Επιλογή Σελίδας

Δύο σημαντικές συναντήσεις του CIVIS πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου στη Μαδρίτη. Στις 23/9 συνεδρίασε το Συμβούλιο των Πρυτάνεων (Board of Rectors) στο οποίο τα Πανεπιστήμια εκπροσωπούνται από τους Πρυτάνεις ή τους αρμόδιους Αντιπρυτάνεις. Στη συνάντηση, στην οποία προήδρευσε η Πρύτανις του ΑUM Amaya Mendikoetxsea (το ΑUM έχει την προεδρία του CIVIS αυτή την περίοδο), το ΕΚΠΑ εκπροσώπησε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Καθηγητής Δημήτρης Καραδήμας. Επιπλέον, διεξήχθη στη Μαδρίτη, στις 24/09/2021 και η συνάντηση του Κεντρικού Συμβουλευτικού Οργάνου (Global Consultative Council) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου των Πολιτών του CIVIS, στην οποία προήδρευσε ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Δ. Καραδήμας (Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε την προεδρία του GCC και της συνάντησης αυτής  που πραγματοποιήθηκε τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά). 

Οι εν λόγω συναντήσεις απέδωσαν καρπούς σε επίπεδο λήψης αποφάσεων. Αρχικά, αναφορικά με την πρώτη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου διοίκησης του CIVIS – Συμβουλίου των Πρυτάνεων (Board of Rectors), μείζονος σημασίας ήταν η έγκριση της ένταξης τουΠανεπιστημίου τουParis Londron Salzburg, ως του δεκάτου μέλους στο δίκτυο του CIVIS, στα πλαίσια της διεύρυνσης της Συμμαχίας, η οποία αναμένεται να λάβει σύντομα την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, σημαντικές είναι οι εξελίξεις σε επίπεδο στρατηγικής, όπου πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με το μελλοντικό σχεδιασμό για την περαιτέρω ενίσχυση/ανάπτυξη του θεσμού των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων εν όψει της υποβολής της νέας αίτησης για τη νέα περίοδο χρηματοδότησης.

Στη συνάντηση του Global Consultative Council, που είναι το κεντρικό συμβουλευτικό όργανο του CIVIS και αποτελείται από τους εκπροσώπους των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (στο σύνολο 18 άτομα-2 από κάθε πόλη/χώρα εκπρόσωποι εταιρειών, μουσείων και τοπικών κυβερνήσεων) , συμμετείχαν εξ αποστάσεως, ως εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων από την Αθήνα, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων και η Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων συζητήθηκε το ζήτημα της ανάπτυξης περαιτέρω συνεργειών σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ των πανεπιστημίωνκαι των εκάστοτε κοινωνικών εταίρων, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του CIVIS να συνδράμουν στη δικτύωση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των κοινωνικών φορέων. Επίσης, προτάθηκε η ανάπτυξη ενός δικτύου των Μουσείων των πόλεων και των ιδρυμάτων, καθώς και η διοργάνωση μιας πρώτης συνάντησης μεταξύ των τοπικών και περιφερειακών αρχών της κάθε πόλης, για την οποία αναμένεται να σταλεί άμεσα πρόσκληση στους εταίρους.

Τέλος, πολύ σημαντικά είναι και τα οφέλη που προκύπτουν για τους φοιτητές της κοινότητας του ΕΚΠΑ. Το CIVIS  μέσω των Ανοιχτών Εργαστηρίων (Open Labs) και της συμμετοχής του σε κοινά προγράμματα με Περιφέρειες και Δήμους για την κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, θα είναι σε θέση να προσφέρει στους φοιτητές του την απαραίτητη εναρκτήρια εργασιακή εμπειρία σε διαφορετικούς οργανισμούς, κρατικούς φορείς και ΜΚΟ. Κατά αυτό τον τρόπο, το ΕΚΠΑ μέσω της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό δια-πανεπιστημιακό δίκτυο του CIVIS συνεισφέρει έμπρακτα και στην επαγγελματική εξέλιξη των φοιτητών, διερύνοντας τις ευκαιρίες για εύρεση εργασίας σε κοινωνικούς φορείς τόσο στη χώρα μας, όσο και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, σε μια εποχή όπου η ανεργία στους νέους εξακολουθεί να αποτελεί τεράστιο πρόβλημα.

Πηγή: ΕΚΠΑ