Επιλογή Σελίδας

Ημερομηνία & Ώρα: Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021 17:00

Τοποθεσία: Πύργος Βιβλίων EBE

Είσοδος: Ελεύθερη είσοδος

Τον Δεκέμβριο συνεχίζεται το ραντεβού της Λέσχης Ανάγνωσης του Κέντρου Πολιτισμού για τους μικρούς βιβλιόφιλους, με συντονίστρια τη θεατροπαιδαγωγό Άρτεμη Μάνου. 

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Ο χιονάνθρωπος» του Μάικλ Μορπούργκο, εμπνευσμένο από την κλασική ιστορία του Ρέιμοντ Μπριγκς. 

Οι μικροί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες του.

Το βιβλίο:
Όταν o μικρός Τζέιμς ξυπνάει ένα πρωί του Δεκέμβρη και βλέπει το χιόνι να πέφτει, πετάγεται έξω κι αρχίζει να φτιάχνει έναν χιονάνθρωπο. Με μάτια από κάρβουνα, ένα παλιό πράσινο καπέλο, κασκόλ, κι ένα μανταρίνι για μύτη, ο χιονάνθρωπός του είναι τέλειος! Με το ζόρι τον εγκαταλείπει το βράδυ για να πάει για ύπνο. Αλλά στη μέση της νύχτας, ο Τζέιμς ξυπνάει και γλιστράει έξω – και προς μεγάλη του έκπληξη, ο χιονάνθρωπος έχει ζωντανέψει…

Η κλασική ιστορία του Ρέιμοντ Μπριγκς μαγεύει τους μικρούς αναγνώστες εδώ και 40 χρόνια! Ξεκινώντας ως εικονογραφημένο βιβλίο χωρίς λόγια, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και στο θέατρο αποσπώντας πολλά βραβεία. Σε αυτή τη μοναδική έκδοση, ο Μάικλ Μορπούργκο αναπλάθει την κλασική πια ιστορία του Μπριγκς κάνει τις εικόνες λέξεις και βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει ακόμη και για τη μοναξιά, την απομόνωση, την ανάγκη για αποδοχή και αλλά και τη δύναμη που μπορεί να νιώσει το παιδί, ο άνθρωπος όταν γίνεται αποδεκτός. 
 

Ο συγγραφέας:
Ο Μάικλ Μορπούργκο έχει γράψει πάνω από εκατόν τριάντα βιβλία, πολλά από αυτά βραβευμένα. Το πιο γνωστό του βιβλίο, Το άλογο του πολέμου, διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο σε μια ταινία που ήταν υποψήφια για πολλά βραβεία Όσκαρ, την οποία σκηνοθέτησε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Διασκευάστηκε επίσης και για το θέατρο, γνωρίζοντας μεγάλη αποδοχή. Με τη γυναίκα του Κλερ ίδρυσαν τη Φιλανθρωπική φάρμα για τα παιδιά της πόλης. Γι’ αυτή την καινοτόμα προσπάθειά τους βραβεύτηκαν με τη διάκριση του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1999. Το 2003 έγινε ο τρίτος στη σειρά επίσημος, αναγνωρισμένος από το κράτος, Εκπρόσωπος των Παιδιών, μια τιμητική διάκριση που μαζί με τον ποιητή Τεντ Χιουζ βοήθησε να δημιουργηθεί. Το 2017 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη για την προσφορά του στη λογοτεχνία και για τις φιλανθρωπικές του δράσεις.

