Επιλογή Σελίδας

Σεπτέμβριος

«200 ή 2000 χρόνια πριν;»

Θεματική εμπειρία επίσκεψης 

Ένα ταξίδι στο πανόραμα της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας!

24 θεματικές ενότητες και περισσότερες από 100 λειτουργικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων ζωντανεύουν ξανά. Τα τεχνολογικά επινοήματα του Κτησιβίου, του Ίππαρχου, του Φίλωνος, του Ήρωνος, του Πυθαγόρα και πολλών ακόμη μάς αποκαλύπτουν τα ευφυή μυστικά τους, το ιστορικό πλαίσιο και το κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής.

Η ρομποτική και η υπολογιστική, η ατμοκίνηση και η αεριοπροώθηση, η αυτοκίνηση και η αυτόματη πλοήγηση, οι αυτοματισμοί και ο προγραμματισμός, οι τηλεπικοινωνίες και η κρυπτογράφηση, η γεωδαισία και η χαρτογράφηση, η θρησκευτική και αθλητική τεχνολογία έρχονται σε πρώτο πλάνο και συναντούν τη σύγχρονη τεχνολογία σε δημόσιο και ιδιωτικό βίο.

Ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής:  Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, 12:00

Διάρκεια: 60’

Ηλικίες: Παιδιά- έφηβοι- ενήλικες  

*Απαραίτητη η προκράτηση

«Κρουαζιέρα στην τεχνολογία αιχμής της αρχαιότητας»

Θεματική εμπειρία επίσκεψης

Η τεχνολογία της αρχαιότητας έχει την τιμητική της!

Η Συρακουσία ανοίγει πανιά και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι με όλες τις ανέσεις που μπορεί να βάλει ο νους μας. 75 μέτρα μήκος, τρία καταστρώματα, εκτροφείο ψαριών, στάβλοι αλόγων, πολυτελείς κλίνες, ατμόλουτρα, γυμναστήριο, σκεπαστοί κήποι, πολλαπλά αμυντικά συστήματα, ακόμα και ναοί όπως αυτός της Αφροδίτης μάς περιμένουν να τα γνωρίσουμε.

Το κολοσσιαίο πλοίο μάς υπόσχεται ένα ασφαλές ταξίδι πολλών ναυτικών μιλίων με εμβληματικούς σταθμούς αφιερωμένους στην τεχνολογία της Αρχαίας Ελλάδας, πολλές εκπλήξεις και μια διαφορετική συνάντηση με τον Αρχιμήδη!

Ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής:  Κυριακή  26 Σεπτεμβρίου, 12:00

Διάρκεια: 60’

Ηλικίες: Παιδιά- έφηβοι- ενήλικες  

*Απαραίτητη η προκράτηση

**Οι θεματικές εμπειρίες επίσκεψης (19&26/9) προσφέρονται δωρεάν. Οι επισκέπτες καταβάλλουν μόνο
το αντίτιμο εισόδου στο Μουσείο (5 ευρώ)

Οκτώβριος

«20+1 Βυθισμένα Γρανάζια»

Εκπαιδευτικό εργαστήρι  

Τα εμβληματικά ναυάγια της Αρχαίας Ελλάδας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους! Δοκός, Κάσος, Κυρήνεια, Μόδι, Αλόννησος και φυσικά τα Αντικύθηρα αφηγούνται τις ιστορίες τους.

Τι μπορεί να κρύβουν τα νερά των θαλασσών; Πόσο αναλλοίωτους μπορούν να κρατήσουν τους θησαυρούς που φιλοξενούν; Ποιο ήταν το φορτίο των πλοίων που βυθίστηκαν; Τι συμπεράσματα βγάζουμε για την τεχνολογική εξέλιξη της εποχής, την εμπορική δραστηριότητα και τις θαλάσσιες διαδρομές;

Τα ευρήματα της ενάλιας αρχαιολογίας αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας και μας βοηθούν να συνθέσουμε τα γρανάζια του περίφημου Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Η καρδιά του πρώτου υπολογιστή στην ιστορία βρίσκεται στα χέρια μας και είναι έτοιμη να δώσει τη σκυτάλη στις τεχνολογίες που ακολούθησαν μέχρι το 1821 αλλά και το σήμερα.

Ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής:  Κυριακή  10 Οκτωβρίου, 12:00

Διάρκεια: 60’

Ηλικίες: Παιδιά- οικογένειες  

Κόστος: 8 ευρώ

*Απαραίτητη η προκράτηση

«Ναυτική αναμέτρηση»

Εκπαιδευτικό εργαστήρι // παιδιά-οικογένειες 

Η ναυπηγική τεχνολογία στα καλύτερά της τότε και τώρα!

Οι υδάτινοι δρόμοι, οι διεκδικήσεις εμπορικών περασμάτων και οι θαλάσσιες αναμετρήσεις αποκαλύπτονται μέσα από τα ξύλινα σκάφη κάθε περιόδου και τις πλέον εμβληματικές ναυμαχίες από τον 1ο αιώνα π.Χ. μέχρι και την Ελληνική Επανάσταση.

