Νοσοκομείο «ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ»)

10.  Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νευρολογικών Νοσημάτων, Α΄ Νευρολογική Κλινική (Νοσοκομείο «ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ»

11.  Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νευρομυϊκών Νοσημάτων, Α΄ Νευρολογική Κλινική (Νοσοκομείο «ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ»)

12.  Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Αιματολογικών Νοσημάτων Παίδων και Ενηλίκων, Β΄ Κλινική Αφροδισιών και Δερματικών Νόσων (Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»)

13.  Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Ενδοκρινολογικών Νοσημάτων Παίδων, Α΄ Παιδιατρική Κλινική, Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη (Νοσοκομείο «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»)

14.  Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων Γενετικής Προδιάθεσης σε Καρκίνο., Α΄ Παιδιατρική Κλινική, Μονάδα Ειδικών Θεραπειών Αιματολογίας-Ογκολογίας (Νοσοκομείο «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»)

15.  Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Αιματολογικών Νοσημάτων Παίδων, Α΄ Παιδιατρική Κλινική, Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας-Κληρονομικές Αναιμίες (Νοσοκομείο «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»)

16.  Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Παιδικών Καρκίνων, Α΄ Παιδιατρική Κλινική, Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας και Μονάδα Ειδικών Θεραπειών Αιματολογίας-Ογκολογίας   (Νοσοκομείο «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»)

17.  Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων  Νεφρολογικών Νοσημάτων Ενηλίκων, Κλινική Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού (Νοσοκομείο «ΛΑΪΚΟ»)

18.  Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Κακοηθών Αιματολογικών Νοσημάτων Ενηλίκων, Αιματολογική Κλινική (Νοσοκομείο «ΛΑΪΚΟ»)

 Περαιτέρω ανάπτυξη Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης είναι σε εξέλιξη.

Γραφείο Προσέλκυσης Χρηματοδοτήσεων

Το Γραφείο Προσέλκυσης Χρηματοδοτήσεων αποτελεί μια εσωτερική δομή της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την εξειδικευμένη υποστήριξη μελών και συνεργατών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ. Παρέχει ενημέρωση, καθοδήγηση και συμβουλευτική για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και τη συμμετοχή των ερευνητικών ομάδων του ΕΚΠΑ σε συνεργατικά έργα, στο πλαίσιο ανταγωνιστικών Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων χρηματοδότησης. Βασικός στόχος είναι η αύξηση της πρόσβασης του ΕΚΠΑ στις διεθνείς χρηματοδοτικές αγορές και της προσέλκυσης πόρων από ανταγωνιστικά Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Γραφείου Προσέλκυσης Χρηματοδοτήσεων ακολουθώντας το link:

·       https://funding.eadppa.gr/

Το Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “Αρχιμήδης”

Το Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με την επωνυμία “Αρχιμήδης” είναι ένας θεσμός στο ΕΚΠΑ που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-20. Το Κέντρο Αρχιμήδης φιλοδοξεί να συνδέσει την ερευνητική κοινότητα με τη βιομηχανία και παράλληλα να εκκολάψει τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες της πανεπιστημιακής κοινότητας από τις οποίες εν δυνάμει θα δημιουργηθούν νεοφυείς επιχειρήσεις.

Για να επιτύχει τους ανωτέρω στόχους το Κέντρο Αρχιμήδης οργανώθηκε σε δύο γραφεία:

1.        το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας (Technology Transfer Office) και

2.        τον Επιχειρηματικό Επιταχυντή (Business Accelerator).

Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των ερευνητών και της βιομηχανίας. Σε αυτό διαμορφώνεται η σχέση μεταξύ του ερευνητή και των επιχειρήσεων στα διάφορα στάδια ανάπτυξης και αξιοποίησης της διανοητικής ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου.

Ο Επιχειρηματικός Επιταχυντής προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, εκπαίδευση σε θέματα επιχειρηματικότητας, συνεργατικούς χώρους εργασίας, καθοδήγηση από έμπειρα στελέχη της αγοράς (mentoring) και δικτύωση με άλλους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στοχεύοντας στην επιτάχυνση της επιχειρηματικής διαδικασίας από την ιδέα στην αγορά και τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων.

Το Κέντρο Αρχιμήδης απευθύνεται στα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ, που επιθυμούν να αξιοποιήσουν εμπορικά την εφαρμοσμένη έρευνα που πραγματοποιούν ή να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Η υλοποίηση του Κέντρου Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΚΠΑ συνδέεται άμεσα με τους στόχους του ιδρύματος. Από τη μεταφορά τεχνολογίας στην οικονομία θα προκύψει ωφέλεια για τους ερευνητές, το πανεπιστήμιο και την οικονομία ενώ η λειτουργία του επιχειρηματικού επιταχυντή θα επιτρέψει στα μέλη του ΕΚΠΑ να επεξεργαστούν τις επιχειρηματικές ιδέες τους περαιτέρω και να δημιουργήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ακολουθώντας το link:

·       https://archimedes.uoa.gr/

Τα 4 κεντρικά οριζόντια ερευνητικά εργαστήρια core facilities στο ΕΚΠΑ

Για την αρτιότερη υποστήριξη και των παραπάνω δράσεων έχει προχωρήσει ήδη η δημιουργία τεσσάρων (4) κεντρικών οριζόντιων ερευνητικών εργαστηρίων core facilities με προμήθεια νέου σύγχρονου ερευνητικού εξοπλισμού και η εγκατάσταση αυτών σε τέσσερις χώρους (4) του ΕΚΠΑ:

  • Core facility Σχολής Θετικών Επιστημών. Εξυπηρετεί τις ερευνητικές ανάγκες όλων των σχετικών τμημάτων που στεγάζονται στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου (τμήμα Φαρμακευτικής και όλα τα τμήματα της ΣΘΕ)

Core facility Ιατρικής Σχολής στο Γουδί

Core facility  Ιατρικής Σχολής στο ΑΚΙΣΑ.

Core facility Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών στην οδό Δαμάρεως

Η χρηματοδότηση της διαμόρφωσης των χώρων και της προμήθειας του ερευνητικού εξοπλισμού προέρχεται από τα αποθεματικά του ΕΛΚΕ και από προγράμματα δημοσίων επενδύσεων του Υπ. Παιδείας.

Η εγκατάσταση του ερευνητικού εξοπλισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 για όλα τα οριζόντια ερευνητικά εργαστήρια, ενώ ταυτόχρονα εκπονείται μελέτη διαμόρφωση του χώρου στην οδό Δαμάρεως.

Πηγή: ΕΚΠΑ