Επιλογή Σελίδας

Για 5η συνεχή χρονιά προσφέρει το Ίδρυμα Λαμπράκη στους μαθητές και στις μαθήτριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης την ευκαιρία για μια Βουτιά στον κόσμο του Βιβλίου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουτιά στον Κόσμο του Βιβλίου» είναι ένα βιωματικό πρόγραμμα γνωριμίας με το βιβλίο και καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας και της δημιουργικής γραφής, το οποίο έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου και εφαρμόζεται σε επίπεδο τμήματος, σε σχολεία από όλη την Ελλάδα, τα οποία εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθεί:

α) ο σεβασμός και η αγάπη των μαθητών/τριών για το βιβλίο

β) η γνωριμία τους με τα διαφορετικά είδη βιβλίων σε μορφή και περιεχόμενο

γ) η δημιουργικότητά τους

δ) η κριτική τους σκέψη

ε) η αισθητική τους αγωγή

στ) η ικανότητά τους στη δημιουργική γραφή και έκφραση και

ζ) η ευελιξία τους στη σκέψη.

Οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται ώστε να προσφέρουν στους/στιες μαθητές/τριές τους ένα βιωματικό εργαστήριο στη διάρκεια του οποίου έρχονται σε επαφή με διαφορετικά είδη βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας τόσο σε μορφή, όσο και σε περιεχόμενο και μαθαίνουν για την ιστορία του βιβλίου και την τέχνη της βιβλιοδεσίας. Γίνονται οι ίδιοι/ες βιβλιοδέτες και συγγραφείς, καθώς συνθέτουν και δένουν το δικό τους ατομικό 4-σέλιδο βιβλίο, αποφασίζοντας παράλληλα για τη μορφή, το είδος, το περιεχόμενο και την εικαστική επιμέλειά του.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη δράσεων φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής από μέρους των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, οι οποίοι για τον σκοπό αυτό αξιοποιούν τον ειδικά διαμορφωμένο οδηγό του Ιδρύματος Λαμπράκη.

Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, οδήγησαν στην ανάγκη προσαρμογής του προγράμματος, ώστε να προσφέρεται διαδικτυακά. Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν τροποποιήσεις στα υλικά και στη μορφή του βιβλίου, καθώς και στη διάρκεια του εργαστηρίου, η οποία  κυμαίνεται από 2 έως 3 ώρες, ανάλογα με το ρυθμό προόδου των εργασιών.

Για την πραγματοποίηση του εργαστηρίου θα χρειαστεί οι μαθητές να έχουν τα εξής υλικά:

  • τρεις κόλλες Α4
  • διακορευτή εγγράφων ή ψαλίδι ή σουβλί (με ευθύνη του γονέα/κηδεμόνα, οι μαθητές χρησιμοποιούν το σουβλί ή το ψαλίδι αν δεν έχουν διακορευτή για να κάνουν τρύπες, ή σε μικρότερες ηλικίες, υποστηρίζονται από κάποιον ενήλικο για τον σκοπό αυτό)
  • σπάγκο ή κορδέλα
  • εκτυπωμένο σε Α4 (κατά προτίμηση σε χαρτόνι κανσόν) το εξώφυλλο του βιβλίου που θα έχουν λάβει οι μαθητές με email μία εβδομάδα πριν από την πραγματοποίηση του εργαστηρίου. Εναλλακτικά, αν δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης, μπορούν οι μαθητές, αντιγράφοντας τα στοιχεία του εξωφύλλου που θα έχουν λάβει ηλεκτρονικά, να τα σχεδιάσουν σε μία λευκή κόλλα Α4.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα προϋποθέτει την υποβολή σχετικής αίτησης από τον/την ενδιαφερόμενο/η εκπαιδευτικό και τη συμμετοχή του/της σε επιμορφωτική συνάντηση διάρκειας δύο ωρών η οποία θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022, ώρα 18.00-20.00. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι 31/12/2021 στον εξής σύνδεσμο: https://forms.gle/QBYSCJrUfkPPK3QE9.

Το πρόγραμμα, το οποίο προσφέρεται δωρεάν, σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα Λαμπράκη, με Επιστημονική Υπεύθυνη τη Χρύσα Κουράκη, Δρ .Παιδικής Λογοτεχνίας και Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής.