Το διακρατικό έργο DELTA χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+/KA2 EU (Strategic Partnerships for Higher Education). Συντονιστής του προγράμματος είναι η ερευνητική ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Το DELTA ενσωματώνει τον χώρο της ανασκαφής ως εκπαιδευτικό εργαλείο στη διδασκαλία των αρχαιολόγων στο αμφιθέατρο, με τη χρήση ψηφιακών μέσων. Το έργο υλοποιείται με τη συνεργασία 4 Πανεπιστημίων από 3 Ευρωπαϊκές χώρες: η ερευνητική ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου – Ελλάδα, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Ελλάδα, το Τμήμα Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών: Αρχιτεκτονική, Περιβάλλον και Πολιτισμική Διαχείριση (DiCEM) του Πανεπιστημίου της Basilicata – Ιταλία και το Τμήμα Αρχαιολογίας και Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου του Masaryk – Τσεχία.
Το εντατικό πρόγραμμα μελέτης (Intensive Study Programme) διοργανώθηκε από το ΕΚΠΑ στο πλαίσιο του έργου DELTA από τις 11 έως τις 15 Οκτωβρίου 2021 στην Ελλάδα. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία για 14 φοιτητές/τριες Αρχαιολογίας και τους/τις εκπαιδευτές/τριες τους από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τσεχία να συμμετάσχουν σε μια 5ήμερη δραστηριότητα εκπαίδευσης στην ανασκαφή στο Μαραθώνα. Το πρόγραμμα εντατικής μελέτης (ISP) έχει οργανωθεί με τρόπο που να ακολουθεί τις τέσσερις διδακτικές ενότητες του μικτού μαθήματος DELTA. Ειδικότερα, μετά την πρώτη ημέρα που ήταν αφιερωμένη στον προσανατολισμό και την εισαγωγή στον αρχαιολογικό χώρο, το πρόγραμμα και τη μεθοδολογία της ανασκαφής, οι επόμενες 4 ημέρες αφιερώθηκαν στο θέμα των τεσσάρων ενοτήτων του μαθήματος DELTA που αναπτύχθηκε από τα Πανεπιστήμια – εταίρους του έργου:
• Digital Tools for Archaeological Practice/ Excavation;
• Documentation in situ and after excavation;
• Digital Preservation of cultural heritage monuments and artifacts;
• Open-Air Museums and Experimental Archaeology.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιελάμβανε διαλέξεις, παρουσιάσεις, εφαρμογές ψηφιακών εργαλείων και λογισμικού σε αρχαιολογικές ανασκαφές, χρήση drones και θερμικών καμερών, χρήση Total Station και RTK GNSS, τρισδιάστατη μοντελοποίηση, φωτογραμμετρία, τεχνικές αφήγησης και ομαδικές δραστηριότητες καθώς και επισκέψεις μελέτης σε μουσεία, στο εργαστήριο συντήρησης & σε αρχαιολογικούς χώρους!
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο DELTA και τις υπόλοιπες δράσεις της ομάδας DAISSy:
Website: http://daissy.eap.gr, http://www.project-delta.eu/
Facebook: @DAISSyResearchGroup, @projectdeltaeu
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/daissyresearchgroup/
Twitter: https://twitter.com/daissy_research, @deltaprojecteu
Instagram: @daissy_researchgroup
Email: info@daissy.eap.gr
Πηγή: ΕΑΠ