Επιλογή Σελίδας

Η ομάδα iGEM Athens 2021 με φοιτητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέκτησε Χρυσό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2021 που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 4 – 11 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε 12 – 14 Νοεμβρίου στο Παρίσι όπου η ομάδα παρουσίασε το έργο της. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος περισσότερες από 320 ομάδες και 4000 συμμετέχοντες από ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο.

Η ομάδα, η οποία απαρτίζεται από επτά φοιτητές, παρουσίασε στο Παρίσι το project της AdAPTED το οποίο έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της παραγωγής των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται στην PCR. Το τελικό προϊόν του project AdAPTED, παρέχει μια φθηνή και οικολογική εναλλακτική για την παραγωγή των αντιδραστηρίων αυτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιατρικούς, ερευνητικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Το πλήρες έργο της ομάδας iGEM Athens 2021 παρουσιάζεται στην επίσημη ιστοσελίδα https://2021.igem.org/Team:Athens, όπου και αναλύονται όλα τα κριτήρια του διαγωνισμού που πληρούνταν για την χρυσή κατηγορία.

Η νικητήρια ομάδα iGEM Athens 2021 αποτελείται από τους ακόλουθους φοιτητές :  Κλεονίκη Πυλαρινού (Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ), Ορσαλία Ζωή Βελουδίου (Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ), Βασιλεία Σπυριδάκη (Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ), Ηλίας Τούμπε (Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ), Μαριάννα Ιωαννίδου (Τμήμα Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Σπύρος Κανελλόπουλος (Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ), Ελευθερία Κελεφιώτη Στρατηδάκη (Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ). Επιστημονικοί υπεύθυνοι της ομάδας είναι : ο Δρ. Ευάγγελος Τόπακας, Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ, η Δρ. Βασιλική Κουμάντου, Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Βιοτεχνολογίας, ΓΠΑ και η Δρ. Παναγούλα Κόλλια, Καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας, ΕΚΠΑ. Αξίξει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια αυτή των φοιτητών υποστηρίχθηκε οικονομικά από την Σχολή Χημικών Μηχανικών, την Pfizer Hellas, την CSL Behring και τα Ιδρύματα iGEM και Frederick Gardner Cottrell.

Πηγή: ΕΜΠ