Επιλογή Σελίδας

Αν σας τα τραγουδήσουμε | Τα δικαιώματα γίνονται τραγούδι

#make_it_real #ddp #stand_by_us #support_us  #national_music_competition #songwriting

To Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού ανακοινώνει την έναρξη μιας διαφορετικής εκστρατείας που διοργανώνει για πρώτη φορά το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο). Πρόκειται για την καμπάνια υποστήριξης της παραγωγής του βινυλίου “Αν σας τα τραγουδήσουμε | Τα δικαιώματα γίνονται τραγούδι”.  

Σε καλούμε να βοηθήσεις και εσύ σε αυτήν την πρωτότυπη παραγωγή του Δικτύου και να συμβάλεις έτσι δυναμικά στη διάδοση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών.

To πρωτότυπο αυτό βινύλιο, αποτέλεσμα δημιουργικής συνάντησης παιδιών όλων των ηλικιών, καταξιωμένων καλλιτεχνών από την ελληνική μουσική σκηνή και εικαστικών,  αποτελεί πρωτοβουλία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ενεργό εμπλοκή των παιδιών στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Η ιδέα της μελοποίησης αντλεί έμπνευση από την αμεσότητα της τέχνης και κυρίως της μουσικής να προκαλεί συναισθήματα και να μεταφέρει μηνύματα, και από την αποστολή του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού να κάνει πραγματικότητα “πέρα από λόγια και συμβάσεις” την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Φέρνει τη τέχνη και τους καλλιτέχνες στο πλευρό του Δικτύου, πολύ κοντά δηλαδή στον ρόλο τους ως οραματιστές μίας νέας κοινωνικής πραγματικότητας απαλλαγμένης από παραβιάσεις και διακρίσεις.

Η διαδικασία

Έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού συγκέντρωσε στίχους από περισσότερα από 200 σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς. Συμμετέχοντες/ουσες ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας και εθνοπολιτισμικής καταγωγής έλαβαν μέρος είτε ατομικά είτε συλλογικά. Την επιλογή των στίχων έκανε η κριτική επιτροπή του με βασικό κριτήριο την ανάδειξη των δικαιωμάτων και την ικανότητα μελοποίησης των στίχων. Την επιτροπή απετέλεσαν οι: Αριστείδης Μάραντος, Γιώργος Γκώνιας, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Πάνος Χριστοδούλου, Κούλα Πανάγου και Κώστας Παρίσσης.

Δείτε εδώ την τελική επιλογή στίχων:

Εκλεκτοί καλλιτέχνες, φίλοι και συνοδοιπόροι του Δικτύου αγκάλιασαν έμπρακτα την πρωτοβουλία αυτή και ανέλαβαν τη σύνθεση πρωτότυπης μουσικής. Ο Άγγελος Αγγέλου, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Γιώργος Γκώνιας, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Νίκος Ζούδιαρης, η Τατιάνα Ζωγράφου, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Αριστείδης Μάραντος, η Σαββέρια Μαργιολά, η Ανδριάνα Μπάμπαλη ο Δημήτρης Μπασλάμ, η Μαρία Παπαγεωργίου, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, ο Κώστας Παρίσσης, ο Σταύρος Σιόλας, ο Μπάμπης Στόκας, ο Γιώργος Χαρωνίτης, ο Γιώργης Χριστοδούλου, οι Burger Project, ο Κώστας Λειβαδάς και οι Dilema “συναντιούνται” για ένα συλλεκτικό βινύλιο σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Παράλληλα εικονογράφοι και εικαστικοί, όπως οι Μυρτώ Δεληβοριά, Ίρις Σαμαρτζή, Ντανιέλα Σταματιάδη, Χαρά Μαραντίδου, Αχιλλέας Ραζής, STMTS, Μάρια Μπαχά, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Βασίλης Παπατσαρούχας και Παύλος Νικολακόπουλος, εμπνέονται από το πρωτότυπο υλικό, το όραμα και τις αξίες του Δικτύου και δημιουργούν το εξώφυλλο του βινυλίου σε δέκα διαφορετικές εκδοχές αφήνοντας την πινελιά τους στο έργο.