Η συντονίστρια
Η Άρτεμις Μάνου είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (κατεύθυνση Γλωσσολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, ΜΑ στη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως Ξένης/Δεύτερης Γλώσσας και απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Βασίλη Διαμαντόπουλου. Αν και εργάστηκε για μερικά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και ως ηθοποιός, από το 2009 συνδύασε την αγάπη της για το θέατρο και τα παιδιά δουλεύοντας ως εμψυχώτρια και σκηνοθέτης θεατρικών ομάδων. Έχει συνεργαστεί με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου γράφοντας θεατρικά έργα και σκηνοθετώντας εφηβικές παραστάσεις και υπήρξε συνεργάτης στο πρόγραμμα βιωματικής μάθησης «Σύγχρονη Τέχνη: πρώτα ζεις… μετά κατανοείς» που πραγματοποίησε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε δημοτικά σχολεία, οργανώνοντας μαζί με τη Τζένη Αργυρίου, τον Ανδρέα Κασάπη και τη Μυρτώ Τίκωφ εργαστήρια για δημιουργική έκφραση πάνω σε ερεθίσματα σύγχρονης τέχνης. Από το 2017 εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο σε εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Έχει γράψει συνολικά 15 θεατρικά έργα για εφήβους. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά της έχει το πρόγραμμα Εθνικού Θεάτρου «Θέατρο στην Ελληνικά» στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι πρόσφυγες και Έλληνες. Το θεατρικό έργο «Το Ταξίδι» που έγραψε με το Βαγγέλη Κυριακού εντάχθηκε στο ρεπερτόριο του Μικρού Εθνικού το 2018. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Αλλά ονειρεύεται να ζήσει και σε πολλά άλλα μέρη -μαζί με την οικογένειά της. 

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης
-Στο βιβλίο που διάβασες ο Τζέιμς συναντά εκτός από το δικό του χιονάνθρωπο και πολλούς άλλους χιονανθρώπους. Κάποιοι μοιάζουν, κάποιοι είναι πολύ διαφορετικοί. Ο δικός σου, ο ολόδικός σου χιονάνθρωπος αλήθεια πώς θα ήταν; Ζωγράφισε τον, κατασκεύασέ τον όπως ακριβώς τον φαντάζεσαι και φέρ ΄τον μαζί σου στη συνάντησή μας να τον γνωρίσουμε κι εμείς. (κι αν εντωμεταξύ χιονίσει, φτιάξ ‘τον κανονικά!)

-Ο χιονάνθρωπος του Τζέιμς πετάει και τον ταξιδεύει πάνω από τον κόσμο.  Ο δικός σου ποια (ιδιαίτερη) δύναμη έχει; 

-Τώρα σκέψου και γράψε σε ένα χαρτί για τι πράγμα θα του μιλούσες, ποιες από τις σκέψεις και από τις (απλές ή πιο βαθιές) επιθυμίες σου θα μοιραζόσουν μαζί του; Να σου θυμίσω τι είπε ο Τζέιμς στο χιονάνθρωπό του:

«[…] είπε τα πάντα για τον εαυτό του στο χιονάνθρωπο –καλά, όχι και όλα… Του είπε τα πιο ενδιαφέροντα, όπως ποια ήταν τα αγαπημένα του παιχνίδια, και για τον Πολ Μίλαρντ που θα ήθελε να είναι ο καλύτερος φίλος του, και για το πράσινο ποδήλατο του βουνού, και πόσο πολύ, πάρα πολύ, μα πάρα πολύ ευχόταν να μπορούσε να σταματήσει να τραυλίζει […]»

(Ή αν προτιμάς γράψε ένα γράμμα στον Άη Βασίλη και γράψε του τι θα ευχόσουν, τι θα ήθελες για φέτος; Δώρο ή τι άλλο που θα ήθελες πολύ (αλλά διστάζεις να ζητήσεις;)

Το βιβλίο «Ο χιονάνθρωπος» του Μάικλ Μορπούργκο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Τρίτη 28/12 | 17.00-18.15
ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Για αγόρια και κορίτσια 7 έως 10 ετών
Έως 22 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν τη Παρασκευή 03/12

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα.

Για την είσοδο του κοινού στον χώρο της δραστηριότητας οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, δήλωση αρνητικού  self test (24 ωρών), βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου PCR (72 ωρών) ή rapid (48 ωρών), σύμφωνα με τις τελευταίες διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το παιδικό βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης Δεκεμβρίου, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Πηγή: ΚΠΙΣΝ