Επιλογή Σελίδας

Ένα Κέντρο Ικανοτήτων με αντικείμενο την εξάσκηση φοιτητών σε πραγματικές συνθήκες, δημιουργείται στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, το Teaching Factory θα λειτουργήσει ως μοντέλο σύνδεσης των βιομηχανικών μονάδων με τις αίθουσες διδασκαλίας. Με τη χρήση τεχνολογιών και εφαρμογών του Industry 4.0, οι φοιτητές θα αποκτούν εμπειρίες βιομηχανικής παραγωγής και θα ασχολούνται με θέματα, τα οποία απασχολούν τη βιομηχανική πράξη.

Τεχνητή Νοημοσύνη & Ρομποτική

Οι τεχνολογικές περιοχές κατάρτισης υπαγορεύονται από τις ανάγκες σε συνδυασμό με ένα σύνολο λύσεων που βασίζεται σε τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης: Τεχνητή Νοημοσύνη, Ρομποτική, Internet of Things (IoT) και Ψηφιακό Δίδυμο.

Το Εργαστήριο θα εστιάσει στη διάδοση και μεταφορά γνώσης μεταξύ των ερευνητικών οργανισμών και της εθνικής μεταποιητικής βιομηχανίας με απώτερο σκοπό την απόκτηση δεξιοτήτων καθώς και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε προϊόντα και υπηρεσίες του Ελληνικού μεταποιητικού τομέα μέσω. Βιομηχανικοί εταίροι θα αποκτούν πρόσβαση σε ερευνητικά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα θα «προσφέρουν την εμπειρία τους από τη βιομηχανία στο πανεπιστήμιο.

«Η έγκριση της χρηματοδότησης του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Πανεπιστημίου Πατρών από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Ικανοτήτων με αντικείμενο το Teaching Factory (…) είναι μία σημαντική βοήθεια για το Εργαστήριο και το Πανεπιστήμιο», σχολιάζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Γιώργος Χρυσολούρης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και ιδρυτής του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού.

«Επίσης, είναι σημαντική βοήθεια και για την εκπαίδευση στην Ελλάδα, διότι δίνει τη δυνατότητα να εφαρμοσθούν νέα καινοτόμα μοντέλα εκπαίδευσης, όπως αυτό του Teaching Factory, σε ευρύτερη έκταση, τόσο με την Ελληνική μεταποιητική βιομηχανία όσο και με πιθανούς εταίρους του εξωτερικού», προσθέτει ο συντονιστής του πρότζεκτ. 

Το Teaching Factory Competence Center  θα στελεχωθεί αρχικά από συνεργάτες του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού και στόχος είναι προστεθεί προσωπικό από άλλα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Πατρών και Πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Πηγή: LIFO