Από το μονόξυλο και την παπυρέλλα μέχρι την τριαντακόρο και την επαναστατική τριήρη εξερευνούμε την εξέλιξη της ναυπηγικής τέχνης από τα πρώτα ταξίδια του ανθρώπου μέχρι το 1821 και τα πλοία του Αγώνα.

Οι ναυμαχίες των Συρακουσών, της Ναυπάκτου, του Αρτεμισίου και φυσικά της Σαλαμίνας δίνουν τη σκυτάλη σε εκείνες των Πατρών, του Αργολικού, του Γέροντα, της Μεθώνης καθώς και στην περίφημη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, αποκαλύπτοντας στρατηγικές κινήσεις, ελιγμούς και τεχνολογικά χαρακτηριστικά των σκαριών που πρωταγωνίστησαν!

Ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής:  Κυριακή  17 Οκτωβρίου, 12:00

Διάρκεια: 60’

Ηλικίες: Παιδιά- οικογένειες  

Κόστος: 8 ευρώ

*Απαραίτητη η προκράτηση

Νοέμβριος

«Ο Αρματοποιός»

Βιωματικό εργαστήρι

Οι πανοπλίες της μυκηναϊκής εποχής μάς ταξιδεύουν στο απόγειο της τέχνης της αρματοποιίας!

Πως μάχονταν οι μεγάλοι πολέμαρχοι του μυκηναϊκού κόσμου και ποια ήταν τα υλικά των πανοπλιών τους; Ποιοι ήταν οι εξειδικευμένοι τεχνίτες που κατασκεύαζαν αυτά τα μοναδικά είδη αμυντικού ρουχισμού;

Εργαλεία όπως τα σφυριά και τα αμόνια μας αποκαλύπτουν πως κατάφεραν να μεταμορφώσουν μπρούτζινα κομμάτια σε ανατομικούς αμυντικούς μηχανισμούς όμοιους με έργα τέχνης.

Η χρονοκάψουλα ανοίγει και το ταξίδι μας στο χρόνο ξεκινά! Αφετηρία μας είναι το 1500 π.Χ. όταν στον μυκηναϊκό κόσμο υπήρχαν πόλεις-κράτη, λίγο διαφορετικές από τις σημερινές πόλεις με σημαντικά ανάκτορα, όπως αυτά των Μυκηνών, της Τίρυνθας και της Πύλου. Οι διενέξεις μεταξύ των πόλεων-κρατών και των ισχυρών ανάκτων οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας πανοπλιών, όπως αυτή του δυνατού Αγαμέμνονα, του φοβερού Μενέλαου και του πολυμήχανου Οδυσσέα.

Είστε έτοιμοι να ανακαλύψουμε τα μυστικά της εν θερμώ σφυρηλάτησης;

Ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής:  Κυριακή  14 Νοεμβρίου, 12:00

Διάρκεια: 60’

Ηλικίες: Παιδιά- οικογένειες  

Κόστος: 10 ευρώ

*Απαραίτητη η προκράτηση

«Μουσική και Μούσες»

Βιωματικό εργαστήρι 

Μια μουσική συνάντηση με τα Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και τις εννέα Μούσες!

Η Μουσική έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των Αρχαίων Ελλήνων. Η κατασκευή των μουσικών οργάνων και η γνώση στην τέχνη του ήχου μαρτυρά μεταξύ άλλων την έφεση αλλά και την αγάπη για το αντικείμενο.

Η μουσική για τους Αρχαίους Έλληνες ήταν για τον νου ό,τι η γυμναστική για το σώμα. Άραγε τι σήμαινε ο όρος μουσική για τους Αρχαίους Έλληνες; Ποιο ήταν το σύνολο των γνώσεων που περιλάμβανε πέρα από την αρμονική; Ποιος ο ρόλος των μαθηματικών, της αστρονομίας, της ρητορικής, της ποίησης αλλά και της φιλοσοφίας;

Οι εννέα μούσες έρχονται να μας αποκαλύψουν τη δική τους ιστορία προσκαλώντας μας σε ένα μελωδικό ταξίδι όπου χαρές και λύπες έχουν τη δική τους θέση και ρυθμό στη ζωή. Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη, Ερατώ, Πολύμνια, Ουρανία, Καλλιόπη αφήνουν το αρμονικό τους τραγούδι να μας γνωρίσει τη Βάρβιτο, τη Λύρα του Ερμή, την Κιθάρα του Ορφέα και του Απόλλωνα, την Ομηρική φόρμιγκα, την κιθάρα, τη σαμβύκη, την πανδούρα αλλά και τον αυλό, τα κρόταλα, το σείστρο μέχρι και το πρώτο πληκτροφόρο όργανο της ιστορίας, την ύδραυλι του Κτησιβίου!

Έτοιμοι για ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ;

Ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής:  Κυριακή  28 Νοεμβρίου, 12:00

Διάρκεια: 60’

Ηλικίες: Παιδιά- οικογένειες  

Κόστος: 10 ευρώ

*Απαραίτητη η προκράτηση

Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας , Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671 Αθήνα

Επικοινωνία:

Email: info@kotsanas.com

Τηλ: 211 4110044, 6907 292002

Πηγή: Μουσείο Κοτσανά