«Η Γη έχει επιδερμίδα και αυτή η επιδερμίδα έχει ασθένειες. Μια από αυτές τις ασθένειες λέγεται ”άνθρωπος”» – Φρήντριχ Νίτσε

Κάθε φορά μετά από την μεγάλη καταστροφή, την μεγάλη πλημμύρα, την καθηλωτική πυρκαγιά, μετά το πρώτο σοκ της υπενθύμισης της δύναμης της φύσης, την θλίψη για την απώλεια ζωών, περιουσιών και εδαφών, έρχεται ο θυμός, πολιτικά συνήθως μασκαρεμένος για την κωλυσιεργία του κρατικού μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης μιας καταστροφής, τις πιθανές παραλείψεις των τοπικών αρχών. Σε λίγες, ίσως από τις πιο καθαρές και λογικές φωνές, περιπτώσεις, εκείνων που έχουν αντιληφθεί τη βαθιά σχέση του ανθρώπου με τη φύση αλλά και την επιτακτική ανάγκη να δράσουμε «εχθές» για να σώσουμε ότι έχει απομείνει, πράττουν, μαθαίνουν, ενημερώνονται, αλλάζουν συνήθειες.

Πέρα λοιπόν από το τι θα έπρεπε να κάνει το κράτος, για να προστατεύσει το περιβάλλον, υπάρχει και το τι θα έπρεπε να κάνουμε εμείς. Σε αυτά τα ντοκιμαντέρ που έχουμε συγκεντρώσει εδώ, μπορούμε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας, μέσα από μαρτυρίες, έρευνα και πάνω από όλα, μοναδικές εικόνες, να ενημερωθούν, να ακούσουν και να μάθουν για την κλιματική αλλαγή, για τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχουν κάποιες καθημερινές ανθρώπινες συνήθειες, για ιδέες και προτάσεις για δράση.

«Φίλα το Χώμα» / ”Kiss the ground”

Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με βασικό αφηγητή τον ηθοποιό Woody Harrelson που ρίχνει φως σε μια «παλιά» προσέγγιση στη γεωργία γνωστή με τον όρο «αναγεννητική γεωργία» που έχει τη δυνατότητα να εξισορροπήσει το κλίμα μας, να αναπληρώσει τις τεράστιες πηγές νερού και να θρέψει τον κόσμο. Το χώμα της Γης μπορεί ν’ αποτελέσει το κλειδί για την κλιματική αλλαγή και τη σωτηρία του πλανήτη.

Ξεκινώντας με μια σύντομη ιστορική αναδρομή στη δεκαετία του 1930 και τη μεγάλη περιβαλλοντική, για τα τότε δεδομένα καταστροφή, το περίφημο Dust Bowl, που κυριολεκτικά κατέστρεψε περισσότερα από 850.000 τετραγωνικά καλλιεργήσιμου εδάφους, το ντοκιμαντέρ παρέχει πλήθος πληροφοριών για το χώμα, την οργανική του ύλη και τα θρεπτικά του συστατικά, παρέχοντας γνώση για την αποκατάσταση των εδαφών και της βιοποικιλότητας του πλανήτη ώστε να ξαναγίνει ο παράδεισος που αρχικά μας δόθηκε.

Ταυτόχρονα παρέχει μια λίστα δράσης που απευθύνεται σε όλους και μπορεί κανείς να βρει σε αυτή τη σελίδα: https://kisstheground.com/find-your-path/

Κατάλληλο για παιδιά από 7 ετών

«Ένας γενναίος μπλε κόσμος: Η κρίση του νερού» / ”Brave Blue World”

Περίπου 7,7 δις άνθρωποι κληρονόμησαν την γη. Δύο δις εξ’ αυτών πασχίζουν να επιβιώσουν χωρίς πόσιμο καθαρό νερό. Η κρίση του νερού δεν είναι επικείμενη ή επερχόμενη. Είναι μια πραγματικότητα εδώ και τώρα. Το ντοκιμαντέρ εξερευνά καινοτομίες από τις 5 ηπείρους, από την επαναχρησιμοποίηση ως την παραγωγή ενέργειας, για το χτίσιμο ενός μέλλοντος αειφόρων υδάτινων πόρων. Βασικοί αφηγητές ο Matt Damon, και ο Liam Neeson.

Κατάλληλο για παιδιά 7 +

«Ντέιβιντ Ατένμπορο: Η Ζωή στον Πλανήτη μας»

Ο 94χρονος David Attenborough, καταξιωμένος φυσιοδίφης, έχοντας ταξιδέψει για περισσότερα από 70 χρόνια σε ολόκληρο τον πλανήτη, επιστρέφει στις τηλεοπτικές οθόνες για να μας μεταφέρει την εμπειρία και τη γνώση που συγκέντρωσε, τις στιγμές που καθόρισαν τη ζωή του αλλά και τις ολέθριες αλλαγές που βίωσε. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ζωή στον πλανήτη μας, αποτυπώνοντας τις παγκόσμιες απώλειες της φύσης κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, από την Ουκρανία της δεκαετίας του ’80 και τη μεγάλη καταστροφή του Τσέρνομπιλ.

Κατάλληλο για παιδιά 7 +

«Seaspiracy: Ψαρεύοντας Απαντήσεις»

Ο σκηνοθέτης, Αλί Ταμπρίζι, παθιασμένος με τους ωκεανούς από την μικρή του κιόλας ηλικία όταν απολάμβανε τα ντοκιμαντέρ του Ζακ Κουστό, αποφάσισε να καταγράψει την καταστροφή που προκαλούν οι άνθρωποι στα θαλάσσια είδη και αποκαλύπτει μια παγκόσμια συνωμοσία, μεταφέροντας μας την ωμή αλήθεια για ό,τι συμβαίνει σε μία βιομηχανία που βλάπτει τον πλανήτη.

«Αν φοβάσαι μην πεθάνεις, γύρνα στο σπίτι σου» του υπογραμμίζουν κάποιοι από τους μάρτυρες που δέχονται, έστω και με κρυμμένα πρόσωπα να του μιλήσουν. Με μια κάμερα στο χέρι, ατρόμητος και γεμάτος ερωτήματα, ο Άλι μαζί με τη σύντροφό του θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι με πρόθεση να θέσουν καίρια ερωτήματα, όσο προκλητικά και αν είναι.

Κατάλληλο για εφήβους από 16 ετών και άνω.

«Κυνηγώντας κοράλλια» / ”Chasing Coral”

Τα τελευταία χρόνια, χάσαμε το 50% των κοραλλιών παγκοσμίως. Μια ομάδα από φωτογράφους και περιβαλλοντικούς επιστήμονες ξεκινά ένα περιπετειώδες, συναρπαστικό ταξίδι, προκειμένου να αποτυπώσει την καταστροφή που συντελείται στους κοραλλιογενείς υφάλους και να καταγράψει τις αιτίες που την έχουν πυροδοτήσει. Το συναρπαστικό αυτό ντοκιμαντέρ μάς βυθίζει σε έναν υποβρύχιο κόσμο σπάνιας ομορφιάς, που κινδυνεύει να είναι πολύ σύντομα παρελθόν. Ένα ταξίδι στο υποθαλάσσιο οικοσύστημα που εξάπτει σίγουρα την περιέργεια και το ενδιαφέρον των παιδιών και υπενθυμίζει πως κάθε δράση για τη κλιματική αλλαγή, βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μείωση της μόλυνσης, την ύπαρξη πράσινου.

Κατάλληλο για παιδιά 7 +

«Ο δάσκαλός, μου το χταπόδι» / ”My octopus teacher

Η σχέση που αναπτύσσει ο Κρεγκ Φόστερ με ένα χταπόδι, ένα άγριο θηλυκό χταπόδι, οι συναντήσεις του μαζί του στις ελεύθερες καταδύσεις του κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα σε αλλόκοτους οργανισμούς, και πανέμορφες εικόνες και η καταγραφή τους, σχεδόν με την πειθαρχία ημερολογιακής γραφής διανθισμένης με συναίσθημα, είναι το βασικό περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ «Ο δάσκαλός μου, το χταπόδι». Μια σχέση ζωής σχεδόν αφού θα βρεθεί δίπλα στο χταπόδι μέχρι το τέλος της ζωής του, μιας ζωής με διάρκεια περίπου 18 μήνες.

Κατάλληλο για παιδιά 7+

«Πλαστικός Ωκεανός» / ”Plastic Ocean”

Ένα ντοκιμαντέρ που αναδεικνύει τις επιπτώσεις του «μιας χρήσης» τρόπου ζωής παγκοσμίως. Πάνω από το 80% του πλαστικού στις θάλασσες προέρχεται από τη στεριά. Πάνω από 7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού πετιούνται κάθε χρόνο στους ωκεανούς όλου του κόσμου. Το 70% βυθίζεται. Πάνω από 50% των θαλάσσιων απορριμμάτων βουλιάζουν στον βυθό του ωκεανού.

Μία διεθνής ομάδα αποτελούμενη από λάτρεις της περιπέτειας και ερευνητές, σε μια αποστολή σε όλο τον πλανήτη, η οποία μελετά σε βάθος το άγνωστο που παραμονεύει κάτω από τα φαινομενικά ανεπηρέαστα και απρόσιτα νερά των ωκεανών. Τα αποτελέσματα αφήνουν εμβρόντητους τους θεατές, με εικόνες της θαλάσσιας ζωής που για πρώτη φορά έρχονται στο φως, σχετικά με την πλαστική ρύπανση και τις ολοκληρωτικές συνέπειες της στην ανθρώπινη υγεία.

Κατά τη διάρκεια των 4 χρόνων της παραγωγής του ντοκιμαντέρ, η κινηματογράφηση έγινε σε 20 διαφορετικά σημεία σε όλον τον κόσμο με ενδελεχή τρόπο, προκειμένου να καταγραφούν οι επιδράσεις της μόλυνσης και ταυτόχρονα να παρουσιαστεί η κατάλληλη τεχνολογία και πολιτική, ώστε αν εφαρμοστούν εγκαίρως, η κατάσταση να μπορέσει να βελτιωθεί.

Κατάλληλο για παιδιά 7 +