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα:

Η συγκέντρωση των στίχων ξεκίνησε με τη μορφή διαγωνισμού στο τέλος του 2020, σε συνέχεια του ομώνυμου επιτυχημένου προγράμματος, με πρωτοβουλία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η σύλληψη της ιδέας του προγράμματος ανήκει στον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου, φίλο του Δικτύου, ο οποίος προβληματισμένος σχετικά με το κατά πόσο εφαρμόζεται στην πράξη η Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Παιδιού αναρωτήθηκε “Πώς θα μπορούσαν να γίνουν ευρέως γνωστά; Μήπως μέσα από ένα τραγούδι; Μήπως αν σας τα τραγουδήσουμε;”

Ένα ειδικό εργαστήριο για τα παιδιά του Δικτύου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αυτό, με αποτέλεσμα τη σύνθεση στίχων για το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο (άρθρο 31) και το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή (άρθρο 9), τη μελοποίησή τους ανέλαβε ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο αγαπημένος ερμηνευτής-μουσικός με τον χαρακτηριστικό ρυθμό και ηχόχρωμα στη φωνή. Η επιτυχία του προγράμματος δημιούργησε τον ορίζοντα του πανελλήνιου διαγωνισμού στιχουργίας.

Υποστήριξέ μας

Για να πετύχουμε την έκδοση του πρώτου βινυλίου, με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού και συν-δημιουργούς παιδιά και καλλιτέχνες που δεν σταματούν ποτέ να ονειρεύονται, σε χρειαζόμαστε! Εγκαινιάζουμε την πρώτη εκστρατεία συλλογικής υποστήριξης του έργου, με σκοπό να έρθουμε πιο κοντά στους ανθρώπους του Δικτύου, το θεμέλιο κάθε μας δράσης, κάνοντάς τους κομμάτι αυτής της χωρίς προηγούμενο πρωτοβουλίας.

Με τη δωρεά σου συμβάλλεις στην κάλυψη των εξόδων έκδοσης του βινυλίου και κατά συνέπεια συμμετέχεις στην προώθηση και διάδοση των δικαιωμάτων του παιδιού.

Η κάθε συμμετοχή έχει μεγάλη αξία και αντίκρισμα στη ζωή και τα δικαιώματα των παιδιών.

  • Με κάθε δωρεά 20 ευρώ γίνεσαι μέλος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μιας δυναμικής κοινότητας υπερασπιστών των δικαιωμάτων όλων των παιδιών ηλικίας 0-18.
  • Με κάθε δωρεά από 20 έως και 49 ευρώ αποκτάς την ειδική έκδοση του Διαγωνισμού που συνοδεύεται από το cd των τραγουδιών.
  • Με κάθε δωρεά άνω των 50 ευρώ αποκτάς το συλλεκτικό βινύλιο.

Πρακτικές πληροφορίες:

Πώς:
1. Κατάθεση στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς με το λεκτικό “Αν σας τα τραγουδήσουμε”.

Alpha Bank

IBAN: GR19 0140 3530 3530 0200 2004 804

BIC: CRBAGRAA

Εθνική Τράπεζα

IBAN: GR65 0110 6500 0000 6504 7006 864

BIC: ETHNGRAA

Τράπεζα Πειραιώς

IBAN: GR57 0172 0800 0050 8006 5246 076

BIC: PIRBGRAA

  1. Χρηματική δωρεά με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα μέσω Viva wallet
  2. Κατάθεση στα γραφεία μας (οδός Χέυδεν 12, Πλατεία Βικτωρίας).

*Κάθε κατάθεση πρέπει να συνοδεύεται από τα στοιχεία επικοινωνίας (email, τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας, ΑΦΜ και ΔΟΥ) και ονοματεπώνυμο καταθέτη, τα οποία χρειάζεται να αποσταλούν μέσω email στο diktio@ddp.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες:
Στο τηλέφωνο +30 211 013 39 19  ή/και μέσω email στο diktio@ddp.gr

Πηγή: Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού