Με την επιχειρηματική ιδέα “Swim.me”, μεικτή ομάδα από φοιτητές του ΕΜΠ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φοιτητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (JA Europe Enterprise Challenge 2021) στο πλαίσιο του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης GEN-E του JA Europe www.gen-e.eu.
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε διαδικτυακά στις 29 Ιουνίου 2021 με έδρα το Junior Achievement της Λιθουανίας και κορυφώθηκε την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 με την απονομή του πρώτου βραβείου στην “Swim.me” από τον Επίτροπο Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νίκολας Σμιτ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην 16 ετών ιστορία του Junior Achievement Greece που κερδίζει ελληνική ομάδα πρώτο Πανευρωπαϊκό βραβείο.
Η κοινή αυτή ομάδα του ΕΜΠ-ΟΠΑ είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο του προγράμματος «JA StartUp 2021» στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό του JA Greece που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Τα μέλη της ομάδας “Swim.me” είναι οι φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ Παναγιώτα Δεδούση, Δημήτρης Λάμπρος και Ευάγγελος Γεωργακίλας, οι φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ Ράνια Βλάχου και Ιφιγένεια Βασιλάκη και ο φοιτητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ Αναστάσιος Καραμούτσος.
To “Swim.me” είναι ένα «έξυπνο» σύστημα υποβοήθησης κολυμβητών με προβλήματα όρασης για τον προσανατολισμό τους στην πισίνα. Στο σκουφάκι του κολυμβητή υπάρχουν γυαλάκια με ενσωματωμένους αισθητήρες (γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο) έτσι ώστε ο αθλητής να ειδοποιείται με αντίστοιχες δονήσεις για την ακριβή στιγμή της στροφής και για τη σχετική του θέση στη διαδρομή της πισίνας. Παράλληλα, η σύνδεση με αδιάβροχους υπερηχητικούς αισθητήρες στο σκουφάκι, προσδίδει μεγαλύτερη ακρίβεια στο σύστημα. Τέλος, μέσω ΙοΤ εφαρμογής στο κινητό του χρήστη, υπάρχουν δεδομένα και analytics για τις επιδόσεις και την εξέλιξη του αθλητή στις προπονήσεις. H συσκευή απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες κολυμβητές αλλά και σε παιδιά με ολική ή μερική τύφλωση, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για πλήρη αυτονομία στην πισίνα και ενισχύοντας την ψυχολογική τους διάθεση.
Πηγή: ΕΜΠ