Επιλογή Σελίδας

The Greek Revolution in the Age of Revolutions (1776-1848)
Reappraisals and Comparisons
επιμ. Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη
Routledge Studies in Modern European History
Λονδίνο και Νέα Υόρκη: Routledge, 2021,
xiv + 270 σελίδες

Στην έγκυρη σειρά Studies in Modern European History του διεθνούς εκδοτικού οίκου Routledge μόλις κυκλοφόρησε με επιμέλεια του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη, η έκδοση, The Greek Revolution in the Age of Revolutions  (1776-1848). Reappraisals and ComparisonsΣτο βιβλίο δημοσιεύονται οι εισηγήσεις που είχαν παρουσιαστεί στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διακοσιετηρίδα της Ελληνικής Επαναστάσεως. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω των συνθηκών της πανδημίας στις 12 και 13 Μαρτίου 2021.

Η έκδοση περιέχει γενική εισαγωγή του επιμελητή και δέκα οκτώ επιστημονικές συμβολές οι οποίες αναδεικνύουν την Ελληνική Επανάσταση ως αποφασιστικής σημασίας καμπή στην ιστορική διαδρομή της λεγομένης «Εποχής των Επαναστάσεων» από την οποία αναδύθηκε ουσιαστικά ο σύγχρονος κόσμος. Στο βιβλίο προτάσσεται Πρόλογος του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητού Θάνου Δημόπουλου και μετά την εισαγωγή ακολουθούν σε επτά ενότητες οι δέκα οκτώ εισηγήσεις δια των οποίων παρουσιάζεται μια γενική επανεκτίμηση της Εποχής των Επαναστάσεων με τη δοκιμή πολλών νέων προσεγγίσεων. Ειδικότερα εξετάζονται οι επιπτώσεις της Εποχής των Επαναστάσεων στην Ανατολική και τη Νότια Ευρώπη. Τα «επαναστατικά κύματα» στον ελληνικό κόσμο παρουσιάζονται από ποικίλες οπτικές σε δύο ενότητες του τόμου και πέντε κεφάλαια. Ο συλλογικός τόμος ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των προσδοκιών της ελευθερίας στον ελληνικό κόσμο, όπως οι προσδοκίες αυτές καταγράφονται στην πολιτική σκέψη του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και στα Συντάγματα του Αγώνα.

Συνεργάζονται οι Annie Jourdan, David Bell, José María PortilloV aldés, Miroslav Šedivý, Άννα Καρακατσούλη, John Davis, Christopher Clark και Χρήστος Αλιπράντης, Francesco Scalora, Simon Dixon, Şükrü Ilıcak, Harald Heppner, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Βάσω Σειρηνίδου, Μαρία Ευθυμίου, Τζελίνα Χαρλαύτη και Κατερίνα Γαλάνη, Anna Maria Rao, Σπύρος Βλαχόπουλος και Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου.

Πηγή: ΕΚΠΑ