Επιλογή Σελίδας

O 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, επικεντρώνεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και έχει σαν στόχο μέσω της συγγραφής ανοιχτού κώδικα και της χρήσης των ανοιχτών τεχνολογιών, μαθητές και εκπαιδευτικοί, να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε γίνουν δημιουργοί λύσεων και όχι απλοί καταναλωτές ψηφιακών υπηρεσιών. Παράλληλα, στοχεύει στη δημιουργία κατασκευών και ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχομένου που θα διατίθενται για χρήση και αξιοποίηση στην εκπαίδευση,

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, διεξάγεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει ως στόχο την εισαγωγή στην εκπαίδευση υλικού και λογισμικού που ανοίγει ορίζοντες, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, δεν θέτει φραγμούς στην επινοητικότητα και την πρωτοβουλία τους, χωρίς να επιβάλλει σε μαθητές και τις οικογένειες τους τη χρήση συγκεκριμένων “κλειστών” προϊόντων.

Θεματικη Ενοτητα του 3oυ Διαγωνισμου

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial intelligence-AI) είναι ήδη εδώ, αναπτύσσεται και εξαπλώνεται με γρήγορο ρυθμό. Τα παιδιά του σήμερα είναι η πρώτη γενιά των οποίων η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση διαμεσολαβούνται όλο και περισσότερο από εφαρμογές και συσκευές που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη. Αποτελούν επίσης τη γενιά για την οποία οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη – όπως το αυξανόμενο ψηφιακό χάσμα, ο αυτοματισμός εργασίας και οι παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής – πρέπει να γίνουν αντιληπτοί και να αντιμετωπιστούν προτού προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Επιπλέον, η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί την κορυφαία τεχνολογική τάση σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Πέρα από την προφανή εφαρμογή της στις φυσικές και οικονομικές επιστήμες, τις επιστήμες του περιβάλλοντος και τις νέες τεχνολογίες αιχμής, μπορεί να συνυπάρξει και με τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες αλλά και να υποστηρίξει εφαρμογές που αφορούν στην ιστορία, τη γλώσσα, την τέχνη, την υγεία, το περιβάλλον κλπ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Οριστική υποβολή υλοποιημένων έργων έως 30 Σεπτεμβρίου 2021

Ανακοίνωση έργων που πρώτευσαν ανά κατηγορία 15/10/2021

Πηγή: Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση