Επιλογή Σελίδας

08.10.21 – 09.10.21

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Διοργανωτής: Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Συνέδριο ‘Γυναίκες στην Ελλάδα: από την Επανάσταση έως πέρα από το 2021΄

Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου διοργανώνει ένα διήμερο συνέδριο στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για το 1821. Η κεντρική θεματική ξεκινά από την Επανάσταση του 1821 και φτάνει μέχρι το σήμερα, για να διερευνήσει τη θέση των γυναικών στην Ελλάδα των τελευταίων 200 ετών, τα ζητήματα της εκπροσώπησής τους στην Ιστορία και το μέλλον της ισότητας και της συμπερίληψης στη χώρα. Το Συνέδριο θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί στις αρχές της άνοιξης με βάση τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας.

Οι εργασίες θα διαρθρωθούν σε 3 κύριες θεματικές ενότητες:

  • Γυναίκες της Επανάστασης: Οι γυναικείες μορφές, που συμμετείχαν στην Επανάσταση, και ο ρόλος τους, εντός συγκεκριμένων κοινωνικοπολιτικών συνθηκών, αποτελούν τον πυρήνα της πρώτης ενότητας, προκειμένου να διαγνωσθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και να ανακαλύψουμε πώς τις αντιμετώπισε η εποχή και πώς τις αποτύπωσε η ιστορία.
  • Ελληνίδες πρωτοπόροι 1821-2021: Ο Φεμινισμός και οι διεκδικήσεις των τελευταίων 200 ετών χαρτογραφούν τις μεγάλες αλλαγές μέσω μορφών της επιστήμης, της τεχνολογίας, της τέχνης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Σημεία ενδιαφέροντος αποτελούν ο φεμινισμός στην τέχνη, οι γυναίκες στην ιστορία και η ισότητα στην ελληνική κοινωνία.
  • Το σήμερα και το αύριο της έμφυλης ισότητας στην Ελλάδα: Τα νέα κύματα του φεμινισμού αποτελούν τον θεματικό πυρήνα μέσα από το πρίσμα της έμφυλης βίας, της επικύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, καθώς και το πρόβλημα της εκπροσώπησης στην εργασία και τη δημόσια σφαίρα. Η επίδραση της πανδημίας στην έμφυλη ισότητα και η μετανάστευση κατευθύνουν τη συζήτηση προς ένα σύγχρονο πεδίο, όπου εξετάζεται η συμβολή της εκπαίδευσης στην καταπολέμηση της προκατάληψης.

Διοργανωτές

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Υποστηρικτές

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Πηγή: Πρωτοβουλία 21